palocut_logo
Palóc út Hagyományőrző utak
http://www.palocut.hu/
 

Rimóc község Nógrád megyében, a Cserhát északi nyúlványai alatt, az Ipolytól délre, Szécsénytől négy kilométernyire található. 

Babamúzeum

Rimóc, Virág út 10.

A Babamúzeumban a gyönyörű rimóci népviseletbe öltöztetett életnagyságú babák egy régi stílusban berendezett parasztházban, régi bútorokkal és hagyományos használati tárgyakkal a korabeli paraszti életstílusnak megfelelően vannak elhelyezve.

Palóc Főkötő Galéria

Rimóc, Hunyadi út 5.

A Palóc Főkötő Kiállításon 20 palóc település 40 darab főkötője kapott helyet. Az épület hagyományos stílusa mellett a kiállított főkötők között elhelyezett régi képek és egy életnagyságú fotómontázs repíti vissza a látogatókat a múltba.

Tel: 30/96-35-540

Falumúzeum

Rimóc, István király út 43.

Rimócon az 1900-ban, 1910-ben és még 1930-ban épített vályogfalú házak mind faoszlopos tornáccal készültek. A három osztatú parasztház, tisztaszoba, pitvar kamra elosztással, kiegészítő melléképületekkel mutatja be Rimóc paraszti életének tárgyi emlékeit.

Katolikus templom

Rimóc, Hunyadi út 2.

A templomépítészet iránt érdeklődők megtekinthetik katolikus templomunkat, melynek helyén valószínűleg már az Árpád-korban állt templom. Az eredeti épület számos átépítésen esett keresztül, 1912-ben kereszthajóval bővítették, 2010-ben újrafestették és felújították a tetőszerkezetét. A templomtól pár méterre műemlék jellegű, szintén barokk stílusú plébániaház található, amely 1786-ban épült, és jelenleg is működik.

 

Erzsébet tér

Rimóc határában két kápolna is megtekinthető, a faluban pedig kb. 60 hagyományos kontyos palóc ház található. Több köztéri szobor, emlékmű és emlékhely színesíti településünket, például az 1956-os illetve a Trianon emlékmű, Petőfi és Nepumuki Szent János szobra, az újonnan kialakított Erzsébet téren álló Árpád házi Szent Erzsébet szobor, illetve a „Nap-számos-óra” elnevezésű szobor, amely a kétkezi munkások, napszámosok előtt tiszteleg egy kapáló asszony formájában.