palocut_logo
Palóc út Hagyományőrző utak
http://www.palocut.hu/
 

Megnézni - Kipróbálni - Megismerni - Hazavinni

 

A Palóc Galériák nem múzeumok, hanem a ma is élő kézművesség és képzőművészet értékeinek, szépségének és hagyományainak hirdetői.


Keresse fel az Önhöz legközelebbi Palóc Galériát, vagy járja be az összeset! Palóc Galéria túra a térképen.

 

KAZÁR KOZÁRD RIMÓC
SALGÓTARJÁN TERÉNY RECSK
SIROK FÜLEK KALONDA

 

 


Nagyobb térképre váltás

 

Kazár - Hagyományőrző Galéria


A helyi és Nógrád megyében élő, alkotó népi iparművészek kapnak bemutatkozási teret, lehetőséget. A látogató megtapasztalhatja a hagyományok, szokások, tárgyi és szellemi örökség megőrzését, ápolását és továbbadását. Az alkotók bemutatkozása mellett a Kazárra jellemző néprajzi tárgyi emlékek is fellelhetőek.
Az első szobában - amely egykor a tisztaszoba szerepét látta el - két menyecske és két legény viseletbe öltöztetett bábú mutatja be Kazár hajdani divatját. A kétajtós szekrényben viseletdarabok, a polcokon hajtogatva lakástextíliák láthatóak.
Az előtérben népviseletes babákat, csuhéból készített életképeket, szőtteseket mutatnak be, népi iparművész remekbe szabott bútorain.
A hátsó teremben a régi és az új vegyítve jelenik meg, a műtárgyszámba menő bölcső, lóca, eredeti viseletdarabok és szőttesek mellett az most készített, de az eredetit alapul vett alkotások láthatóak.


Elérhetőségek:
Galéria: Kazár, Damjanich út 19.
Tourinform iroda: e-mail: tourinform@kazar.hu ; T/F: (32) 341-360; Kézművesház, 3127 Kazár, Damjanich u. 3.
www.kazar.hu

 

 


 

Kozárd - Hagyományőrző Palóc Galéria

 

Az első "tisztaszobában" berendezett szobabelső a kozárdi hagyományos lakáskultúra 20. század eleji mindennapjaiba ad betekintést.
A hátsó részben kapott helyet a Galéria, amely Sasvári János népi iparművész festett bútoraival került berendezésre, a bútorokat Pusztainé Borbás Enikő fazekas munkái mellett Les Gábor kerámiái, Ferenczi Éva patkolt tojásai, népviseletes palóc babák, helyi ízek és a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet által készített szövött textíliák töltik meg.
A tetőtérben a helyi lakosok adományaiból készített tárlat látható.
Az udvarban fűszerkert kialakítása történt meg, amely a nyári hónapokban illatával bódítja az ideérkezőket.

 

Elérhetőségek:
3053 Kozárd, Fő út 24.
Tel: (+36) 32/491-067
pogarmester@kozard.hu
www.kozard.hu

 

 


 

 

Rimóc - Palócföldi főkötők kiállítóháza

Rimóc, Hunyadi út 5.

 

Mi is a főkötő? Egy női viseletdarab, amely nem csak egy díszes fejrevaló, hanem komoly, a falusi társadalom számára egyértelmű mögöttes tartalommal bírt, hiszen csupán asszonyokat megillető, férjes nőt jelképező viseletdarab volt. A leginkább ünnepeken használt felső főkötők közül a korosodó asszony a díszesebbeket lassan elhagyta, az idős asszony már csak a legegyszerűbb alsó főkötőt viselte, s mint halotti főkötőben, abban is temették el.
Ahogy azt a kiállítás jól szemlélteti nem egységesek a nógrádi főkötők, ugyanúgy ahogy a viseletek sem egyeznek a megyénkben. A változatos anyagú, kialakítású formájú főkötők az avatott, de a laikus szemlélődő számára is könnyen megkülönböztethetőek. A díszes aranycsipkével cicomázott kazári vagy maconkai főkötők merőben eltérnek a „ludányi" farkasféketőtől vagy a puha bánkitól. A vitrinekben felvonultatott darabok eredetiek, vagy főkötő varró asszonyokkal, úgynevezett specalistákkal készítették el.
A légiesen könnyed tárlat állandó kiállítás, amely nagyon szemléletesen közvetíti a palócok, de még inkább a nógrádi tájakon élt asszonyok sokszínű viseletének csodás kiegészítőit.

