palocut_logo
Palóc út Hagyományőrző utak
http://www.palocut.hu/
 

 

Rimóc község Magyarország északi régiójában, Nógrád megyében található. A település a Cserhát északi nyúlványai alatt, az Ipolytól délre fekszik. A 4 km-re, északra található Szécsény város felől szántóföldek határolják, míg délről a Cserhát magaslatai koszorúzzák a falut, amelyet a Körtvélyes-patak szel ketté.


Már a honfoglalás előtt fontos kereskedelmi útvonal vitt a település mellett, a későbbi, XI. századi leletek pedig arról mesélnek, hogy a község már akkor templomos hely lehetett. Később azé a Simon báné volt, aki részt vett a Gertrúd királyné elleni merényletben. A falu határa 1333-ban még két részből, Kis- és Nagyrimóczból állt az oklevelek tanúsága szerint. A török hódoltságot a falu megsínylette, de utána gyorsan benépesült. A XIX. században többek között gróf Forgách József, báró Prónay Róza és Irma is birtokosai voltak. 

 

Az 1830 fős lakosságú község a kistérség egyik folyamatosan fejlődő települése, amely a haladás mellett a hagyományok megőrzésére is nagy hangsúlyt fektet.

 

Rimóc értékei mindenekelőtt a hagyományokhoz kapcsolódnak. Községünkben a hagyományos palóc jelleget megőrzően felújított parasztházakból Falumúzeum, Babamúzeum, Palóc Főkötő Kiállítás és vendégházak kerültek kialakításra. 

 

Rimóc talán legnagyobb kulturális értéke a népművészet: a hagyományok ápolása, a népzene, a népviselet, a néptánc. A rimóci táncokat már az egész országban, és országhatárokon kívül is táncolják. Községünkben több hagyományőrző csoport működik, melyek egyike kizárólag gyerekekből áll, valamint a Rimóci Rezesbanda, amely még az 1920-as években alakult.


   

 

Elérhetőségeink:

 

Rimóc Község Önkormányzata

3177 Rimóc, Madách tér 1.

 

Tel.:  +36-32-598-010

        +36-30-963-5540

Fax:  +36-32-388-391

E-mail: info@rimoc.hu

 

www.rimoc.hu

https://www.facebook.com/rimoc.kozseg