palocut_logo
Palóc út Hagyományőrző utak
http://www.palocut.hu/
 

 

Interreg V-A Slovakia-Hungary Együttműködési Program 

 

Megvalósítási időszak: 2018.01.01. - 2019.12.31.

Projekt címe: Palócföld - Hont - Podpol'anie: Közös hagyományőrző tematikus út kialakítása és látogatóbarát fejlesztése

Projekt száma: SKHU/1601/1.1/175

A projekt teljes elnyert támogatása: 1.301.386,91 EUR

 

Projektben résztvevő partnerek:

- Palóc Út Kulturális Turisztikai Klaszter Egyesület (Vezető kedvezményezett-HU)

- Vanyarc Községi Önkormányzat (HU)

- Hagyományos Értékek Megőrzéséért Alapítvány (HU)

- Slovenské národné múzeum (SK)

- Komunikačné centrum Detva, n.o. (SK)

- Obec Hrušov (SK)

 

A pályázattal kapcsolatban az alábbi tartalmak érhetők el:

1. A PROJEKT ÖSSZEGZÉSE >>

2. SAJTÓTÁJÉKOZTATÓK >>

3. WORK SHOP PROJEKT MEGBESZÉLÉSEK >>

4. RENDEZVÉNYEK >>

 

A projekt összegzése:

 

A Magyar-szlovák határtérségben kulturális tematikus útként működő, PUKE, a Podpolanie Kulturális Utat tervező, DC DETVA, a HÉMA, a SZNM, valamint Hrusov, Vanyarc önkormányzatai közös pályázatot nyújtanak be. Közös célunk a térség kulturális hagyományainak és természeti értékeinek jobb kihasználása, új és meglévő attrakciók, tematikus utak fejlesztése és összekapcsolása, fenntartható, családbarát turisztikai termékcsomag létrehozása, az ehhez szükséges szervezeti rendszer fejlesztése, amelyet jelen pályázatban „Palócföld-Hont- Podpol'anie-Hagyományőrző Tematikus Út” munkanéven említünk.

 

Célcsoportok:

1.) Turisták, kiemelten a szomszédos országból látogatók

2.) A terület népessége

 

Kitűzött céljaink–a terület vonzerejének és látogatószám 10%-os növelése érdekében a látogathatóságot megteremtő illetve javító-,

- új funkciókat biztosító beruházásokat hajtunk végre,

- teljessé válik a terület értékeinek feltárása, melyek alapján

- közös kulturális tematikus út létrehozása.

A fejlesztések révén a kínálatban is újszerű elemek jönnek létre.

Nyitott műhelyek, vándorkiállítások, okostérképes alkalmazással új tematikus útvonalak gyalogos, kerékpáros és autós változatban. A kulturális és természeti értékeket összekapcsoló programcsomagok kialakítása. Új állandó kiállításokkal is gazdagodik a terület, valamint 10 nagyrendezvényt szervezünk. 15 játszóudvar hagyományos játékeszközeit és a bicikli kölcsönzés lehetőségét azokra a településre helyezzük el, ahonnan még hiányoznak a család-, és látogatóbarát szolgáltatási elemek.

Közös feladatunk a meglévő attrakciókból piacképes terméket, új és meglévő kínálati elemekből csomagajánlatokat összeállítani: Továbbá a rendezvények összekapcsolása egységes rendezvénysorozattá, új arculat, márkázás, arculattervezés, védjegy-rendszer bevezetése, közös marketing tevékenység, információs pontok kialakítása, print és online marketing, utifilm, kiállítási részvétel, tudományos kutatás, publikálás, tudásátadás egészíti ki a projektet.

 

Sajtóinformáció ITT.

 

<< vissza a lap tetejére

 

 

2018. április 23. Sajtótájékoztató - Balassagyarmat:

 

 A Palóc Út Klaszter Egyesület 2018. április 23-án, 14:00 órakor, Balassagyarmaton a Projektek házában tartotta meg az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban nyertes, SKHU/1601/1.1/175 számú, Palócland – Hont – Podpolanie című pályázatának nyitó sajtótájékoztatóját.

 Az eseményt Bózvári József, a Palóc Út Klaszter Egyesület elnöke és mint a vezető partner törvényes képviselője nyitotta meg. Előadásában röviden bemutatta a Palóc Út Klaszter Egyesület életútját, a jelen pályázat előzményeit és a vezető partnernél – a 2 éves megvalósítási időszak alatt – tervezett tevékenységeket.

