palocut_logo
Palóc út Hagyományőrző utak
http://www.palocut.hu/
 

Pásztó a Mátra nyugati lábához, a Zagyva-folyó és a Kövecses-patak által határolt dombhátra települt. Pásztóhoz tartozik Hasznos község a tőle több kilométerre lévő külterületi lakott hellyel, Mátrakeresztessel, régebbi nevén Alsóhutával. A város könnyen elérhető az M3-as autópályáról, Hatvannál lekanyarodva mintegy 20-25 perces autóúttal, a 21-es számú főközlekedési úton. A kellemes környezet hamar a turizmus kedvelt célpontjává tette a települést. A Kövecses-patak felduzzasztásával kialakított Hasznosi-tározó, a Zsiló-völgy, a Mátrakeresztesről kiinduló gyalogos ösvények kellemes tájra vezetik a turistákat. Erdői a meleget kedvelő tölgyes, cser, s fentebb pedig gyertyános, bükkös elegyekből állnak. Az ipari üzemek messze vannak, levegője tiszta, kellemes. Termálvize a nyári hónapokban kellemes fürdőzést nyújt.

  

Bencés apátság alapjai

Kora középkori bencés apátság alapjai, melyet a 12. század elején építettek román stílusban. Még ennek az évszázadnak a végén a rendházat átvették a ciszterciták, akik megnagyobbították a szentélyt és gótikus stílusban átépítették az apátságot. Az alapokat Dr. Valter Ilona, az Országos Műemléki Felügyelőség régésze tárta fel. A feltárt alapokat romkert formájában konzerválták. Az apátság szentélyébe 2000 augusztusában került Kiss Sándor és Lesenyei Márta szobrászművészek alkotása: Szt. István felajánlja a magyar koronát.


 

Pásztói Múzeum

Pásztói Múzeum Kolostor

A kora középkori alapok közvetlen közelében épült a 18. század elején a barokk kolostorépület, mely ma a Pásztói Múzeum főépülete.

Állandó kiállításai:

• Évmilliók üzenete Nógrádban
• Fűtől fáig - fotókiállítás
• A ciszterci rend története a középkorban
• Pásztói évszázadok
• Rajeczky Benjamin emlékszoba
• Csohány Kálmán Galéria
• Gaál István emlékszoba
• Középkori kolostor, kovácsműhely, üveghuta
• Szőlőkultúra a Mátra alján

Kolostorépület pincéje

2011-ben egy Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programhoz benyújtott pályázat lehetővé tette a kolostorépület pincéjének felújítását és abban egy tanulmányi raktár, valamint múzeumpedagógiai oktatótér kialakítását. A pályázatírást és a munkálatok szervezését Pászti Andrea projektmenedzser végezte. A tanulmányi raktár a Pásztói Múzeumban őrzött nógrád megyei természettudományi gyűjtemény és a várostörténeti gyűjtemény anyagát mutatja be. A múzeumpedagógiai oktatótér foglalkozások számára élményszerű helyszín.

 

Oskolamester Háza

Oskolamester háza

Az oskolamester háza, vagy gótikus ház egy eredeti 15. század elején épült lakóház. Az Oskolamester háza 1984 októberében nyílt meg rekonstruált középkori konyhával és a szoba berendezésével, mely a 15. századi bútorzatot idézi. A kamrában a három gabonatároló veremben elrejtett és az ásatás során előkerült középkori használati tárgyak láthatók. Az épület pincéjében megidéztük a középkori borászati kultúra néhány kellékét.

 

Csohány Kálmán Galéria

Csohány Kálmán Galéria
Pásztó nagy szülöttének, Csohány Kálmán grafikusművész állandó kiállítása az 1870-es években épült műemléki épületben. A kétszeres Munkácsy-díjas, érdemes művész teljes életművéből a rézkarcok, litográfiák, egyedi rajzok, akvarellek, kerámiák, azaz mintegy 150 műtárgy látható.

 

Szent Lőrinc plébániatemplom
A hegyvidéki túrák, kirándulások kedvelt kiindulási pontjaként is ismert kisváros értékes műemlékeinek legjelesebbike a 12. században Szent Lőrinc vértanú tiszteletére emelt plébániatemplom. Gótikus ablakai 1959-ben kerültek elő. Kőrácsaik finom kivitele alkotójuk tehetségét dicséri. Ez a Magyarországon teljességgel egyedülálló, Itáliára emlékeztető megoldás előkelő megrendelőre vall. A 18. században barokk tornyot, majd szentélyt és mellékhajót építettek a templomhoz. Az északi oldalán álló, 13. századi kétszintes, román stílusú építmény a Rátót család temetkezési helyéül szolgált. Alsó, eredeti részében kőfaragványokat állítottak ki.

Rajeczky dombormű

 

A Rajeczky dombormű, ifj. Szerváciusz Tibor alkotása, Dr. Rajeczky Benjamin ciszterci szerzetestanár, zenetörténésznek, Pásztó kiemelkedő személyiségének állít emléket.

 

Evangélikus templom
A templomot 2001-ben szentelték fel.

Gaál István filmrendező emlékszobája

Gaál István filmrendező gyermekkorát Pásztón töltötte. Emlékszobája a Csohány Galéria mögötti fogadóépületben látható. A tárlat Gaál budai lakásának nappaliját mutatja be, valamint leghíresebb filmjeinek és filmes pályafutásának dokumentumait. Egy projektor segítségével az életút fotódokumentumait és filmrészleteket is megtekinthet a látogató.