palocut_logo
Palóc út Hagyományőrző utak
http://www.palocut.hu/
 

 

Interreg V-A Slovakia-Hungary Együttműködési Program 

 

Megvalósítási időszak: 2018.01.01. - 2019.12.31.

Projekt címe: Palócföld - Hont - Podpol'anie: Közös hagyományőrző tematikus út kialakítása és látogatóbarát fejlesztése

Projekt száma: SKHU/1601/1.1/175

A projekt teljes elnyert támogatása: 1.301.386,91 EUR

 

Projektben résztvevő partnerek:

- Palóc Út Kulturális Turisztikai Klaszter Egyesület (Vezető kedvezményezett-HU)

- Vanyarc Községi Önkormányzat (HU)

- Hagyományos Értékek Megőrzéséért Alapítvány (HU)

- Slovenské národné múzeum (SK)

- Komunikačné centrum Detva, n.o. (SK)

- Obec Hrušov (SK)

 

A pályázattal kapcsolatban az alábbi tartalmak érhetők el:

1. A PROJEKT ÖSSZEGZÉSE >>

2. SAJTÓTÁJÉKOZTATÓK >>

3. WORK SHOP PROJEKT MEGBESZÉLÉSEK >>

4. RENDEZVÉNYEK >>

 

A projekt összegzése:

 

A Magyar-szlovák határtérségben kulturális tematikus útként működő, PUKE, a Podpolanie Kulturális Utat tervező, DC DETVA, a HÉMA, a SZNM, valamint Hrusov, Vanyarc önkormányzatai közös pályázatot nyújtanak be. Közös célunk a térség kulturális hagyományainak és természeti értékeinek jobb kihasználása, új és meglévő attrakciók, tematikus utak fejlesztése és összekapcsolása, fenntartható, családbarát turisztikai termékcsomag létrehozása, az ehhez szükséges szervezeti rendszer fejlesztése, amelyet jelen pályázatban „Palócföld-Hont- Podpol'anie-Hagyományőrző Tematikus Út” munkanéven említünk.

 

Célcsoportok:

1.) Turisták, kiemelten a szomszédos országból látogatók

2.) A terület népessége

 

Kitűzött céljaink–a terület vonzerejének és látogatószám 10%-os növelése érdekében a látogathatóságot megteremtő illetve javító-,

- új funkciókat biztosító beruházásokat hajtunk végre,

- teljessé válik a terület értékeinek feltárása, melyek alapján

- közös kulturális tematikus út létrehozása.

A fejlesztések révén a kínálatban is újszerű elemek jönnek létre.

Nyitott műhelyek, vándorkiállítások, okostérképes alkalmazással új tematikus útvonalak gyalogos, kerékpáros és autós változatban. A kulturális és természeti értékeket összekapcsoló programcsomagok kialakítása. Új állandó kiállításokkal is gazdagodik a terület, valamint 10 nagyrendezvényt szervezünk. 15 játszóudvar hagyományos játékeszközeit és a bicikli kölcsönzés lehetőségét azokra a településre helyezzük el, ahonnan még hiányoznak a család-, és látogatóbarát szolgáltatási elemek.

Közös feladatunk a meglévő attrakciókból piacképes terméket, új és meglévő kínálati elemekből csomagajánlatokat összeállítani: Továbbá a rendezvények összekapcsolása egységes rendezvénysorozattá, új arculat, márkázás, arculattervezés, védjegy-rendszer bevezetése, közös marketing tevékenység, információs pontok kialakítása, print és online marketing, utifilm, kiállítási részvétel, tudományos kutatás, publikálás, tudásátadás egészíti ki a projektet.

 

Sajtóinformáció ITT.

 

<< vissza a lap tetejére

 

 

2018. április 23. Sajtótájékoztató - Balassagyarmat:

 

 A Palóc Út Klaszter Egyesület 2018. április 23-án, 14:00 órakor, Balassagyarmaton a Projektek házában tartotta meg az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban nyertes, SKHU/1601/1.1/175 számú, Palócland – Hont – Podpolanie című pályázatának nyitó sajtótájékoztatóját.

 Az eseményt Bózvári József, a Palóc Út Klaszter Egyesület elnöke és mint a vezető partner törvényes képviselője nyitotta meg. Előadásában röviden bemutatta a Palóc Út Klaszter Egyesület életútját, a jelen pályázat előzményeit és a vezető partnernél – a 2 éves megvalósítási időszak alatt – tervezett tevékenységeket.

 A pályázatban résztvevő projekt partnerek közös célja, a térség kulturális hagyományainak és természeti értékeinek jobb kihasználása, új és meglévő attrakciók, tematikus utak fejlesztése és összekapcsolása, fenntartható, családbarát turisztikai termékcsomag létrehozása, az ehhez szükséges szervezeti rendszer fejlesztése. A sajtótájékoztatóra a média képviselői és különböző szakmai szervezetek kapnak meghívást. A projekt partnerek, mint előadók bemutatják a Palócland-Hont-Podpolanie című pályázatban vállalt szerepüket, és a közös munka várható eredményét.

