palocut_logo
Palóc út Hagyományőrző utak
http://www.palocut.hu/
 

 

Római Katolikus Templom:


Szent Mihály római katolikus templom a XV. században épült. 1606-ban egyházi zsinatnak adott helyt. 1720 körül Szent Mihály tiszteletére szentelt templomként írják le.1770-ben épült a torony, majd Grassalkovich Antal 1776-ban a teljes templomot átépítette és kőtoronnyal bővítette.1975-1985 között újabb teljes rekonstrukción esett át Fias István atya vezetésével. Ekkor újították fel a nyolcváltozatú barokk orgonát is.A szentélyben temették el 1770-ben Kovács Györgyöt, és 1777-ben a torony alatti kriptában Gallay József plébánosokat. 

A templom körül stáció, Jézus keresztre feszítése látható.

Plébánia:

A bodonyi plébániát 1777-ben építették. Az 1782. évi megyei közigazgatási iratok a paplakot faépületnek írták le, amely közel állt az összedőléshez. A mai klasszicista stílusú egyszerű plébánia háza a XIX. sz. első feléből származik.

Harangláb:

A harangláb a temetőkertben a XVII. században épült, ma is működik.

A Bodonyi horgásztó:

A környék legnagyobb épített horgásztavaként üzemel, a falu nyugati határában.

Bodonyi Kincsesház és Népi Motívumgyűjtemény:

A Bodonyi Kincsesház régi idők emlékét őrzi. Azokét az időkét, amikor "régi emberek" míves házakat építettek, amelyek az idők folyamán lassan-lassan az enyészeté lettek. Ez a ház nem erre a sorsra jutott, bár egykori lakói már új, jobb élet reményében nagy vizeken keresztül messzi földre hajóztak.

Mi "új emberek" már szinte csak romokra leltünk itt, de hittünk benne, hogy sok munkával és kitartással talán újra felbukkanhat az, ami egykoron állhatott itt, egy szépséges parasztház.

A házban mindenkit szívesen fogadunk, aki nem érzi rangján alulinak azt, hogy őseink munkája előtt tiszteletét tegye. Nálunk nincsenek üvegfalak vagy korlátok, amik elválasztanák a látogatókat a régi világtól, itt mindent meg lehet érinteni, és mi mindenkinek szívesen továbbadjuk azt a tudást, amit nekünk sikerült megtanulnunk a "régi emberektől", legyen szó egy régi bútordarab felújításáról, vagy akár a falszigetelésről, mellyel a házunkat tökéletesen szárazra alakítottuk.

A Népi Motívumgyűjtemény épülete a "régi emberek" idejében nyárikonyhaként szolgált. Az "új emberek" hanyagsága ezt a házikót még jobban megviselte, mint a főépületet. Fáradságos munkával és múltunkra gondosan vigyázó szakemberek segítségével ez az épület is újra életre kelt.

A falak mára színesen virítanak a sok-sok gyönyörű, réges-régi motívumtól, melyek valamikor "régi emberek" keze nyomán születettek, és melyek a mi kezeink között megújulva szolgálják az "új embereket".

A mi házunk körül állatok is élnek. Burkus kutyus és a két cica mellett kecskék és nyulak is laknak a kertben, a még építés alatt álló, tulipános kerítésű ólakban.

Az idő alatt, míg a felnőtt "új emberek" összegyűjtögetett kincseinkben gyönyörködnek, addig az apróbb "új emberkék" akár meg is simogathatják állatkáinkat. Sőt, a kecsketejből készült termékeket (sajt, túró, orda, körözött, kefir) kóstolni is lehet nálunk, és aki megszerette őket, vásárolhat belőlük magának.

Múlt és Jelen Múzeum:

A múzeum nem más, mint a közelmúlt tárgyi emlékeinek és használati tárgyainak kiállítása, amelynek megnyitására 2004-ben került sor.

A bemutatott darabokat Fejes László évtizedek óta gyűjti családja és ismeretségi köréből. A tárgyak többségéhez a házigazdának számos személyes emléke fűződik, minden darab szervesen kapcsolódik Bodony és környékének történelméhez, felelevenítve az elmúlt száz esztendő lakberendezési, életviteli és kulturális szokásait, hagyományait.

Fejes László (lakás): Bodony, Árpád út 53., Telefon: (+36) 36/374-150

Múzeum: Bodony, Virág út 1.

 

Népművészeti ház - Szövőház:

A több mint fél évszázada alakult szövetkezet több heves megyei település alkotóházát tömöríti magába. Bodony, mint jellemzően mezőgazdasági település, évszázados hagyományokkal rendelkezik a szövés-fonás művészetében. A faluban működő szövőházban a palóc tájvidék textíliáit természetes alapanyagokból készítik el az itt dolgozók. Jellemzően fehér szálhúzásos hímzéssel, keresztszemes hímzésekkel ellátott, a lakások díszítésére kiválóan alkalmas darabokat készítenek (szőnyegek, függönyök, asztalterítők, párnahuzatok stb.).

Az alkotóházban hagyományos szövőszékeken folyik a munka, a házban a régi szőttesek, hímzések megtekintése mellett az újonnan elkészült darabok megvásárlására is lehetőség nyílik.

Bodony, Kossuth Lajos u.29.

Telefon: (+36) 36/444-057

 

Les Gábor fazekas - népi iparművész műhelye:

Erdélyi születésű mester, az ottani fazekasság formái és motívumai jellemzőek munkáira.

Cím: 3243 Bodony, Kossuth L. u. 55. 

Tel: (36) 374-054, (20) 423-3965