palocut_logo
Palóc út Hagyományőrző utak
http://www.palocut.hu/
 

 

Interreg V-A Slovakia-Hungary Együttműködési Program 

 

Megvalósítási időszak: 2018.01.01. - 2019.12.31.

Projekt címe: Palócföld - Hont - Podpol'anie: Közös hagyományőrző tematikus út kialakítása és látogatóbarát fejlesztése

Projekt száma: SKHU/1601/1.1/175

A projekt teljes elnyert támogatása: 1.301.386,91 EUR

 

Projektben résztvevő partnerek:

- Palóc Út Kulturális Turisztikai Klaszter Egyesület (Vezető kedvezményezett-HU)

- Vanyarc Községi Önkormányzat (HU)

- Hagyományos Értékek Megőrzéséért Alapítvány (HU)

- Slovenské národné múzeum (SK)

- Komunikačné centrum Detva, n.o. (SK)

- Obec Hrušov (SK)

 

A pályázattal kapcsolatban az alábbi tartalmak érhetők el:

1. A PROJEKT ÖSSZEGZÉSE >>

2. SAJTÓTÁJÉKOZTATÓK >>

3. WORK SHOP PROJEKT MEGBESZÉLÉSEK >>

4. RENDEZVÉNYEK >>

5. 3D IMÁZS FILM >>

6. VÉDJEGY >>

7. TURISZTIKAI CSOMAGAJÁNLATOK >>

8. PROGRAMCSOMAGOK >>

 

A projekt összegzése:

 

A Magyar-szlovák határtérségben kulturális tematikus útként működő, PUKE, a Podpolanie Kulturális Utat tervező, DC DETVA, a HÉMA, a SZNM, valamint Hrusov, Vanyarc önkormányzatai közös pályázatot nyújtanak be. Közös célunk a térség kulturális hagyományainak és természeti értékeinek jobb kihasználása, új és meglévő attrakciók, tematikus utak fejlesztése és összekapcsolása, fenntartható, családbarát turisztikai termékcsomag létrehozása, az ehhez szükséges szervezeti rendszer fejlesztése, amelyet jelen pályázatban „Palócföld-Hont- Podpol'anie-Hagyományőrző Tematikus Út” munkanéven említünk.

 

Célcsoportok:

1.) Turisták, kiemelten a szomszédos országból látogatók

2.) A terület népessége

 

Kitűzött céljaink–a terület vonzerejének és látogatószám 10%-os növelése érdekében a látogathatóságot megteremtő illetve javító-,

- új funkciókat biztosító beruházásokat hajtunk végre,

- teljessé válik a terület értékeinek feltárása, melyek alapján

- közös kulturális tematikus út létrehozása.

A fejlesztések révén a kínálatban is újszerű elemek jönnek létre.

Nyitott műhelyek, vándorkiállítások, okostérképes alkalmazással új tematikus útvonalak gyalogos, kerékpáros és autós változatban. A kulturális és természeti értékeket összekapcsoló programcsomagok kialakítása. Új állandó kiállításokkal is gazdagodik a terület, valamint 10 nagyrendezvényt szervezünk. 15 játszóudvar hagyományos játékeszközeit és a bicikli kölcsönzés lehetőségét azokra a településre helyezzük el, ahonnan még hiányoznak a család-, és látogatóbarát szolgáltatási elemek.

Közös feladatunk a meglévő attrakciókból piacképes terméket, új és meglévő kínálati elemekből csomagajánlatokat összeállítani: Továbbá a rendezvények összekapcsolása egységes rendezvénysorozattá, új arculat, márkázás, arculattervezés, védjegy-rendszer bevezetése, közös marketing tevékenység, információs pontok kialakítása, print és online marketing, utifilm, kiállítási részvétel, tudományos kutatás, publikálás, tudásátadás egészíti ki a projektet.

 

2019. 04. 10. Sajtóinformáció Kriváň ITT.

2018. 04. 23. Sajtóinformáció Balassagyarmat ITT.

 

<< vissza a lap tetejére

 

2019. április 10. Sajtótájékoztató - Kriváň (Krivány)


  A Palóc Út Klaszter Egyesület 2019. április 10-én, 11:00 órakor, Kriváňban a Duvoux étteremben tartotta meg az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban nyertes, SKHU/1601/1.1/175 számú, Palócland – Hont – Podpolanie című pályázatának időközi sajtótájékoztatóját.

  Az eseményt Kriváň polgármestere nyitotta meg, aki a dinamikusan fejlődő településükről tájékoztatta a jelenlévőket. Ezt követően a szlovák vezető partner KC Detva képviseletében Elena Jankovičová tájékoztatta a jelenlévőket a projektjük állásáról, majd felkérte Bózvári Józsefet, mint a Palóc Út Klaszter Egyesület elnökét és mint a vezető partner törvényes képviselőjét, hogy mutassa be a projekt eddigi eredményeit. Előadásában röviden bemutatta a Palóc Út Klaszter Egyesület életútját, a jelen pályázat előzményeit és az 1 éves megvalósítási időszak alatt megvalósult tevékenységeket, kiegészítve a várható projekt elemekkel. Prezentációja kitért a partnerek eddig elért eredményeire is.

  A pályázatban résztvevő projekt partnerek közös célja, a térség kulturális hagyományainak és természeti értékeinek jobb kihasználása, új és meglévő attrakciók, tematikus utak fejlesztése és összekapcsolása, fenntartható, családbarát turisztikai termékcsomag létrehozása, az ehhez szükséges szervezeti rendszer fejlesztése. A sajtótájékoztatóra a média képviselői és különböző szakmai szervezetek kapnak meghívást. A projekt partnerek, mint előadók bemutatják a Palócland-Hont-Podpolanie című pályázatban vállalt szerepüket és a közös munka várható eredményét.

 

Fotódokumentáció ITT. 

2018. április 23. Sajtótájékoztató - Balassagyarmat:

 

 A Palóc Út Klaszter Egyesület 2018. április 23-án, 14:00 órakor, Balassagyarmaton a Projektek házában tartotta meg az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban nyertes, SKHU/1601/1.1/175 számú, Palócland – Hont – Podpolanie című pályázatának nyitó sajtótájékoztatóját.

 Az eseményt Bózvári József, a Palóc Út Klaszter Egyesület elnöke és mint a vezető partner törvényes képviselője nyitotta meg. Előadásában röviden bemutatta a Palóc Út Klaszter Egyesület életútját, a jelen pályázat előzményeit és a vezető partnernél – a 2 éves megvalósítási időszak alatt – tervezett tevékenységeket.

 A pályázatban résztvevő projekt partnerek közös célja, a térség kulturális hagyományainak és természeti értékeinek jobb kihasználása, új és meglévő attrakciók, tematikus utak fejlesztése és összekapcsolása, fenntartható, családbarát turisztikai termékcsomag létrehozása, az ehhez szükséges szervezeti rendszer fejlesztése. A sajtótájékoztatóra a média képviselői és különböző szakmai szervezetek kapnak meghívást. A projekt partnerek, mint előadók bemutatják a Palócland-Hont-Podpolanie című pályázatban vállalt szerepüket, és a közös munka várható eredményét.

 További előadók: Nedeliczky Terézt, a Vanyarc Községi Önkormányzat projekt menedzsere, Báder Miklósné a Hagyományos Értékek Megőrzéséért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Jarábik Gabriella a Slovenské Národné Múzeum igazgatója, Elena Jankovičová a Komunikačné centrum Detva, n.o. elnöke, és Pavel Bendik polgármester az Obec Hrušov képviseletében.


Fotódokumentáció ITT.

<< vissza a lap tetejére

 

2019. április 10. Work Shop Projekt megbeszélés:


  A Palóc Út Klaszter Egyesület 2019. április 10.-én, Kriványban tartotta meg az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban nyertes, SKHU/1601/1.1/175 számú, Palócland – Hont – Podpolanie című pályázatának következő Work Shop projekt találkozóját. Az eseményen a projekt partnerek és a meghívott szakmai szervezetek képviselői vettek részt.

  Az 1. napirendi pontban a projekt partnerek beszámoltak a projektjeik állásáról, a megvalósítás folyamatáról. A megvalósítás első egy évében némi elmaradás tapasztalható a tervezetthez képest.

  A 2. napirendi pontban a vezető partneri jelentés benyújtása került átbeszélésre. A vezető partner tájékoztatta a jelenlévőket a projekt százalékos alakulásáról projekt és partneri szinten.