 További előadók: Nedeliczky Terézt, a Vanyarc Községi Önkormányzat projekt menedzsere, Báder Miklósné a Hagyományos Értékek Megőrzéséért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Jarábik Gabriella a Slovenské Národné Múzeum igazgatója, Elena Jankovičová a Komunikačné centrum Detva, n.o. elnöke, és Pavel Bendik polgármester az Obec Hrušov képviseletében.


Fotódokumentáció ITT.

<< vissza a lap tetejére

 

 

2018. július 11. Work Shop Projekt megbeszélés:


A Palóc Út Klaszter Egyesület 2018. július 11-én, Hrušovban tartotta meg az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban nyertes, SKHU/1601/1.1/175 számú, Palócland – Hont – Podpolanie című pályázatának következő Work Shop projekt találkozóját. Az eseményen a projekt partnerek és a meghívott szakmai szervezetek képviselői vettek részt.

Az 1. napirendi pontban a projekt partnerek beszámoltak a projektjeik állásáról, a megvalósítás folyamatáról. A megvalósítás során eltérés jelentkezett az ütemtervhez képest. Ennek oka, a közbeszerzési felület módosulása, valamint a magyar partnerek esetében az előleg megérkezésének csúszása.

A 2. napirendi pontban az Információs és nyilvánossági elemek kerültek megvitatásra. A vezető partner tájékoztatta a projekt partnereket a kötelező kommunikációs elemekről, és a pályázatban vállalt elemek alátámasztó dokumentumairól.

A 3. napirendi pontban a 2019-ben megrendezésre kerülő Study Tour került szóba. A 2 napos Study Tour eseményen kb. 20 újságírónak mutatnák meg a projektmegvalósítás helyszíneit. A projekt partnereknek, mint a látogatók fogadójának helyi ízek kóstoltatása és a hagyományok bemutatása lehet egy program.

 

Fotódokumentáció ITT. 

2018. március 12. Work Shop Projekt megbeszélés:

 

 A Palóc Út Klaszter Egyesület 2018. március 12-én, Balassagyarmaton tartotta meg az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban nyertes, SKHU/1601/1.1/175 számú, Palócland – Hont – Podpolanie című pályázatának első Work Shop projekt találkozóját. Az eseményen a projekt partnerek és a meghívott szakmai szervezetek képviselői vettek részt.

 Az 1. napirendi pont a Szlovák vezető partner kijelöléséről szólt. A vezető kedvezményezett elmondta, hogy 2018. február 19-én, aláírta a pályázat támogatási szerződését (Subsidy Contract). A szlovák vezető partner szerepét a Komunikačné Centrum Detva vállalta el. A közös nyelven történő kommunikációban pedig az Szlovák Nemzeti Múzeum képviselői nyújtanak segítséget.

 A 2. napirendi pont a Nyitó sajtótájékoztató előkészítése volt. A vezető partner 3 sajtótájékoztatót tervez lebonyolítani a megvalósítási időszakban. Egy zárót, egy nyitót és egy köztes sajtótájékoztató a 4. periódusban. A sajtótájékoztató kiadásait a vezető partner fedezi. Az ülésen részt vevők a nyitó sajtótájékoztató helyszínét és idejét az alábbiakban határozták meg:

  Helyszín: Balassagyarmat, Projektek Háza

  Időpont: 2018. április 23. 14:00 óra.

 A 3. napirendi pontban a rendezvények költségét érintő apróbb módosítások kerültek szóba. A Detva-i projekt partner elkészítette a projekt táblát (poster), melyet a projekt partnerek mintának használhatnak. Végezetül a május 15-ig benyújtandó, projekt partneri jelentés került átbeszélésre.

 

Fotódokumentáció ITT.

<< vissza a lap tetejére

 

 

2018. augusztus 4-5. Felsőtárkány, Rétesnapok


 Felsőtárkány Heves megyében, Eger szomszédságában található település, ami a kb. 3600 fős lakosságával nem a legkisebbek közé tartozik. Felsőtárkányt a Bükk nyugati kapujának is nevezik, hiszen a településnek nincs szomszédja, utána a Bükk hegység gyönyörű vidéke következik és tényleg, a községen átfutó főút mintegy kapuként szolgál a túrázni igyekvőknek. Számos túra-tanösvény is innen indul.

 2011-ben egy teljesen újonnan épült Faluház került átadásra, ami eleve közösségi térként került megépítésre és elrendezését tekintve teljesen alkalmas kisebb-nagyobb programok szervezésére, lebonyolítására. Rendezvény helyszíneként funkcionál még a 2010-ben felújított ún. „Harangozóház”, ami a Tájháznak ad otthont. A Tájház rendszeres helyszíne a hagyományőrző jellegű programjainknak (pl. Hagyományőrző Húsvét, Falusi Forgatag, ill. az utóbbi időben a „Közösségek Hete” programjainak). Felsőtárkány egyik legszebb szabadtéri rendezvényhelyszíne a Tópart, ahol már eleve a természet volt a rendező. Évről évre itt kerül megrendezésre a „Felsőtárkányi Rétesnapok” is.