 


 

Salgótarján - Palóc Galéria és központi információs iroda

3100 Salgótarján, Rákóczi út 29. fsz. 5.

 

A központban létrehozott galéria elsődleges célja, hogy az egyesületbe tartozó kézműves, népi iparművész alkotók termékeit bemutassa. A nógrádi vidékre jellemző, áttört faragással készített szekrényekben bemutatott szőttesek, kerámiák és egyéb portékák, mind jól reprezentálják Nógrád és Heves megye nívós népi iparművészeinek munkáit.
Az alkotó a tölgyfából készített szekrényekkel nem csak mintázatukban, készítési technikájukban, hanem alapanyagukban is törekedett a néprajzi hitelességre. A készítőjük - Sasvári János népi iparművész - a modern igényeket is kielégítő kollekciót hozott létre, amely nem csak ízléses, de jól használható darabokból állott össze.

Tel.: 32 788 747

palocut@palocut.hu

 


Terény - Hunnia Csipkemúzeum

 

Magyarország első Hunnia Csipkemúzeuma a Nógrád megyei Terényben. A Hunnia csipke mellett bemutatják a magyar csipkefajtákat, és minél több csipkekészítési technikát, kelléket, amelyeket ki is próbálhatnak a múzeum látogatói.
A Hunnia Csipke létrejötte Fáy Aladárné Edvi Illés Gizella nevéhez köthető, aki létrehozott egy a magyar folklór elemekre alapozó motívumtárat. A Hunnia csipke olyan szalagcsipke, ami virágokat, leveleket és más formákat alakít. Mindig magyar népművészeti motívumot használ fel a tervezéshez. 

Az interaktív kiállításban vállalkozó kedvű gyermekek és felnőttek egyaránt kipróbálhatják a csipkeverést. Értő kezeknek a felújított ház alkotóházként is funkcionál, hiszen csipkeoktató központ és nyári táborok megtartására egyaránt alkalmas a létesítmény.

 

Nyitva tartás:
Naponta: 10-16 óráig
Hétfő szünnap. Egyéni időpontkérés lehetséges, előzetes bejelentkezés alapján.

Belépő:
Támogató jegy felnőtt: 500 Ft
Támogató jegy gyermek: 200 Ft
Tárgykészítés: 300 Ft/db
Múzeumi foglalkozás: 1000 Ft/fő

Elérhetőségek:
2696 Terény,
Arany János u. 70.
E-mail: hunnia@csipkemuzeum.com
Tel.: 20/519 09 27
www.csipkemuzeum.com

 

 


Recsk- Tájház és Palóc Galéria

Recsk, Kossuth L. u. 118.

 

A műemlék Tájházban kialakított Galériában gyönyörű környezetben megtekinthetők és megvásárolhatók a palóc kézművesség remekei. Palóc Galéria bútorai Kovács Szabolcs bútorfestő népi iparművész munkái. A szekrények, polcok, tárolók, komódok mind a palóc bútorra jellemző habospiros rózsás díszítményűek. A galéria kiállítási anyagát a Csillagvirág Népművészeti Egyesület tagjai készítették. A palóc viseletes babák Lovászné Juhász Rita munkái.

 

Nyitva: hétköznap 12 - 16 óra között.