  A 3. napirendi pontban az idegen nyelvű kiadványok kerültek átbeszélésre. A partnerek megállapodtak abban, hogy segítenek egymásnak a kiadványok nyelvi ellenőrzésében. A Detvai Folkór Ünnepek ideje alatt megrendezésre kerülő következő sajtótájékoztató és kiállításon való megjelenés is átbeszélésre került.

 

Fotódokumentáció ITT.

 


 

2018. november 07. Work Shop Projekt megbeszélés:


  A Palóc Út Klaszter Egyesület 2018. november 07-én Balassagyarmaton, a Projektek házában tartotta meg az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban nyertes, SKHU/1601/1.1/175 számú, Palócland – Hont – Podpolanie című pályázatának következő Work Shop projekt találkozóját. Az eseményen a projekt partnerek és a meghívott szakmai szervezetek képviselői vettek részt.

  Az 1. napirendi pontban a partnerek beszámoltak projektjük jelenlegi állásáról, mely tevékenységek valósultak meg az adott időszakban és amennyiben eltérés volt a tervezett ütemtervhez képest, a késedelem okát is feltárták a jelenlévők számára.

  A 2. napirendi pont a 2. jelentés benyújtásáról és jóváhagyásáról szólt. A projekt partnerek közül már négy partner jelentését jóváhagyták, még további két partner jelentésének a jóváhagyására várnak. A vezető partneri jelentést november 29-ig kell elküldeni, azonban csak akkor nyújtható be ellenőrzésre, ha minden partner jelentését elfogadják.

  A 3. napirendi pontban pedig nyilvános események kerültek megbeszélésre. A detvai partnerek 2018 júliusában megrendezésre kerülő Folklór ünnepek elnevezésű rendezvényre hívják meg a partnereket, hogy vegyenek részt a Szlovák - Magyar udvar elnevezésű kiállításon. A Palóc Út köztes sajtótájékoztatójának a helyszínének az egyeztetése került szóba, amely márciusban, vagy áprilisban fog megvalósulni Szlovákiában a következő Work Shop találkozóval megegyező időpontban.


Fotódokumentáció ITT. 

2018. augusztus 24. Work Shop Projekt megbeszélés:


  A Palóc Út Klaszter Egyesület 2018. augusztus 24-én, Mátraderecskén, a Mofettában tartotta meg az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban nyertes, SKHU/1601/1.1/175 számú, Palócland – Hont – Podpolanie című pályázatának következő Work Shop projekt találkozóját. Az eseményen a projekt partnerek és a meghívott szakmai szervezetek képviselői vettek részt.

  Az 1. napirendi pontban a jelenlévők beszámoltak projektjük jelenlegi állásáról, az egyes tevékenységek kifizetéséről, majd tervezett elszámolásáról. Sajnálatos módon több partner esetében költség átütemezést kell eszközölni, a nem várt problémák miatt.

  A 2. napirendi pont témaköre az augusztus 8-án beadott Vezető Partneri Jelentés volt. A projekt partnerek jelentése alapján a vezető partner kidolgozta és benyújtott a jelentését, valamint az első periódushoz kapcsolódó kifizetési kérelmét.

  A 3. napirendi pontban pedig a következő Work Shop időpontja került megbeszélésre.

Fotódokumentáció ITT.

 


 

2018. július 11. Work Shop Projekt megbeszélés:


A Palóc Út Klaszter Egyesület 2018. július 11-én, Hrušovban tartotta meg az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban nyertes, SKHU/1601/1.1/175 számú, Palócland – Hont – Podpolanie című pályázatának következő Work Shop projekt találkozóját. Az eseményen a projekt partnerek és a meghívott szakmai szervezetek képviselői vettek részt.

Az 1. napirendi pontban a projekt partnerek beszámoltak a projektjeik állásáról, a megvalósítás folyamatáról. A megvalósítás során eltérés jelentkezett az ütemtervhez képest. Ennek oka, a közbeszerzési felület módosulása, valamint a magyar partnerek esetében az előleg megérkezésének csúszása.

A 2. napirendi pontban az Információs és nyilvánossági elemek kerültek megvitatásra. A vezető partner tájékoztatta a projekt partnereket a kötelező kommunikációs elemekről, és a pályázatban vállalt elemek alátámasztó dokumentumairól.

A 3. napirendi pontban a 2019-ben megrendezésre kerülő Study Tour került szóba. A 2 napos Study Tour eseményen kb. 20 újságírónak mutatnák meg a projektmegvalósítás helyszíneit. A projekt partnereknek, mint a látogatók fogadójának helyi ízek kóstoltatása és a hagyományok bemutatása lehet egy program.

 

Fotódokumentáció ITT. 

2018. március 12. Work Shop Projekt megbeszélés:

 

 A Palóc Út Klaszter Egyesület 2018. március 12-én, Balassagyarmaton tartotta meg az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban nyertes, SKHU/1601/1.1/175 számú, Palócland – Hont – Podpolanie című pályázatának első Work Shop projekt találkozóját. Az eseményen a projekt partnerek és a meghívott szakmai szervezetek képviselői vettek részt.

 Az 1. napirendi pont a Szlovák vezető partner kijelöléséről szólt. A vezető kedvezményezett elmondta, hogy 2018. február 19-én, aláírta a pályázat támogatási szerződését (Subsidy Contract). A szlovák vezető partner szerepét a Komunikačné Centrum Detva vállalta el. A közös nyelven történő kommunikációban pedig az Szlovák Nemzeti Múzeum képviselői nyújtanak segítséget.

 A 2. napirendi pont a Nyitó sajtótájékoztató előkészítése volt. A vezető partner 3 sajtótájékoztatót tervez lebonyolítani a megvalósítási időszakban. Egy zárót, egy nyitót és egy köztes sajtótájékoztató a 4. periódusban. A sajtótájékoztató kiadásait a vezető partner fedezi. Az ülésen részt vevők a nyitó sajtótájékoztató helyszínét és idejét az alábbiakban határozták meg:

  Helyszín: Balassagyarmat, Projektek Háza

  Időpont: 2018. április 23. 14:00 óra.

 A 3. napirendi pontban a rendezvények költségét érintő apróbb módosítások kerültek szóba. A Detva-i projekt partner elkészítette a projekt táblát (poster), melyet a projekt partnerek mintának használhatnak. Végezetül a május 15-ig benyújtandó, projekt partneri jelentés került átbeszélésre.

 

Fotódokumentáció ITT.

<< vissza a lap tetejére

 

2019. augusztus 17. Varsány, Lepényfesztivál

 

  Varsány Nógrád megye északi részén található a Cserhát dombjaival határolt település. Még ma is őrzi elődei hagyományait és kultúráját 1600 lakója. Az idén 800 éves település, első írásos említése 1219-ből származik. Az évforduló tiszteletére több ünnepélyes rendezvény, illetve hagyományteremtő rendezvények is megrendezésre kerültek, így 12. alkalommal a Lepényfesztivál is, ahol főszerepet játszott a híres varsányi túrós lepény. Mindemellett számos varsányi lakos és civil szervezet mutatta be a palóc táj jellegzetes gasztronómiai finomságait.

  A színpadi program a zene, a színház és az operett világába kalauzolta a vendégsereget, emellett körhinta, játszótér, bohóc szórakoztatta a gyermekeket, egész napos kézműves vásár, motoros bemutató, este pedig tüzijáték.

  Fellépők között szerepeltek, Somogyi Katalin operett énekes, Nádas György, Gitáno-Nagy Laci és az RRT SE motoros bemutatója.

 

  A rendezvény célja, hogy az ide látogatók megismerjék hagyományainkat. A 12 év alatt a rendezvény látogatottsága sokszorosára nőtt, a helyiek mellett az ország különböző pontjáról is érkeztek vendégek. A rendezvény látogatottsága elérte a 800-1000 főt.  A helyi értékek felismerése, meghatározása erősíti a helyiek lokálpatriotizmusát, helyi kötődését. A lepényfesztivál szép példája annak, hogy kulturális intézmények, civil szervezetek, vállalkozók, iskolák együttműködése hogyan valósulhat meg egy közös cél érdekében.  A fesztivál szervezésében kihívást jelent a folyamatos megújulás iránti igény, így a fesztivál egyfajta növekedése.

 

Fotódokumentáció ITT. 

 


 

2019. augusztus 3. – Rimóc, Falunap

 

  A hagyományos Rimóci Falunapot ebben az évben 24. alkalommal tartották meg, a település központjában a „Rendezvénytéren”.

  A program Beszkid János polgármester köszöntőjével kezdődött.

