palocut_logo
Palóc út Hagyományőrző utak
http://www.palocut.hu/
 

Az M3-as autópálya felől a 21-es főúton megközelíthető Salgótarján a Karancs, a Medves és a Cserhát hegységek találkozásánál, a Tarján-patak és a Zagyva vízgyűjtőjének két szűk völgyében fekszik, a Szlovák határ közelében. 

Palóc Galéria és Palóc Út információs iroda

3100 Salgótarján, Rákóczi u. 29.
A galéria elsődleges célja, hogy az egyesületbe tartozó kézműves, népi iparművész alkotók termékeit bemutassa.

Salgó vára
Salgóbánya kicsiny településének közelében, a Medves-fennsík 625 méter magas vulkáni csúcsát koronázza meg Salgó vára, melyet a környéket uraló Kacsics nemzetség tagjai építtettek az 1241-1242-es tatárjárás utáni időszakban.
Bányamúzeum
Magyarország első földalatti bányamúzeuma 1965. április 30-án nyílt meg az egykori József lejtősakna épségben lévő vágatrendszerében. A szomszédos bányakolónia egyik volt tiszti lakásában 1985-ben a történeti kiállítás, 1986-ban pedig a külszíni bemutató, 1995-ben a felújított múzeum kiállítása nyílt meg.
Nógrádi Történeti Múzeum
Az újjáépült múzeum 1980-tól bővítette tevékenységi körét, és a legújabb kor tárgyi, történeti emlékeinek gyűjtésére specializálódott.
Somoskő vára
A Somoskői vár a magyar-szlovák országhatárt jelző kerítés túloldalán, Somoskő település fölé magasodó vulkáni csúcson található, már szlovák területen. Sátorosbánya településhez tartozik, amely a Losonci járás része.
Karancs kilátó
1989-ben építette az akkori Ipoly-Karancs-Medves Parkerdő Kht.. A kilátót 2001-ben felújították. A régi rozsdás vasszerkezet újra lett festve. A korhadt fapadlók ki lettek cserélve. Az alapozás megújult az eredetileg csak leszúrt vaslábakat lebetonozták. Betontömbös kihorganyozás készült.
Kálvária
1949-ben szentelték fel a Pipishegy déli lejtőjénél a Karancs-völgye felé tartó katlan szélén. Itt található a Trianoni emlékmű, egy kisebb kereszt és a 12 Stáció. 1991-ben kiemelt látnivalóvá nyilvánították és maga a pápa is felavatta az emlékművet. 2008-ban újabb restaurációt hajtottak végre és új kereszt került a régi fakereszt helyére.
Tó-strandi Víztározó
1958-ban építették, hogy a Belina-patakot felduzzasszák és vízi energiát használjanak fel belőle. Ez nem valósult meg. Ma már horgászati és turistacélként szolgál.