palocut_logo
Palóc út Hagyományőrző utak
http://www.palocut.hu/
 

Magyarország és Nógrád megye északi szélén, az Ipoly folyó völgyében, közvetlenül a magyar-szlovák határ mentén fekszik Szécsény városa. A 22-es főúton közelíthető meg:A műemlékekben gazdag, hangulatos kisváros és környéke nemcsak a középkori emlékeket kereső, de a természetkedvelő turisták számárai is vonzó uticél.
A felújított történelmi belső és környezete hangulatos utcáival, tereivel kellemes kikapcsolódást nyújt az idelátogatók számára.
Szécsény jelképe a városháza előtt álló, kissé ferde Tűztorony. A vidéki barokk stílusban épült Kubinyi Forgách-kastély parkja természetvédelmi terület, az épületben kapott helyet a Kubinyi Ferenc Múzeum. A közelben lévő, ma is működő ferences rendház büszkesége a Rákóczi-szoba: itt szállt meg II. Rákóczi Ferenc, amikor a Borjúpást-réten tartott országgyűlésen vezérlő fejedelemmé választották. Láthatók a városban az egykori vár maradványai is.
A zöldturistáknak élményparkot is kialakított Szécsény határában. A Robinson faluban kajakokkal, kenukkal, csónakokkal járhatjuk be az árterek világát. Kiváló horgászati lehetőségeket a völgyek vadvizeiben és halaktól hemzsegő tavaiban. Rengeteg tanösvényen varázslatos kirándulásokat tehetnek a természetjárók kedvelői.

Kubinyi Ferenc Múzeum

Szécsény leglátványosabb épülete a Forgách kastély. A magyar vidéki barokk építészet értékes emléke. Az épület előzménye, a középkori várkastély 1456-ban már áll. A mai barokk kastélyt a Forgách-család 1753-63 táján építteti meg. Utolsó tulajdonosa, Lipthay Béla jelképes összegért adta el a magyar államnak. A XIX. századi neves politikus, régész és természettudós Kubinyi Ferenc nevét viselő múzeum Nógrád megye régészeti, történeti emlékeit gyűjti.

Szécsény várának maradványai

Az Ipoly-völgy szélén, a folyó hajdani teraszának peremén állt egykor a vár. Építésének pontos ideje nem ismert, egy 1461-ben keltezett oklevél már megemlékezik róla. Egykor a ferences templomot és a kolostort is magába foglalta. A 16. század második felében Disznóssy Ferenc várkapitány felgyújtatta. Az egykori gótikus vár falainak maradványát a Forgách-kastély építéséhez használták fel. A külső tornyokkal, széles árkokkal és palánkkaI erősített várból csak falrészek, a kilátónak használt északnyugati sarokbástya és a 10 m átmérőjű, kör alakú északkeleti sarokbástya (Bástyamúzeum) maradt meg.

Tűztorony

A pestis járvány elmúltának emlékére épült fa harangláb helyére építették. 1893-ban kétemeletes toronnyá alakították a Tűzőrség számára. 1929-ben egy harmadik emelet ráépítésére került sor, ekkor kapta jelenlegi bádogfedelű sisakját is. Az egész építmény, valószínűleg a talaj egy agyagrétegének megcsúszása miatt, szemmel láthatóan ferde, észak felé dőlt. Ez a mozgás a mai napig érzékelhető, évente néhány milliméter. 2004-ben a Tűztorony története és tűzoltó-kiállítás nyílt meg az épületben.

Ferences templom

Gondozott parkban, az egykori várkerület északnyugati végén áll az 1332-es pápai engedély alapján épített nagyméretű műemlék templom. Szentélyében a 14. század gótikus stílusjegyei láthatók. Legértékesebb része a sekrestye, amelynek szép csillagboltozatát egyetlen nyolcszögű figurális fejezetű pillér tartja. A jelenlegi barokk hajót 1696-ban építették hozzá. A kolostor 1694-1734 között épült boltozatos kerengővel és zárt díszudvarral. A templomból juthatunk fel a kolostor gótikus boltozatú emeleti szobájába, ahol Rákóczi fejedelem megszállt. 1989-ben a ferencesek újra birtokukba vették az épületet.

A Haynald kapu

A régi Velics házhoz tartozó kert kapuja. Haynald Lajos érsekről kapta a nevét, aki ebben a házban született és hármas intézményt - iskola, kórház, árvaház - alapított Szécsényben.

Várkert

A Forgách kastély alján található a Várkert. A nagykiterjedésű gondozott terület a sétálni, és kikapcsolódni vágyó turisták, fiatalok kedvence. A gyönyörű fekvésű terület kavicsos sétányokkal behálózott tájvédelmi körzet nagyon szép turisztikai látnivalót kínál. A területen fekvő kis és nagy tó vízelvezető árkaival és szép fahidjaival okoz örömöt a természetszerető turistáknak.

Sétálóutca

A történelmi belvárost behálózzák a város díszburkolatú sétálóutcák. Az utcákon körbejárva Szécsény majdnem minden műemléke és turisztikai látnivalója a kastély, a várkert, a bástyák, a várfalak, a romtemplom, a templom, és egykori várkapu bejáratánál a gyógyszertár, és a Szentháromság szobor megtekinthető. A belső sétálóutcán ami a négyzet alakú Déli bástya mellett vezet az egykori várárok mellett a Velich ház udvarára és a Haynald kapun át a város főutcájára. A Haynald kapuval szemben a Tűztorny található. A virágos sétálóutca a kovácsoltvas padokkal és lámpaoszlopokkal hangulatos kiegíszítője városunknak.

Kézművesház

A Kézművesházban lehetőség nyílik, elsősorban szakmai rendezvények, konferenciák, work-shopok, civil szervezetek közgyűléseinek megrendezésére. A város és térségének lakóit, az ideérkező turistákat egy európai színvonalú házban tudjuk fogadni. Teljes körű információkkal szolgálunk Szécsény és Magyarország látnivalóival, szálláshelyeivel kapcsolatban. Ezt folyamatosan bővülő, színes kiadványaink, tájékoztató füzeteink teszik lehetővé.

A napjainkban Szécsényhez tartozó, középkori eredetű Benczúrfalva régi neve Dolány volt; ez a szláv eredetű szó völgyet jelent. Itt élt és alkotott a híres festőművész Benczúr Gyula, kastélyparkjainak növényritkaságai, gazdag madárvilága, ökológiai jelentősége miatt ma természetvédelmi oltalom alatt áll.
Szintén a városhoz tartozó Pősténypusztát 1301-ben említették először írásban, akkor még önálló községként. 2012. február 27-én került átadásra a Szécsény (Pösténypuszta) - Pető (Pet'ov) között megépült híd, mely lehetőséget ad a régi kapcsolódási pontok életre keltésére. Az új Ipoly híd az Ipoly-hidak Újjáépítéséért Polgári Társulás egykori elnöke emlékére a KATALIN nevet kapta.