  A salgótarjáni Savaria Alapfokú Művészeti Iskola moderntánc bemutatója nyitotta a produkciók sorát. Őket követte a Rimóci Vadrózsa Cigány Tánccsoport, valamint Bada Melissza és Oláh Paulina éneke. A Falunap hétvégéjén vendégeink voltak a csehországi Rosice és a lettországi Strenči településküldöttségei, akik szintén fellépői voltak a Rimóci Falunapnak.

  Délután a Rosalky (Csehország) asszonykórus énekeit hallgathatták meg a jelenlévők.

  A külföldi fellépők után a helyieké volt a főszerep, a Rimóci Rezesbanda térzenéje után Bangó Alexandra énekelt. 6 órától az egyik csehországi Taranis hagyományőrző lovagkör, amatőr vívó csoport bemutatójával folytatódott a program. A középkori páncélokkal és fegyverekkel felvonuló lovagok előadásukban – melynek címe: „Az örök harc!” – a jó és rossz harcát mutatták be. 7 órától kezdetét vette a tombola sorsolás. Sztárfellépőink Henna és Ferry voltak, utánuk a varsányi Balázs Attila húzta a talpalávalót egészen a tűzijátékig. A tűzijáték után a Jump Rock Band adott egy órás élő koncertet, melyet hajnalig tartó Szabadtéri Party követett Persik, Ben Nyler, Dän Von Fice és Tailor B. DJ-k közreműködésével. Mindemellett a Falunapi forgatagban különböző játékaival a Pollák vidámpark nyújtott szórakozási lehetőséget. Lehetőség volt íjászkodásra, Izolda népi játékainak megtekintésére és kipróbálására.  A helyszínen Környezetvédelmi sátor is látogatható volt. A gyerekeket a Rimóci sátor alatt Kézműves porta is várta, a Sportcsarnokban pedig a Lézerharc-pályán próbálhatták magukat a csapatok, amely a paintball-hoz hasonló, izgalmas szórakozást nyújtott kicsiknek és nagyoknak egyaránt. 

 

Fotódokumentáció ITT. 

 


 

2019. július 26-28. Parád-Parádfürdő, XXXI. Palócnapok

 

  Parád, Észak-Magyarország egyik leglátogatottabb idegenforgalmi helye. A Mátra északi lábánál, a Kékes csúcsának tövében búvik meg. Történelmi múltjához kapcsolódó értékei (Cifra istálló, Károlyi kastély, Erzsébet Park Hotel, Freskó rendezvényterem, Parádfürdői Állami Kórház, Palóc Ház). Az ide látogatók részesei lehetnek a palóc hagyományőrzésnek.

  A többnapos, 1961 óta megrendezésre kerülő Palócnapok a település legnagyobb hagyományőrző programja. A Rendezvény a kulturális élmények, a barátságok kialakulása, az idegenforgalom fellendülése szempontjából is fontos esemény. A rendezvénysorozat célja, a palóc kultúra hagyományőrzésének átörökítése. A település önkormányzata kiemelt figyelmet fordít a palóc múlt értékeinek megőrzésére. Távlati célja, hogy felkeltse az ifjúság érdeklődését a hagyományok megismerése, megőrzése iránt.

  Idén is színes programok várták az érdeklődőket többek közt „Zenés nosztalgia est” majd „Palóc csodák” címmel a parádi Kék Nefelejcs Hímző szakkör és Verebélyi Balázs, Junior Prima díjas recski hímző, a „Palóc szőttes” és „Palócgála” amatőr hagyományőrző csoportok, Palóclakodalmas népi játéka. Sor került még Palócnapi főzőversenyre, ahol az elkészült ételeket az „Étkek utcájában” volt lehetőség megkóstolni. Kicsik számára a Palócföldi játszóudvar nyújtott időtöltést, Joós Tamás énekmondó mesejátékával. A „Kézművesek utcájában” kézzel készült terméket lehetett megvásárolni. Az est folyamán a Szomszédnéni Produkciós Iroda, valamint Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák szórakoztatták a közönséget. A rendezvény utolsó napján palócnapi ünnepi szentmisére került sor, majd „Palócnapi vasárnap délután fúvóshangokkal, valamint standard és latin amerikai formációs táncok bemutatója”-t tekinthették meg az érdeklődők. A napot a szabadtéri színházi előadás zárta. 

 

Fotódokumentáció ITT. 

 


 

2019. július 19. Kalonda, 1. Zarándok Ünnep a Kalondai Palóc Határkeresztnél

 

  Kalonda a Nógrád megyei Ipolytarnóc szomszédságában található. 1238-ban „Kalanda” néven említik először. 1554-ig a Kalondai és Széchenyi család birtoka volt. A 14.-16. században két falura vált szét, melyek a török hódítás után egyesültek. 1828-ban 46 házában 481 lakos élt, akik főként mezőgazdasággal foglalkoztak. Jelenleg 220-an lakják a települést. Szent Imre herceg tiszteletére szentelt római katolikus templomban mely 1854-ben épült, Kalonday György sírköve látható. A templomkertben a kitelepítettek és meghurcoltak emlékműve áll. A helyi falumúzeumban a község történetéről látható kiállítás. A néprajzi múzeumban található kiállítás a korabeli falusi életet mutatja be.

  A rendezvény helyszíne a Kalonda – Ipolytarnóc határátkelőhely, illetve annak udvara, valamint a 2 település közötti közút volt. Az egykori határátkelőhely épülete mellett 2018 májusában felállított Palóc Határkeresztet 75 településről adományozott faanyagból ácsolta össze az Ipoly völgye palócsága, és állította fel ünnepi keretek között. Ennek méltó megemlékezése volt az idén megrendezett 1. Zarándok Ünnep a Kalondai Palóc Határkeresztnél című rendezvény, melyen közel 700-an vettek részt nem csak Magyarországról és Szlovákiából, de még az EU országaiból is. A rendezvény szimbolikusan a két település között valósult meg, bizonyítva és kiemelve a sokéves együttműködést. Fő programpontja volt az élőlánc kialakítása, amely szimbolizálja a térségben élők határtalan összetartozását a múltban, jelenben és a jövőben is. A rendezvényt Ipolytarnócon egy szentmise nyitotta meg, majd Kalondán folytatódott az ünnepi műsor. A napot az Omega Revival együttes élő koncertje zárta.

  A rendezvény közösségi sikere rendkívül nagy volt, mert az Élőlánc felkeltette azok figyelmét is, akik nem voltak a helyszínen, de a hírekből értesültek az eseményről.

Fotódokumentáció ITT.  

2019.07.12-14. Folklór Ünnep (Detva)


  Az Interreg V-A Slovakia-Hungary Együttműködési Program „Palócland – Hont - Podpolanie: Közös hagyományőrző tematikus út kialakítása és látogatóbarát fejlesztése” című, SKHU/1601/1.1/175 számú pályázat keretén belül valósult meg a Palóc út Klaszter Egyesület képviseletének a megjelenése a Detvai Folklór Ünnepen (Folklórne slávnosti pod Pol’anou v Detve). A rendezvény Detván került megrendezésre 2019. 07. 12 – 14. között.

  A megnyitón főleg a már hagyományossá vált szlovák folklór bemutatásán, turisztikai kínálatukon volt a fő hangsúly a szórakoztatás mellett. A hagyományos szlovák gasztronómiát felvonultató szolgáltatók jelentek meg és számos tárgyalkotó is kínálta portékáját. A szervezők gondoskodtak minden életkor számára a szabadidő, a kulturális szórakoztató, ismeretnyújtó programok megszervezéséről. A fotókiállítások, hagyományőrző eszközbemutatók, a népi ügyességi játékok, a Janosik féle fafaragás művészetét szemléltető lehetőség mellett, sikerült bemutatni a palóc népi kultúrát is. A Palóc Út standján bemutatásra kürült Kiss Tünde viseletkollekciója, Fáyné Tornóczky Judit helyi lekvár, szörpkészítményei, a CRUXX Kft. termékei, kiajánlásra került számos szabadidős, gasztronómiai, szállás és turisztikai helyi termék Palócföldön. Szemléltetésre került a hagyományos viseletkollekció Bocsi Éva népi iparművész babáival. 

Fotódokumentáció ITT.  

