palocut_logo
Palóc út Hagyományőrző utak
http://www.palocut.hu/
 

Andezitbánya Tanösvény

Az andezitbányát nem könnyű megtalálni.A falu fölötti hegy erdejének mélyén van. Azonban, ha eljutottunk ide, akkor nem mindennapi látványban lehet részünk.Biztonságos, korlátokkal kiépített sétaúton barangolhatunk a bánya területén.

 

Ökológiai Tanösvény Buják

A tanösvény létrehozását az a cél vezérelte, hogy mindenki, aki a Buják környéki erdőterületet meglátogatja, ne csak gyönyör­ködjön annak szépségében, hanem közben hasznos ismeretekre tegyen szert az erdő és a természet fontosságáról.

A környék természetes és ember által épített, kulturális értékét is felfűzi a bujáki Mű­velődési Ház és a Sasbércen álló Kilátó között kijelölt útvonal, ahonnan ugyanezen az útvonalon, vagy a bujáki Kálvária mellett el­haladva juthatunk vissza a községbe.A kellemes séta során, egy leágazáson végigjárva a bujáki vár romjai ra is felkapaszkodhatunk és gyönyörködhetünk az ott elénk táruló panorámában.A tanösvény minden év március 1- től augusztus 31-ig, napkeltétől napnyugtáig, a kilátó ugyanezen hónapokban Buják község Önkormányzata által meghatározott időben látogatható.Az erdőben folyó veszélyes tevékenységek (fakitermelés, vadászat) miatt az ettől eltérő időpontokban tervezett látogatáshoz előzetes bejelentkezés és egyeztetés szükséges az alábbi telefonszámokon:Bujáki Önkormányzat: 06 (32) 488-488HM Budapesti Erdőgazdaság Rt. Bujáki Erdészeti Igazgatóság: 06 (32) 488-001

 

További kirándulások:

Séta Kozárdon: Kápolna, Zenélő Angyal szobor 1 óra

Séta a Mandulaligetbe és a Pincesorra 1,5 óra

Séta a Mangalica Farmhoz 1 óra

Séta a Horgásztóhoz 1 óra

Séta az Almaligetben 1 óra

Séta a Falusi Erdőben 2 óra

Séta a Hármasforráshoz 3 óra

Séta Ecsegre a Római Katolikus Templomhoz 2 óra

Séta Ecsegre a Helytörténeti Gyüjteményhez 2 óra (előzetes bejelentkezéssel)

Séta a Kersztvölgyi Lovastanyára 2,5 óra (előzetes bejelentkezést igényel)