Eltérő időpontban telefonos bejelentkezés:

36/478-444 és 36/478-395

 

 


 

Sirok - Palóc Galéria

 

A tájház hátsó részében került elhelyezésre és kialakításra a Palóc Galéria. A bemutató bútorait Kovács Szabolcs bútorfestő népi iparművész készítette. A garnitúra kétajtós szekrényből, polcokból, festett ládából, asztalból, székekből, tálalószekrényből és ötfiókos komódból áll össze.
A kiállítás a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet zsűrizett termékeit mutatja be. A míves textíliák között találhatóak piros kerekvirágú díszítésűek, nyers és szürke lenből készült vászonszőttesek, szedettmintás szőttesek, hagyományos párnavégek, fejelek díszítményeit feldolgozó darabok. A kisebb és nagyobb filcből készített dísztárgyak még változatosabbá teszik a kiállítási anyagokat.
A textíliák mellett népi kerámiákat is bemutatnak, amelyek Szűcs Imre, a népművészet mestere munkái.

 

Elérhetőségek:
Sirok Község Önkormányzata
3332 Sirok, Borics P. u. 6.
Telefon: (+36) 36/561-000
e-mail: sirokonkorm@agria.hu
www.sirok.hu

 

 


 

 

Fülek - Palóc Galéria

 

A kiállító termet Sasvári János bútorfestő és fafaragó népi iparművész által készített, a nógrádi bútorok jellegzetes technikájával az áttört faragással díszített bútorokkal rendezték be. A tölgyfából készített bútorok ajtajai, a székek háttámlái mind növényi ornamentikával, tulipán motívumokkal mintázottak.
Gyenes Tamás fafaragó népi iparművész készítette az ácsolt ládát, vagyis szuszékot, amely a 19. század első felében a mennyasszony kelengyéjének tárolására szolgált.
A bútorokban a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet szőttesei kaptak helyet.
A terítők, ágyneműk, abroszok, függönyök és egyéb textíliák szövött és hímzett technikával készültek.

 

Elérhetőségek:

Nyitva tartás: Hétfő-Péntek: 7.30-15.30
A nyitvatartási időn kívül a galéria előzetes egyeztetés alapján látogatható.
Információ: Nógrádi Turisztikai Információs Központ, Várfelső utca 14, Fülek, Felelős munkatárs: Pócsa Denisa,
tel.: (+421)-047-43-82016,
mob.: (+421)-0918-994-881,
e-mail: ntic@filakovo.sk
Belépődíj: ingyenes.
Parkolás: a Füleki Városi Hivatal előtti parkolóban.

 

 


 

 

Kalonda - Palóc Múzeum

Kalonda, Zelezniéná 1.
Slovakia

 

Kalonda Losonctól 8 km-re délre a magyar határ mellett fekszik. A magyar oldalon Ipolytarnóc a legközelebbi település. 

 

Kalondai Palóc Múzeum
A több mint százéves épületben a két világháború között működött szatócsbolt, kocsma, rendeztek itt lakodalmat és bálokat is. Az elmúlt évtized alatt a Palóc Múzeum épületéből fokozatosan alakítottak ki egy közösségi, kistérségi szellemi központot, amely az itt élő magyarság elsősorban néprajzi tárgyi kultúráját hivatott bemutatni. A kiállítás két nagy teremből áll. Az első szobában a paraszti lakberendezés eszközei, bútorok, konyhai eszközök, textíliák, használati eszközök: kerámiák, faragványok, szentképek, komplett viseletek és egyéb apróbb kiegészítők láthatóak. A másik teremben javarészt a mezőgazdasági használati tárgyak bemutatása történik. A szőlő- és kenderfeldolgozás eszközei mellett az állattartáshoz használt tárgyakat is bemutatja a gyűjtemény. A tetőtér beépítése is megtörtént, további fejlesztésekre a források felkutatása után nyílik majd lehetőség.


A múzeum mindennap látogatható, a látogatást előre be kell jelenteni a 00-421-(0)903-534153-as telefonszámon, Papp Sándor, Pro Kalondiensis Polgári Társulás.
Belépődíj: tetszés szerint.
Parkolás: a múzeum épülete vagy a községi hivatal előtt.
Elérhetőség: Pro Kalondiensis, Zelezniéná 1, 985 31 Kalonda

 


További 20 helyszínen „szekrénygalériák" segítik a turisták tájékoztatását, mutatják be a palóc helyi termékeket.