2019. július 06. Dejtár, Falunap


  Dejtár Nógrád megye északi részén az Ipoly folyó völgyében helyezkedik el, mely határtelepülés Szlovákiával. Lakossága 1300 fő. Idegenforgalmi és turisztikai szempontból jó a terület elhelyezkedése, mivel az Ipoly folyó a falu határában folyik. Az oda vezető út a Duna-Ipoly Nemzeti Park része, így természetvédelmi terület. A madárkilátó a Páskom-legelő tanösvény területén megtalálható nádasban fellelhető madárfajok életébe enged betekintést. 8 km-re található az M2-es út mely a fővárosból, a 15 km-re található Parassapuszta határátkelőhöz vezet. Ezen adottságok miatt a község vezetése a régen laktanyaként működő épületét Ifjúsági szálláshelynek alakíttatta át, ezzel is teret engedve a turistáknak, hogy megismerjék a környéket.

  A Falunapi rendezvény immár 19 éve kerül megrendezésre a településen a helyi és környékbeli lakosok nagy örömére. Hagyományaikhoz híven a Sportpálya adott otthont idén is az eseménynek, mivel jellegéből adódóan körülkerített, biztonságos a gyermekek számára is.

  Idén megnyert pályázatnak köszönhetően megépült műfüves focipálya ünnepélyes átadásával, és labdarúgó bajnoksággal vette kezdetét a Falunapi program. Délután az iskolások és óvodások alkotó háza kapta a főszerepet, ahol bohócok, henna-festő és kisállat simogató, illetve az Euro jumping is jelen volt. Vendég előadó Molnár Orsi volt. A Polgármester úr jóvoltából meghirdették a Tiszta Udvar Rendes Ház elnevezésű projektet, mellyel a Legszebb Konyhakertek elismerést is megnyerhették a település gondozott portái. Helyi fellépők is szórakoztatták a közönséget, úgy mint az Általános Iskolások színköre, Csupaszív Cigány folklór, és az Aerobik Team. Sztárvendégként Fresh Andit, illetve Szőke Richárdot és testvérét Diánát látták vendégül. Az éjszakát tűzijáték nyitotta meg, majd hajnalig DJ Bodó zenélt. A mintegy kb 750 résztvevő lelkesen látogatta a különböző standokat, és vett részt a különböző műsorokon.  


Fotódokumentáció ITT. 

 


 

2019. július 06. Herencsény, Palóc Búcsú és Falunap


  Herencsény egy alig 600 fős lelkes kis falu a Palócföld szívében a Belső-Cserhát szelíd lankái között. A gyönyörű természeti környezetben fekvő, hagyományait ápoló, vendégszerető község folyamatos küzdelmet folytat az elöregedési folyamat ellen, a népessége megmaradásáért. Az Önkormányzat komoly erőket mozgat meg a térség turisztikai vonzerejének növelése céljából a palóc kultúra ápolása, építészeti és tárgyi emlékeink megőrzése érdekében.

  Főbb helyi látványosságok az 1943 óta természetvédelmi területként számon tartott Arethusa-forrás, a XVIII. századból származó nevezetes műemléke, a Nepomuki Szent János-szobor, az 1300-as években épült római katolikus templom, valamint a XIV. századból származó, gótikus stílusú Haraszti pusztai templom. Legújabb kori látnivaló a 2005-ben felállított Palócok Vigyázó Keresztje a hozzá tartozó barlang kápolnával, búcsújáró hely.

  A falu polgármesteri hivatala a volt Lisznyai-kúria helyén működik, melyről egy márványtábla emlékezteti az odalátogatókat.

  A palóc kultúra ápolásának évenként ismétlődő ünnepe a Herencsényi Palóc Búcsú és Falunap. 2019. július 06-án szombaton 09.30-kor fogadták az 50-60 gyalogbúcsúst, akik Varsányból, Rimócról és Nógrádsipekről jöttek. 10.00-től gyülekező volt a szabadtéri színpadnál, majd elkezdődött az Ünnepi szentmise, amelyet egy újmisés fiatal atya celebrált. 12.00-kor ebéd következett. 13.00-kor volt az ünnepi megnyitó. 13.30-kor pedig kezdődött a szórakoztató műsor. Felléptek óvodások, iskolások, hagyományőrző csoportok, együttesek és táncosok. A napot egy szabadtéri bál zárta le. A rendezvényt látogatók, nézők száma meghaladta a 700 főt. A rendezvényt süteménysütő verseny, kispályás labdarúgás és Multimédia lézer show színesítette.

 

Fotódokumentáció ITT. 

 


 

2019. június 30. Terény, Palóc Falunap


  Terény Nógrád megyében, a Cserhát hegység lábánál található hátrányos helyzetű kisközség. Lakosainak száma 370 fő. A településen katolikusok és evangélikusok (szlovák nemzetiségűek) élnek. A faluban működik önkormányzati kirendeltség, óvoda-konyha, házi orvosi és védőnői szolgálat, alsó tagozatos általános iskola.

  A lakosság a néphagyományait hűen ápolja. A 240 lakóházból 105 régi parasztház őrzi a népi építészet jellegzetességeit. A Terényhez tartozó Kiskérpusztán töltötte gyermekéveit Szent-Györgyi Albert, Nobel-díjas tudós.

  Látnivalók: Orsósmagnó Múzeum, Evangélikus és Katolikus (műemlék) templom, Csipkemúzeum, Tájház, Szőlősor, Harangláb, Szent-Györgyi Albert szobor, Jurta Horgásztó, Szabadtéri Színpad. Itt halad keresztül a Kék-túra útvonal. Lakossági és civil tulajdonban kb. 250 szálláshelyen tudnak megpihenni az ideérkező turisták.

  Idén első alkalommal került megrendezésre Terényben a Palóc Falunap 2019. június 30-án, vasárnap. Az esemény több helyszínen zajlott. 9:30-tól a Tájház, ingyenesen látogatható volt. A Tájházba látogatók az őseink tárgyi hagyatékával ismerkedhettek meg. A gyerekek és felnőttek részére egyaránt kínált kikapcsolódást a 10:30-tól kezdődő Pesti Zenés Színpad zenés előadása a „Barangolás a mesék birodalmában” címmel. 12:00 órától a Szabadtéri Színpadnál a palóc népviseletünkből és régi szőttesekből készített kiállítást tekinthették meg az érdeklődők.

  A rendezvény ideje alatt a Palóc Út sátra tárt karokkal fogadta a rendezvényre látogatókat. Információt nyújtott a helyi és környékbeli látnivalókról, a helyi szokásokról. A helyi népviselet pedig élőben került bemutatásra. A rendezvényre látogatók száma kb. 500 fő volt.

Fotódokumentáció ITT

 


 

2019. június 9. Sirok, Pünkösd Vasárnap


  Sirok község a Mátra keleti szélén található, története az 1300-as évekig követhető vissza. Lakosainak száma mintegy 1800  fő. Legnagyobb turisztikai vonzereje a 296 m magas riolittufa hegyen álló Siroki Vár. A vár legrégebbi története a 7.-8. századig nyúlik vissza. Az idők folyamán rengetegszer cserélt gazdát, fontos stratégiai szerepe volt a törökök térhódításának idején, majd állapota az 1900-as évek elejéig folyamatosan romlott, lakhatatlanná vált. 2002-ben kezdődtek lépések a vár illetve az oda vezető út állapotának javítására, majd 2010-2012-közt került sor egy nagy beruházás által az alsó vár teljes rekonstrukciójára. 1996-ban került sor az első várjátékokra, ami 20 évig 2 napos volt. 2017 óta Siroki Pünkösdi Vasárnap vette át a helyét, egy napos rendezvényként, pünkösd vasárnapján.

  A Siroki Pünkösdi Vasárnap 2019-ben harmadik alkalommal került megrendezésre. A várnyakon délelőttől késő délutánig folyamatos programokkal, látnivalókkal várják a látogatókat. Mind e mellett a várban egész nap megtekinthető a kiállítás és bejárható a vár valamint a környéke, a Barát és Apáca sziklák valamint a törökasztal.

  A Bene Íjászai, A Szent Sebestyén Számszeríjász Társaság és a Szittya Lovasíjászok a nap folyamán többször is fellépnek a várnyakon. A repülőgépes bemutató 3 könnyű szerkezetes repülőgép köteléke, az egyikben a helyi születésű (BOEING) repülőgép- pilóta (nem mellesleg a Travel Service Légitársaság repülési igazgatója) Szakács Gábor. A Mátrai Betyárok közreműködnek a látogatók jó hangulatát biztosítani, de a vetélkedőknél is helyt állnak. Évről évre erős emberek vetélkedője, íjászverseny ( a Számszeríjászok közreműködésével) és ügyességi vetélkedők színesítik a fellépők sorát és mozgatják meg a látogatókat is.

  Népi játszótér, körhinta, mászófal, gyöngyfűzés, korongozás, bőr díszmű és bőr ékszerek készítése, tűzzománc minden évben részei a rendezvénynek. Kerámiafestés és mézeskalács díszítés is volt idén. 

