palocut_logo
Palóc út Hagyományőrző utak
http://www.palocut.hu/
 

Vanyarc község Nógrád megye déli részén, a Cserhát lankáin található, nagyon szép természeti környezetben, Budapesttől 70 km-re. Megközelíthető Balassagyarmat, Vác, Pásztó, Hatvan és Aszód felől.

 Tájház, alkotóház, viselettörténeti babamúzeum

 

Hétköznap és ünnepnapokon még megcsodálhatjuk - igaz, már csak az idősebbeken - a szép vanyarci népviseletet, melynek kicsinyített mását a Viselettörténeti Babamúzeum őrzi. Itt régi fotók segítségével és az idősek elbeszélései alapján sikerült feldolgozni közel 100 év távlatában a korabeli ünnepi öltözetet, mely így a maga nemében egyedülálló. A 20 babán nyomon követhető az a változás, melynek legszembetűnőbb jele a ruhák színesedése és a szoknyák rövidülése. A babák viseletének anyaga eredeti textília. Ezzel is törekedtünk a hitelességre, a történeti hűségre, és amennyire egy ilyen aránynál lehetséges, a stílusjegyek megőrzésére. Célunk a viselet bemutatása, közkinccsé tétele és megmentése az utókor számára. A viselet kicsinyített mását: Lászka Pálné készítette.

Látogatható: Vanyarc, Tabán út 9. /a Tájház és Alkotóház épületében

 

Vanyarc a XIX. sz-ban a Dessewffyek, Veres Pál, Veres Pálné Beniczky Hermin (a nőképzés úttörője) révén került be a megye és az ország kulturális és politikai vérkeringésébe. A Veres családnál sokszor megfordult Madách, Mikszáth és Szontágh Pál. Madách készülő nagy műve részleteit a kúria parkjában álló un. „Madách hársfa” alatt olvasta fel. Éva pozitív nőalakját Veres Pálnéról mintázta. A Veres család sírboltja a vanyarci temetőben található, a Nemzeti Sírkert része. A hársfa és a kúria mellett még a Millenniumi Emlékpark, a Szlovák Tájház a Viselettörténeti Babagyűjtemény, a Patkolt tojások, az Ősmaradvány- és Kőzetkiállítás, a Dessewffy kastély is megtekinthető. A település mindenkit szeretettel vár minden évben szeptember második szombatján megrendezésre kerülő Haluskafesztiválra.

 

 (www.vanyarc.hu, 06-30-820-5807)