 A Rétesnapok ötlete a helyi Nyugdíjas Klub lelkes tagjaitól indult több, mint 15 évvel ezelőtt. Kiindulási alapja a helyi hagyományos ételkülönlegesség, a sós-túrós rétes volt. Az elmúlt évben ez az étel helyet kapott a Helyi Értéktárban is. A sós-túrós rétes mellett adta magát az édes túrós rétes, ill. a kínálat kiegészítésre került még az almás rétessel is.

 

 A réteskészítést egész nap színpadi programok kísérik. A Felsőtárkányi Hagyományőrző Közalapítvány néptánc csoportjai állandó szereplői a rendezvénynek mindkét napon.

 

Fotódokumentáció ITT.

 


 

2018. augusztus 4. Rimóc, Falunap

 

 A 2018. augusztus 4-én, szombaton megrendezett Rimóci Falunap most is az 1750 fős település központjában, az iskola és a sportcsarnok közötti „Rendezvénytéren” került megvalósításra. A műsort a településen élő Golyán Gréta nyitotta meg, aki azokat a rimóci népdalokat énekelte el, melyekkel sikeresen szerepelt megyei és országos népdaléneklő versenyeken is. Grétit a szécsényi székhelyű Palóc Néptáncegyüttes bemutatója követe, akik több blokkal is felléptek a Rimóci Falunapon. A programok között szerepelt a Rimóci Vadrózsa Cigány Tánccsoport előadása is, akik a hagyományos cigány tánc mellett énekekkel is szórakoztatták a jelenlévőket. Őket követően léptek a színpadra a Mihálygergéről érkező Csini-Tini Mazsorett Csoport tagjai, akik szintén több műsorszámot, különféle táncokat mutattak be. A táncos műsort a szintén helyi fellépő, Bangó Alexandra éneke színesítette, aki a Hooligans - Legyen valami című slágerét énekelte a közönségnek.

 A falunapi program második részét a község polgármestere, Beszkid János köszöntője indította. A polgármester urat Miki-Niki és a Csinibabák egy órás fergeteges retro Rock n’ Roll show-ja követett, majd este héttől a főszerep a Rimóci Rezesbandáé és a Rimóci Hagyományőrző Együttesé volt, akik a rimóci hagyományokat őrzik és adják tovább a település fiataljainak. A Hangszedők zenekar élő koncertje után vette kezdetét a tűzijáték. Ezután Szabadtéri Party vette kezdetét, mely reggelig tartott.

 

 A Rimóci Falunap résztvevőinek száma ebben az évben 1000 fő körül mozgott, a délutáni órákban még kevesebb volt az érdeklődő, mely betudható volt a meleg, napos időjárásnak, azonban az esti órákra a szép számú résztvevő közönséggel megtelt a tér. A Palóc Út Facebook oldalán élőben jelentkezünk a Falunap helyszínéről, 19:17-től körülbelül 20 percben, majd 21:42-től több mint 11 percben.

 

Fotódokumentáció ITT. 

2018. július 28. Iliny, Derelye Fesztivál és Falunap

 

 Iliny egy szép kis település, fekvése és régi parasztházai és természeti értékei csalogatják ide a turistákat. A falu  a második világháború után változott sokat, ekkor épültek ki az infrastruktúrák, útjai új burkolatot kaptak és új házak is épültek. Az új idők, új lendületet adtak Ilinynek, Önkormányzata lett és a közösség összekovácsoló ereje arra ösztönözte a lakókat, hogy falu fejlődésében maximálisan kivegyék a részüket. 2008-tól testvértelepülési kapcsolatokat építget Európa szerte, 7 testvértelepülése van Ilinynek ezek a következők: Szlovákia - Szlovákgyarmat, Leszenye, Ipolyszécsénke, Lengyelország - Blizin, Lettország - Lizums, Olaszország - Alpago, Csehország - Vlachovice.

 Évről évre falunappal egybekötött derelye fesztivál kerül megrendezésre. Ezen a rendezvényen minden ország készít derelyét, amellett megmutatja saját gasztronómiai ételkülönlegességeit is. A főzés mellett a kulturális műsorokban is aktívan részt vesznek a testvértelepülések. Így történt ez 2018.07.28-án is nagyszabású rendezvény volt, ami már nemzetiségi fesztiválnak is betudható.

 Egy vándorfakanál indult útjára 10 évvel ezelőtt, amelyet tavaly a Szlovák Leszenyi község önkormányzata nyert el. Ebben az évben a cseh testvértelepülésünk vitte el a fakanalat. A szilvalekváros derelyével és saját készítésű széna levesével nyerték el a zsűri tetszését. A rendezvényen nagyon sokan voltak, 500 fő feletti létszámot regisztráltunk. A derelye fesztivál programjaiban számos híres fellépő is szerepelt, akik fokozták a jó hangulatot. A rendezvény összességében nagyon jól sikerült, hiszen az idelátogatók ehettek igazán különleges ételeket, ihattak és kóstolhattak finom borokat és természetesen mulathattak hajnalig.


Fotódokumentáció ITT.

<< vissza a lap tetejére