 

Fotódokumentáció ITT.  

2019. június 02. Ludányhalászi, Zenei Est


  Ludányhalászi Budapesttől mintegy 90 km-re Nógrád megye északi szegletében, az Ipoly folyó teraszán helyezkedik el. A falu a folyó széles völgyének szélére, árvízmentes magaslatra épült. A világörökség részeként megismert Hollókő és az Európa diplomás ipolytarnóci ősleleteket összekötő közlekedési út vonalán, - Szécsény várostól 5 km-re – találunk rá a közel 6 km hosszú falura, ami ezzel Közép – Európa leghosszabb faluja. Több kis település fuzionálásával jött létre Ludányhalászi. A települést 1820-ban Alsóludány és Felsőludányként emlegeti a történelem.

  A III. alkalommal megrendezett Ludányhalászi Zenei Est színhelye a Ludányhalászi községben található Sportpálya volt. A 10:30-tól kezdődő szentmise előtt és után Kamara zenei előadás tette színesebbé, érdekesebbé a napot. A Szent András nagytemplomban celebrált, Ludányhalászi szabadságáért 100 évvel ezelőtti hősi halált haltak és Ludányhalászi lakosaiért felajánlott szentmise méltón folytatta a hősökre való megemlékezést. Az est fő színtere a Ráday Gedeon Általános Iskolában, valamint a sportpálya területére felállított színpadra helyeződött át. 16:00 órától az érdeklődők író-olvasó találkozón vehettek részt Végh József Lászlóval.

  Az est további része a könnyűzenéé volt. A színpadon egymást követték a méltán népszerű zenekarok. Nyitásként a szlovákiai Vilkéről érkezett „EDDA Majdnem” elnevezésű zenekar adott elő az EDDA Művek dalaiból. 17:00 órától Sipos F. Tamás mutatott be néhány nagyszerű számot immár több mint 30 éves énekesi pályafutásából.

  A fellépők a szomszédos falvakból és városokból is vonzották a nézőközönséget. Különösen nagy érdeklődést keltett a Bikini, melyre konvojba érkezetek autóval az érdeklődők.

Fotódokumentáció ITT. 

 


 

2019. május 01. Felsőtárkány, IV. Retro Majális


  Felsőtárkány Heves megyében, Eger szomszédságában található település, amely a kb. 3600 fős lakosságával nem tartozik a legkisebbek közé. Felsőtárkányt a Bükk nyugati kapujának is nevezik, hiszen a településnek nincs szomszédja, utána a Bükk hegység gyönyörű vidéke következik és tényleg, a községen átfutó főút mintegy kapuként szolgál a túrázni igyekvőknek. Számos túra-tanösvény is innen indul.

  Negyedik alkalommal került megrendezésre Felsőtárkányban a Retro Majális.  A rendezvényen felidéztük a még nem olyan régi idők klasszikusainak számító felvonulást, ahol különböző helyi és környékbeli csoportok vonulnak végig a településen, népviseletbe, vagy egyéb humoros, ötletes jelmezbe öltözve, transzparenssekkel, a műfajnak megfelelő zenei kísérettel.

  A felvonulást követően a tóparti fedett rendezvénytéren folytatódott a program, ahol színes színvonalas színpadi produkciókat láthat a közönség, majd egy neves művész (Szandi) produkciójával zártuk a napot. A rendezvényen kirakodóvásár és vidámpark is működött.

  Több mint harminc felvonuló csoport vett részt a felvonuláson több mint 3000 látogató vett részt a programban, nem csak környékbeli településekről látogattak el az érdeklődők, hanem távolabbi településekből is.

 

Fotódokumentáció ITT. 

 


 

„MENJÜNK VILÁGGÁ…!” Utazási kiállítás (Miskolc) 2019. 03. 08 – 09.

 

  Az Interreg V-A Slovakia-Hungary Együttműködési Program „Palócland – Hont - Podpolanie: Közös hagyományőrző tematikus út kialakítása és látogatóbarát fejlesztése” című, SKHU/1601/1.1/175 számú pályázat keretén belül valósult meg a Palóc Út Klaszter Egyesület képviseletének a megjelenése a „MENJÜNK VILÁGGÁ…!” Utazási kiállításon. A rendezvény Miskolcon valósult meg 2019. 03. 08 – 09. között.

  A standra elhelyezésre kerültek a reklám- és kiállítási anyagok (Bocsi Éva palóc viseletes babái, fazekasok munkái, hímzett népi termékek, helyi termékek). A projekt támogatásával készült korhű csipkeruhák és a Palóc Út 3D imázs film is bemutatásra került.

  A kiállítás díszvendége a Kanári szigetek voltak, az ünnepélyes megnyitón is a turisztikai kínálatukon volt a hangsúly. Számos más kiállítóval lehetett találkozni (Szeged, Makó és Felvidékről Kassa képviseletével). A záró rendezvényen a Kanári Szigetek voltak középpontban, azt követően ebéd és szórakoztató műsor következett.

  90 kiállító jelent meg a kiállításon, valamint 5 000 volt a kiállítás látogatottsága.

 

Fotódokumentáció ITT.  

TOUREX Idegenforgalmi Kiállítás és Vásár (Kecskemét) 2019. 03. 01 – 02.

 

  Az Interreg V-A Slovakia-Hungary Együttműködési Program „Palócland – Hont - Podpolanie: Közös hagyományőrző tematikus út kialakítása és látogatóbarát fejlesztése” című, SKHU/1601/1.1/175 számú pályázat keretén belül valósult meg a Palóc Út Klaszter Egyesület képviseletének a megjelenése a TOUREX Idegenforgalmi Kiállítás és Vásáron. A rendezvény Kecskeméten valósult meg 2019. 03. 01 – 03. között.

  A standra elhelyezésre kerültek a reklám- és kiállítási anyagok (Kiss Tünde csuhé és gyékényfonó munkái, Bocsi Éva palóc viseletes babái, fazekasok munkái, hímzett népi termékek, helyi termékek). A projekt támogatásával készült Palóc Út 3D imázs film is bemutatásra került. A kiállítást egy magányszemély szervezte ezért egy kisebb rendezvényről volt szó.

  A rendezvényre összesen 17 kiállító érkezett a Mátra – Bükk TDM volt a díszkiállító, valamint 3 ezer fő volt a kiállítás látogatottsága.


Fotódokumentáció ITT.  

Debreceni Utazási Vásár 2019 (Debrecen) 2019. 03. 01 – 03.

 

  Az Interreg V-A Slovakia-Hungary Együttműködési Program „Palócland – Hont - Podpolanie: Közös hagyományőrző tematikus út kialakítása és látogatóbarát fejlesztése” című, SKHU/1601/1.1/175 számú pályázat keretén belül valósult meg a Palóc Út Klaszter Egyesület képviseletének a megjelenése a Debreceni Utazási Vásáron. A rendezvény a debreceni Kölcsey Központban valósult meg 2019. 03. 01 – 03. között.

  A standra elhelyezésre kerültek a reklám- és kiállítási anyagok (Bocsi Éva palóc viseletes babái, fazekasok munkái, hímzett népi termékek, helyi termékek). A projekt támogatásával készült korhű csipkeruhák és a Palóc Út 3D imázs film is bemutatásra került.

  A rendezvény díszvendége Ciprus volt, így a nyitó és záró rendezvényt ők biztosították. Folyamatos színpadi műsorokkal szórakoztatták a közönséget. A kiállítás ideje alatt a látogatók között ajándékokat sorsoltak ki, melyeket a kiállítók ajánlottak fel. A kiállítók egymás standját is értékelték, el lehetett nyerni a legszebb standért járó díjat.

  A rendezvényre több országból érkezett összesen 55 kiállító, valamint 8 ezer fő volt a kiállítás látogatottsága. A Hajdú-bihari Hírmondó utazási mellékletében megjelent a Palóc Út hirdetése.

Fotódokumentáció ITT.  

Utazás Kiállítás (Budapest, Hungexpo) 2019. 02. 21 – 24. 

 

  Az Interreg V-A Slovakia-Hungary Együttműködési Program „Palócland – Hont - Podpolanie: Közös hagyományőrző tematikus út kialakítása és látogatóbarát fejlesztése” című, SKHU/1601/1.1/175 számú pályázat keretén belül valósult meg a Palóc Út Klaszter Egyesület képviseletének a megjelenése a Budapesti Utazás Kiállításon. A rendezvény a Hungexpóban került megrendezésre 2019. 02. 21 – 24. között.

