palocut_logo
Palóc út Hagyományőrző utak
http://www.palocut.hu/
 

Kerékpárral vagy gyalogosan

 

Főkötő kiállítás Rimóc

Rimóc

A 6 km-re lévő palóc faluba kiépített kerékpárúton juthatunk el. Érdemes felkeresni a Palócföldi Főkötők Kiállítóházát a Hunyadi u. 5. sz. alatt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Autóval

 

Szécsény

A Forgách kastély alatt elterülő Borjúpást-réten zajlott 1705-ben a Rákóczi szabadságharc egyik legnagyobb eseménye, a Szécsényi országgyűlés, amelyen vezérlő fejedelemmé választották II. Rákóczi Ferencet.

A kastély nyitvatartási ideje: kedd-vasárnap 10-16 óra között.

A barokk stílusú Forgách-kastély ad otthont a Kubinyi Ferenc Múzeumnak.

A Ferences Templom és Kolostor 1330-as évek táján épült. A gótikus alapokon álló, ma már döntően barokk stílusú épületet 1989-ben a ferencesek újra birtokukba vették.

Szécsény érdekessége a Tűztorony, mely 1944-ben a bombázások során a függőlegeshez képest 3 fokkal megdőlt.

 

Balassagyarmat

Nógrád megye egykori székhelye a Palóc Múzeummal napjainkban is a palóc népi kultúra központja. A város nevét a honfoglaló hét magyar törzs egyikétől (Kürtgyarmat) eredeztetik. Balassagyarmat napjainkban hazánk azon települési közé tartozik, amelyeket a turisták hangulatos kisvárosi jelzővel illetnek. Nemzeti kultúránk nagy alakjai kötõdtek ide.

A város fő nevezetessége a Palóc Múzeum, ahol állandó néprajzi kiállítás mutatja be a palóc paraszti életet; hétköznapjait és ünnepeit. A múzeum épülete mellett kis skanzen őrzi a Palócföld népi építészetének emlékeit.

A múzeum nyitvatartási rendje:

Január 1 - május 23: kedd - szombat 10-16 óra

Május 24 - november 30: kedd -vasárnap 10-16 óra

A Városi Képtárban kortárs művészek képei tekinthetők meg.

Az Óváros téri Szerb templom ma galériaként működik.

 

Ipolytarnóc

Európa Diplomás Nemzeti Park, miocén-kori ősleletekkel. 20 millió évvel ezelőtt hatalmas vulkánkitörés rázta meg a tájat, forrón hömpölygő vulkáni anyaggal temette be a gigantikus méretű fákat, az őséletteret. Az ősvilág eltemetett kincsei, a cápafogak, kövesedett fák, levélnyomatok, ősállatok lábnyomai, az ősfelszín formagazdagsága és megannyi más tárult fel az évmilliók homályából.

A park március és október között látogatható, szerdától vasárnapig, 9-16 óra között.

 

Pásztó

Érdemes egy sétát tenni a város központjában a Múzeum téren. Itt található az Oskolamester háza, amely a XV. Század elején épült városi polgárház és az egyetlen ilyen épen megmaradt épület hazánkban.

A múzeum látogatási rendje az alábbi:

Október 1 - március 31: hétfő-péntek, 8-16 óra között, valamint szombaton 10-14 óra között.

Április 1 - szeptember 30: hétfő-péntek, 8-16 óra között, valamint szombaton 9-15 óra között.

 

A középkorból származik a bencés apátsági templom alapja és az üveghuta, amely a bencés apátság műhelyépülete volt. A ciszterci rendház napjainkban kiállításokkal várja látogatóit.

 

Horpács

A nagy palóc, Mikszáth Kálmán emlékmúzeuma, minden irodalom-, és magyar kultúrakedvelő kedvelt kirándulóhelye. Látogatható csütörtök-vasárnap, 10-16 óra között.

 

Csesztve

Madách Imre szülőháza található itt. A nagy író alkotói helyszíne, a hatalmas védett krími hársfa különös hangulattal lengi körül a betérő vendéget. A kastélypark természetvédelmi terület. Nyitvatartási idő kedd-vasárnap: 10-14 óra.