palocut_logo
Palóc út Hagyományőrző utak
http://www.palocut.hu/
 

A település megközelíthető közúton: Gyöngyös felől indulva a 24-es úton Recskig, onnan 3 km észak-nyugatra; vagy a 21-es útról dél felé letérve Mátraballán át.


 

Népművészeti Ház Mátraderecske

Népművészeti Galéria és Palóc Út Információs Központ

A Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet mátraderecskei szövőműhelye, kiállítótere. A Palóc szobában megismerhetik a múltunkat idéző textíliákat, bútorokat, tárgyakat, valamint Gy. Kamarás Katalin mátraderecskei származású iparművész kender- feldolgozást ábrázoló kerámiáit. A kiállítás másik részében a Dr. Tóth Eszter fizikus által összegyűjtött, s a radon-kutatáshoz kapcsolódó anyagok szolgálnak érdekes információkkal. A pihenő park lehetőséget biztosít a hagyományőrző és kulturális programok lebonyolítására, a vendégek fogadására.

Helytörténeti kiállítás

A parókiában került berendezésre a falu életének emlékeit összegyűjtő és bemutató kiállítás.
Kanázsvár Mátraderecske

Kanázsvár

A Mátra hegység északi részén Mátraderecske és Recsk között húzódó hegyhát nyugati végén, a Baláta-bércen állnak a vár maradványai. A rom három oldalról megközelíthetetlenül meredek sziklaszirten áll.

Hősök parkja

A falu központjában az egykori régi temetőben található az 1848-49-es szabadságharc emlékhelye. Itt látható Kis János honvédőrnagy vörös márvány síremléke, aki a szabadságharc leverése után haláláig a faluban élt.

Világhírű tudósok emlékfái:

Az utóbbi évtizedekben több híres ember látogatott el Mátraderecskére, akik segítették a település fejlődését. A teljesség igénye nélkül Teller Ede világhírű atomfizikus, Gajdusek Dániel Nobel díjas orvosprofesszor és Jan S. Nilsson a Svéd Királyi Akadémia elnöke is eltöltött rövidebb-hosszabb időt a faluban. Mindannyian egy fát ültettek a Hősök parkjában.

Palóc udvar

Kismagdi magánygyűjteményében az ősi palócság használati tárgyai láthatók Tisztaszobájában a négynyüstössel felvetett nyoszolya, ünnepi és hétközi viseltes ruhák sorakoznak.

Mofetta Mátraderecske

Mofetta - a széndioxid gyógygázfürdő

A mátraderecskei gyógygáz, a magyar balneológia egyedülálló kincse, mely jelentősen hozzájárul az érbetegekek, egyes reumatológiai kóresetek színvonalas ellátásához, rehabilitációjához.

Templom

1696-ban katolikusok által használt kőtemplomát írták össze. Az 1720-as évek elején az Assisi Szent Ferenc tiszteletére szentelt templomát említik, a falu ekkor Mátraballának volt leányegyháza.