  A standra elhelyezésre kerültek a reklám- és kiállítási anyagok (Bocsi Éva palóc viseletes babái, fazekasok munkái, hímzett népi termékek, helyi termékek). A folyamatos információnyújtás mellett hímzési és csipkeverési bemutatóval is színesítettük a képviseletünket. A projekt támogatásával készült korhű csipkeruhák és a Palóc Út 3D imázs film is bemutatásra került. Terényi Fáy család jutalomsorsolást hirdetett, amely regisztrációhoz volt kötött. Számos külországból érkező kiállító is bemutatkozott, Szlovákia, Kanári szigetek, a díszvendég pedig Algéria volt.

  A rendezvényen 30 országból érkezett 300 kiállító, valamint 35 ezer volt a kiállítás látogatottsága.

Fotódokumentáció ITT.  

2018. december 15. Kalonda, Játsz a tűzzel!


  2018. December 15-én Kalondán és az Ipolytarnóci határátkelőhelyen megrendezésre került a Játssz a tűzzel elnevezésű rendezvény. A rendezvény a 2007-es schengeni határnyitás 11. évfordulója alkalmúból került megrendezésre. A nemzetközi rendezvényre 35 magyar és szlovák településből érkezett hozzávetőlegesen 380 érdeklődő.

  A Kalonda és Ipolytarnóc határátkelőhelyen szervezett programok 16 órától 19 óráig tartottak, ahol panelbeszélgetés tartottak a korabeli közéleti szereplőkkel az 1996-os határnyitásról és a 2007-es schengeni határnyitásról. A beszélgetést a Nincs határ! – látványos tűzelemekkel tarkított műsor követte, majd a kívánságlampionok felengedésre kerültek.

  19 órától vette kezdetét Kalondán a Palóc Múzeum és Közösségi Házban és Kalondai kultúrházban a kulturális és népművészeti program, amely egészen éjfélig tartott. Az érdeklődőknek táncoktatást tartottak, amelyet a palóc táncház követett, valamint a múzeum kiállítási anyagát is megtekinthették a résztvevők. A köztéri adventi koszorú újabb gyertyáját is meggyújtásra került.


Fotódokumentáció ITT 

2018. november 24. Mobil applikáció képzés


  A Palóc Út Klaszter Egyesület 2018. november 24-én Salgótarjánban, az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban nyertes, SKHU/1601/1.1/175 számú, Palócland – Hont – Podpolanie című pályázatának egyik projekt eleméről, a mobil applikációról, valamint annak működéséről tartott szakmai bemutatót az érdeklődő szervezetek számára.

  1. napirendi pontban a Guide@Hand applikáció kivitelezői tartottak elméleti oktatást. Az előadás a készülő applikáció kezelési felületéről, valamint az online túraútvonalak létrehozását támogató megfelelő forgatókönyv megírásáról és az egyes forgatókönyv elemek bemutatásáról szólt.

  2. napirendi pontban egy rövid sétára invitáltuk a résztvevőket, melyen egy konkrét útvonal felmérését és egyes navigációs és látványossági pontok rögzítését sajátíthatták el a részvevők.

  3. napirendi pontban az útvonal rögzítését szolgáló adminisztrációs felület került bemutatásra, amely azt szolgálja, hogy a sétán rögzített útvonalat és a hozzá tartozó navigációs és látványossági pontokat lehet felvinni a felületre, továbbá képekkel, videókkal, szöveges és írott kommentárokkal lehet bővíteni a meglévő anyagot.

Fotódokumentáció ITT.  

2018. október 13. Sirok, I. Várfelfutó Verseny


  Sirok egy festői szépségű falu a Mátra és a Bükk találkozásánál a Tarna patak partján fekszik. Lakosainak száma 1700 fő körül mozog. Eger közelsége miatt a fiatalok szívesen költöznek ide, ahol a nyugalom és a vidéki báj találkozik.

  A 2018. október 13-án megrendezett rendezvény helyszíne a Siroki Vár volt. A falu és a vár szintkülönbsége adta az ötletet a várfelfutó verseny megrendezéséhez, amely reméljük, országos rendezvénnyé válik.

  Első sorban a környékbeli diákokat szólították meg, de örömmel fogadták az egyéni jelentkezők részvételét is. Több korcsoportban lehetett indulni. A távot sikeresen teljesítők ingyenesen bemehettek a várba és megtekinthették a kiállítást, rövid tájékoztatást kaptak a vár jelenlegi állapotáról, annak pár évvel ezelőtti rekonstrukciójáról.

  Színes programok várták a gyerekeket. Sirok feliratú amuletteket készíthettek, égetett agyag formákat lehetett ceruzával vagy akril festékkel díszíteni. Inkább a fiúk számára lehetett érdekes az Mártaaljai Betyárok bemutatója. Korabeli fegyvereket, eszközöket mutattak be. Ezt a programot a betyár vetélkedő követte, amely inkább erőpróbára emlékeztetett. Olyan feladatok voltak, mint kötélhúzás és gumidobás, természetesen nem volt tétje a versenynek.

  Rendezvényen 198 fő vett részt, az eredményhirdetést követően pedig fáradtan távoztak a résztvevők.

Fotódokumentáció ITT.  

2018. szeptember 29. Herencsény, I. Szüret Feszt


  Herencsény egy 600 lelkes falu, amely a Palócföld szívében, Nógrád megye közepén, a Belső-Cserhát szelíd lankáin fekszik. Herencsény Községet Balassagyarmat, illetve Pásztó irányából lehet megközelíteni.

  Gyönyörű természeti környezetben fekszik, a hagyományait őrző, vendégszerető község folyamatos küzdelmet folytat az elöregedési folyamat ellen. Ez meghatározza az Önkormányzat tevékenységét is. Komoly erőket mozgatunk meg a térség turisztikai vonzerejének növelése és a palóc kultúra ápolása érdekében, ezért Európai Uniós programokban veszünk részt, valamint az idegenforgalomban, a falusi turizmusban rejlő lehetőségeket igyekszünk kihasználni.

  A palóc kultúra ápolásának évenként ismétlődő ünnepe a Herencsényi szüreti felvonulás és bál. A rendezvény szeptember 29.-én, szombaton 15.30-kor kezdődik. A program egy felvonulással indult, amelyen 200 népviseletbe, illetve magyar ruhába öltözött helyi és környékbeli vett részt. A rendezvény látogatottsága meghaladta a 600 főt. A rendezvényen szalmabábú szépségverseny volt, ahol négy szalmabábu került díjazásra, díjazásra kerültek szüret szépei, hat kategóriában lehetett nevezni a versenyre.

 

Fotódokumentáció ITT.  

2018. szeptember 08. Szanda, Kisboldog Nap


  Szandaváralja a Cserhát belsejében, a Szanda-hegy északi lábánál fekszik Legkönnyebben a Balassagyarmat és Aszód közötti főútról Becske és Magyarnándor között lekanyarodva érhető el. A legközelebbi település Terény, mintegy 2 kilométerre északra.

  A rendezvény több évre visszamenőleg kerül megrendezésre, Szűz Mária születésének tiszteletére, mely alkalomból felújításra került néhány éve a közeli erdőben található Mária forrás is.

  A szombati rendezvény délben kezdődött főzőversennyel, melyben helyi és környékbeli csapatok is nevezhettek. 16 órakor kezdődött az Ünnepi szentmise, melyet Ipolyi Károly magyarnándori plébános celebrált, amelyre már szép számmal érkeztek vendégek. Ezt követően kezdődtek a műsorok a szabadtéri színpadon. A szügyi népdalkör és terényi Kalácska hagyományőrző csoport színvonalas, vicces, mulatós műsorával bilincselte le a nézők figyelmét. Az estét fergeteges hangulatú szabadtéri bál zárta.

 

Fotódokumentáció ITT. 

 


 

2018. szeptember 07-08. Noszvaj, Kemencés Nap


  Idén 20. alkalommal került megrendezésre Noszvajon a Kemencés Nap. A rendezvény célja, hogy a település helyi értékeit, hagyományait bemutassa a faluba látogató vendégeknek bevonva a falu lakosságát, civil szervezeteit, valamint, hogy erősítse a falu lakóinak identitását, közösséghez tartozását.

  A rendezvény a Pintér Zoltán Emlék-bortúrával kezdődött a hagyományok szerint pénteken a Szomolyai és a Jókai úti pincesorokon.

  A szombati napon a rendezvény központjában a falu portáin található kemencék állnak, illetve a köréjük szerveződő főzőverseny. Minden a versenyre vállalkozó csapat egy kemencés ételt köteles készíteni.

  A főzőverseny mellett gyerekprogramok, színpadi produkciók, kirakodó vásár, utcabál szórakoztatta a vendégeket. A De la Motte-kastély udvarán felállított nagy színpadon 11.30-kor kezdődtek a programok. 

 

Fotódokumentáció ITT.

 


 

2018. szeptember 1. Recsk, Bányász- és Falunap

 

  Szeptember 1.-én a Recski Bányász-és Falunapon a helyi kézimunka szakkör tagjaival, szabadtéri kiállítással és szakmai bemutatókkal, - hímzés, faragás, szalmafonás és szövés gyakorlatának megismertetésével -, vártuk vendégeinket. A recski lakosok és vendégeik közül többen a rendezvény keretében ismerkedtek a nemrég felújított, az ország legöregebb Recski Tájház és Palóc Galériával, amely tisztaszobájával és szabadkéményes konyhájával a XX. század elejének lakáskultúráját, Galériájában az újra-feldolgozott szövött és hímzett palóc tárgyakat mutatja be.

  Örömünkre szolgál, hogy látogatóink  megismerhették az INTERREG V-A Szlovákia Magyarország Együttműködési Program – Palócland – Hont – Podpolanie - pályázat keretében folyó felújítási munkálatokat, amely a jövőben még-inkább a hagyományos értékeink megismertetésének és a tudásátadásnak a helyszíne lehet.

  A találkozások eredményeképpen máris növekedett a Kovács Ferencné helyi népi iparművész által irányítandó hímző szakkörbe jelentkezők száma, amely szakmai közösség  tovább erősíti a helyi hímzés hagyományok  feldolgozását, a tárgyi és szellemi  értékek megismerését és továbbadását.

 

Fotódokumentáció ITT. 

2018. augusztus 24-26. Mátraderecske, Palóc Párnafesztivál


  A több mint 600 éves palóc település a Mátra északi peremén Budapesttől mintegy 120 km-re Heves megyében helyezkedik el. Közkedvelt kiránduló- és gyógyfürdőhely. A község természeti kincsekben gazdag, fekvése szemet gyönyörködtető, levegője tiszta.

  Ebben az évben 12. alkalommal került megrendezésre a Palóc Párnafesztivál Mátraderecskén. 12 évvel ezelőtt olyan céllal kezdtük el ennek a programnak a szervezését, hogy hagyományt szeretnénk teremteni, ami úgy tűnik sikerült.

  A közönség három helyszínen ismerkedhetett meg e nemes kinccsel. Kiállítások és kézműves programok a Népművészeti házban, a Mofetta épületében voltak.

  Pénteken megnyitották a fesztivált a Népművészeti ház udvarán, ahol egy Pajtaátadásra is sor került. Később a Mofettában a kiállításokat nyitotották meg, ahol két kiállítás kapott helyet: „Kard, bajonett és bányászkiállítás” címmel Tóth István helyi lakos munkáiban gyönyörködhettünk, a másik kiállítás a Csillagvirág Népművészeti Egyesület munkáiból állt össze. Este az R-Go -Szikora Róberttel az élen- csinált fergeteges bulit, 9 órától pedig a fiatalságnak kedvezve a 30Y csapott a húrok közé. Este 11-től a Superstation zenekar dalait hallgathatták a rendezvényen részt vevők.

  Szombat délelőtt minden érdeklődő kipróbálhatta a Népművészeti Ház udvarán a szövést, korongozást és a fafaragást is. Délután felvonultak az óvodások, az iskolás gyermekeink, a Hagyományőrző Népdalkör, valamint a Nyugdíjasklubunk tagjai, a recski Nyugdíjas Klub, és a Bodonyi Kenderszer Néptáncegyüttes. A felvonulás közben a Szövőnél táncra perdült a Bodonyi Kenderszer Néptáncegyüttes, és a recski Nyugdíjas Klub is. A délután folyamán a díszpolgári cím átadására került sor. Mátraderecske büszkeségei a gyermektánccsoportok, a Nyugdíjas Klub és az Asszonykórus produkcióit is láthatták a vendégek. Este 6 órától a PG csoport szervezésében az Ezüstbojtár című formabontó és színvonalas produkcióját láthatták. 9 órától a Vad Fruttikkal tombolhatott a közönség, és a tűzijáték után az Univerzal Partyzenekarral tartott az utcabál kifulladásig.

  Vasárnap szentmisével zártuk a Fesztivált.

 

Fotódokumentáció ITT.

 


 

2018. augusztus 24. Mátraderecske, Palóc Pajta átadása

 

Ahol a népzene, néptánc és a tárgyalkotó népművészet a Palócföld hagyományokban gyökerező értékeit jeleníti meg

  Az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési program részeként megvalósult mátraderecskei Palóc Pajta átadását a Palóc Párnafesztivál program keretében, a Hagyományos Értékek Megőrzéséért Alapítvány szervezésében ünnepelték a Csillagvirág Népművészeti Egyesület kézművesei.

  A helyi hagyományos palóc párnavégek feldolgozását a derecskei Kis Miklósné népi iparművész vezetésével a szövők, a sátorlepedők motívumainak alkalmazását Pataki Miklósné a Népművészet Mestere irányításával a hímzők, a palóc viseleteket Kolumbán Zsuzsanna a Népművészet Mestere babáin mutatták be.

  A fazekasságban alkalmazott formák megismertetését Fazekas Lajos, a Népművészet Mestere, a faragás motívumainak bemutatását Veres László népi iparművész vállalta. A látogatók megismerkedhettek az eredeti szűrminták készítésének folyamatával is.

  A rendezvényt a Mofetta galériájában megrendezett kiállítás tette színesebbé, ahol az újratervezett, mai tárgy-együttesek kaptak helyet.

  A helyi értékek bemutatását, a közösségek partneri összefogását Szőnyiné Tóth Zsuzsanna, a Mofetta Igazgatója, az alkotók kimagasló tehetségét F Tóth Mária nyugalmazott főtanácsos méltatta.

  A Népművészeti Ház pihenő parkjában mindkét nap, - a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, - színes, a Palócföld értékeit megjelenítő, - népzenei, néptánc műsorral és kézműves bemutatókkal várták a vendégeket. Nagy sikerrel mutatták be a hagyományos és feldolgozott táncaikat a barkóföldi Szabad Szombat Táncegyüttes és a bodonyi Kenderszer Néptánccsoport tagjai, hagyományos palócföldi dallamokat ismerhettünk meg a Mátraderecskei Asszonykórustól, népdalfeldolgozásokat a Mátrai Visszhangok Vegyeskarának feldolgozásában. Novák Pál és Cseh János palócföldi muzsikája nagy sikerrel zárta a Népművészeti Ház Palóc Pajta műsoros programját, amelyben több száz látogató gyönyörködhetett.


Fotódokumentáció ITT. 

2018. augusztus 17-18. Erdőkürt, Kürt Községek Találkozója, Falunap

 

  2018. augusztus 17-18-án Erdőkürt település adott otthont a több éves hagyománnyal rendelkező Palóc Ízek Fesztiválja falunap keretin belül a „Kürt Községek Nemzetközi Találkozója” rendezvénynek. A falunap a község legfőbb éves rendezvénye, ahol Erdőkürt apraja-nagyja aktívan részt vesz a programokban, s ilyenkor várják vissza a faluból elszármazott rokonokat, barátokat. A meghívott „kürti” településekről kb. 50 fős delegációk érkeztek, így a meghívott vendégekkel, a helybéliekkel, az ide látogató érdeklődőkkel együtt kb. 800-100 főre jelent meg a rendezvényen.

  A programok már augusztus 17-én délután megkezdődtek. Az erdőkürti Evangélikus templomban 17:00 órai kezdettel a vallások közötti megbékélés jegyében ökumenikus istentiszteletre gyűltek össze a vendégek. A vacsora után a Művelődési Ház udvarán levő szabadtéri színpadon az acsai Csibaj banda muzsikált és táncházat tartottak minden érdeklődőnek.

  Augusztus 18-án a falunapi találkozót reggel 9:00-kor a futballmérkőzések megnyitásával kezdték, majd egy kellemes sétával folytatták, bemutatva a vendégeknek a falut. Megkoszorúzták a település közepén található emlékművet, melyet az I. és II. világháborúban elesettek emlékére állított a falu lakossága.

  A rendezvény három helyszínen zajlott, ahol mindenki megtalálhatta a neki kedvére való programot. A Sportpályán került megrendezésre a Kürti Polgármesterek Vándorserlege labdarúgó torna. A Művelődési Ház melletti Szabadidőparkban hagyományőrző bemutatók, a gyerekek részére felállított ugrálóvár, körhinta várta az érdeklődőket, de itt biztosítottak helyet a szabadtéri sütés-főzésre. A Művelődési Ház udvarán álló színpadon zajlottak az egész napos kulturális programok. Az esti tűzijáték után a hajnalig tartó bálban a talpalávalót a Palócok együttes szolgáltatta.

 

Fotódokumentáció ITT. 

2018. augusztus 11. Erdőkövesd, Erdőkövesd Challenge

 

 Erdőkövesd kis palóc falu a Tarna-patak jobb partján települt, jelenleg 650 fő a lélekszáma. Észak és kelet felől erdős dombok övezik, biztosítva a jó levegőt, a szép természeti környezetet, a túrázás, a lovaglás és vadászat lehetőségét.

 Az Erdőkövesd Challenge elnevezésű rendezvény a település sportpályáján került megrendezésre, innen indultak immár nyolcadik alkalommal a sportot szerető résztvevők a 25 km-es és az 50 km-es teljesítmény túrára, valamint terepfutó és MTB versenyre Erdőkövesd és Váraszó települések mezei- és erdei útjain kijelölt útvonalon, valamint 10 km-es túrán vehettek részt a legfiatalabbak az erdőkövesdi mezőkön, erdő borította dombokon.

 A szervezők már az előző este fogadták a sátorozókat, illetve a Petőfi úton falusi vendéghely várta az érdeklődőket.

 A Palóc Út információs sátorban helyi népviseletben fogadta az érdeklődőket Halláné Icuka, aki nagy szeretettel ajánlotta a kiadványokat, népszerűsítette a Palóc Utat az ország számos térségéből idelátogatóknak. A sátor palóc jellegét jelenítették meg Szekeresné Gizella néni helyi lakos által saját kezűleg készített palóc népviseletű babák, szőttesek, terítők és kázsmérkendők is.

 A túrán összesen 147 fő regisztrált résztvevő volt, amelyből 44 fő választotta az 50 km-es távot, 81 fő a 25 km-est, illetve 22 fő ifjonc birkózott meg a 10 km-es távval.

Fotódokumentáció ITT.

 


 

2018. augusztus 4-5. Felsőtárkány, Rétesnapok


 Felsőtárkány Heves megyében, Eger szomszédságában található település, ami a kb. 3600 fős lakosságával nem a legkisebbek közé tartozik. Felsőtárkányt a Bükk nyugati kapujának is nevezik, hiszen a településnek nincs szomszédja, utána a Bükk hegység gyönyörű vidéke következik és tényleg, a községen átfutó főút mintegy kapuként szolgál a túrázni igyekvőknek. Számos túra-tanösvény is innen indul.

 2011-ben egy teljesen újonnan épült Faluház került átadásra, ami eleve közösségi térként került megépítésre és elrendezését tekintve teljesen alkalmas kisebb-nagyobb programok szervezésére, lebonyolítására. Rendezvény helyszíneként funkcionál még a 2010-ben felújított ún. „Harangozóház”, ami a Tájháznak ad otthont. A Tájház rendszeres helyszíne a hagyományőrző jellegű programjainknak (pl. Hagyományőrző Húsvét, Falusi Forgatag, ill. az utóbbi időben a „Közösségek Hete” programjainak). Felsőtárkány egyik legszebb szabadtéri rendezvényhelyszíne a Tópart, ahol már eleve a természet volt a rendező. Évről évre itt kerül megrendezésre a „Felsőtárkányi Rétesnapok” is.

 A Rétesnapok ötlete a helyi Nyugdíjas Klub lelkes tagjaitól indult több, mint 15 évvel ezelőtt. Kiindulási alapja a helyi hagyományos ételkülönlegesség, a sós-túrós rétes volt. Az elmúlt évben ez az étel helyet kapott a Helyi Értéktárban is. A sós-túrós rétes mellett adta magát az édes túrós rétes, ill. a kínálat kiegészítésre került még az almás rétessel is.

 

 A réteskészítést egész nap színpadi programok kísérik. A Felsőtárkányi Hagyományőrző Közalapítvány néptánc csoportjai állandó szereplői a rendezvénynek mindkét napon.

 

Fotódokumentáció ITT.

 


 

2018. augusztus 4. Rimóc, Falunap

 

 A 2018. augusztus 4-én, szombaton megrendezett Rimóci Falunap most is az 1750 fős település központjában, az iskola és a sportcsarnok közötti „Rendezvénytéren” került megvalósításra. A műsort a településen élő Golyán Gréta nyitotta meg, aki azokat a rimóci népdalokat énekelte el, melyekkel sikeresen szerepelt megyei és országos népdaléneklő versenyeken is. Grétit a szécsényi székhelyű Palóc Néptáncegyüttes bemutatója követe, akik több blokkal is felléptek a Rimóci Falunapon. A programok között szerepelt a Rimóci Vadrózsa Cigány Tánccsoport előadása is, akik a hagyományos cigány tánc mellett énekekkel is szórakoztatták a jelenlévőket. Őket követően léptek a színpadra a Mihálygergéről érkező Csini-Tini Mazsorett Csoport tagjai, akik szintén több műsorszámot, különféle táncokat mutattak be. A táncos műsort a szintén helyi fellépő, Bangó Alexandra éneke színesítette, aki a Hooligans - Legyen valami című slágerét énekelte a közönségnek.

 A falunapi program második részét a község polgármestere, Beszkid János köszöntője indította. A polgármester urat Miki-Niki és a Csinibabák egy órás fergeteges retro Rock n’ Roll show-ja követett, majd este héttől a főszerep a Rimóci Rezesbandáé és a Rimóci Hagyományőrző Együttesé volt, akik a rimóci hagyományokat őrzik és adják tovább a település fiataljainak. A Hangszedők zenekar élő koncertje után vette kezdetét a tűzijáték. Ezután Szabadtéri Party vette kezdetét, mely reggelig tartott.

 

 A Rimóci Falunap résztvevőinek száma ebben az évben 1000 fő körül mozgott, a délutáni órákban még kevesebb volt az érdeklődő, mely betudható volt a meleg, napos időjárásnak, azonban az esti órákra a szép számú résztvevő közönséggel megtelt a tér. A Palóc Út Facebook oldalán élőben jelentkezünk a Falunap helyszínéről, 19:17-től körülbelül 20 percben, majd 21:42-től több mint 11 percben.

Fotódokumentáció ITT. 

2018. július 28. Iliny, Derelye Fesztivál és Falunap

 

 Iliny egy szép kis település, fekvése és régi parasztházai és természeti értékei csalogatják ide a turistákat. A falu  a második világháború után változott sokat, ekkor épültek ki az infrastruktúrák, útjai új burkolatot kaptak és új házak is épültek. Az új idők, új lendületet adtak Ilinynek, Önkormányzata lett és a közösség összekovácsoló ereje arra ösztönözte a lakókat, hogy falu fejlődésében maximálisan kivegyék a részüket. 2008-tól testvértelepülési kapcsolatokat építget Európa szerte, 7 testvértelepülése van Ilinynek ezek a következők: Szlovákia - Szlovákgyarmat, Leszenye, Ipolyszécsénke, Lengyelország - Blizin, Lettország - Lizums, Olaszország - Alpago, Csehország - Vlachovice.

 Évről évre falunappal egybekötött derelye fesztivál kerül megrendezésre. Ezen a rendezvényen minden ország készít derelyét, amellett megmutatja saját gasztronómiai ételkülönlegességeit is. A főzés mellett a kulturális műsorokban is aktívan részt vesznek a testvértelepülések. Így történt ez 2018.07.28-án is nagyszabású rendezvény volt, ami már nemzetiségi fesztiválnak is betudható.

 Egy vándorfakanál indult útjára 10 évvel ezelőtt, amelyet tavaly a Szlovák Leszenyi község önkormányzata nyert el. Ebben az évben a cseh testvértelepülésünk vitte el a fakanalat. A szilvalekváros derelyével és saját készítésű széna levesével nyerték el a zsűri tetszését. A rendezvényen nagyon sokan voltak, 500 fő feletti létszámot regisztráltunk. A derelye fesztivál programjaiban számos híres fellépő is szerepelt, akik fokozták a jó hangulatot. A rendezvény összességében nagyon jól sikerült, hiszen az idelátogatók ehettek igazán különleges ételeket, ihattak és kóstolhattak finom borokat és természetesen mulathattak hajnalig.


Fotódokumentáció ITT.

<< vissza a lap tetejére