 A pályázatban résztvevő projekt partnerek közös célja, a térség kulturális hagyományainak és természeti értékeinek jobb kihasználása, új és meglévő attrakciók, tematikus utak fejlesztése és összekapcsolása, fenntartható, családbarát turisztikai termékcsomag létrehozása, az ehhez szükséges szervezeti rendszer fejlesztése. A sajtótájékoztatóra a média képviselői és különböző szakmai szervezetek kapnak meghívást. A projekt partnerek, mint előadók bemutatják a Palócland-Hont-Podpolanie című pályázatban vállalt szerepüket, és a közös munka várható eredményét.

 További előadók: Nedeliczky Terézt, a Vanyarc Községi Önkormányzat projekt menedzsere, Báder Miklósné a Hagyományos Értékek Megőrzéséért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Jarábik Gabriella a Slovenské Národné Múzeum igazgatója, Elena Jankovičová a Komunikačné centrum Detva, n.o. elnöke, és Pavel Bendik polgármester az Obec Hrušov képviseletében.


Fotódokumentáció ITT.

<< vissza a lap tetejére

 

 

2018. november 07. Work Shop Projekt megbeszélés


  A Palóc Út Klaszter Egyesület 2018. november 07-én Balassagyarmaton, a Projektek házában tartotta meg az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban nyertes, SKHU/1601/1.1/175 számú, Palócland – Hont – Podpolanie című pályázatának következő Work Shop projekt találkozóját. Az eseményen a projekt partnerek és a meghívott szakmai szervezetek képviselői vettek részt.

  Az 1. napirendi pontban a partnerek beszámoltak projektjük jelenlegi állásáról, mely tevékenységek valósultak meg az adott időszakban és amennyiben eltérés volt a tervezett ütemtervhez képest, a késedelem okát is feltárták a jelenlévők számára.

  A 2. napirendi pont a 2. jelentés benyújtásáról és jóváhagyásáról szólt. A projekt partnerek közül már négy partner jelentését jóváhagyták, még további két partner jelentésének a jóváhagyására várnak. A vezető partneri jelentést november 29-ig kell elküldeni, azonban csak akkor nyújtható be ellenőrzésre, ha minden partner jelentését elfogadják.

  A 3. napirendi pontban pedig nyilvános események kerültek megbeszélésre. A detvai partnerek 2018 júliusában megrendezésre kerülő Folklór ünnepek elnevezésű rendezvényre hívják meg a partnereket, hogy vegyenek részt a Szlovák - Magyar udvar elnevezésű kiállításon. A Palóc Út köztes sajtótájékoztatójának a helyszínének az egyeztetése került szóba, amely márciusban, vagy áprilisban fog megvalósulni Szlovákiában a következő Work Shop találkozóval megegyező időpontban.


Fotódokumentáció ITT. 

2018. augusztus 24. Work Shop Projekt megbeszélés:


  A Palóc Út Klaszter Egyesület 2018. augusztus 24-én, Mátraderecskén, a Mofettában tartotta meg az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban nyertes, SKHU/1601/1.1/175 számú, Palócland – Hont – Podpolanie című pályázatának következő Work Shop projekt találkozóját. Az eseményen a projekt partnerek és a meghívott szakmai szervezetek képviselői vettek részt.

  Az 1. napirendi pontban a jelenlévők beszámoltak projektjük jelenlegi állásáról, az egyes tevékenységek kifizetéséről, majd tervezett elszámolásáról. Sajnálatos módon több partner esetében költség átütemezést kell eszközölni, a nem várt problémák miatt.

  A 2. napirendi pont témaköre az augusztus 8-án beadott Vezető Partneri Jelentés volt. A projekt partnerek jelentése alapján a vezető partner kidolgozta és benyújtott a jelentését, valamint az első periódushoz kapcsolódó kifizetési kérelmét.

  A 3. napirendi pontban pedig a következő Work Shop időpontja került megbeszélésre.

Fotódokumentáció ITT.

 


 

2018. július 11. Work Shop Projekt megbeszélés:


A Palóc Út Klaszter Egyesület 2018. július 11-én, Hrušovban tartotta meg az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban nyertes, SKHU/1601/1.1/175 számú, Palócland – Hont – Podpolanie című pályázatának következő Work Shop projekt találkozóját. Az eseményen a projekt partnerek és a meghívott szakmai szervezetek képviselői vettek részt.

Az 1. napirendi pontban a projekt partnerek beszámoltak a projektjeik állásáról, a megvalósítás folyamatáról. A megvalósítás során eltérés jelentkezett az ütemtervhez képest. Ennek oka, a közbeszerzési felület módosulása, valamint a magyar partnerek esetében az előleg megérkezésének csúszása.

A 2. napirendi pontban az Információs és nyilvánossági elemek kerültek megvitatásra. A vezető partner tájékoztatta a projekt partnereket a kötelező kommunikációs elemekről, és a pályázatban vállalt elemek alátámasztó dokumentumairól.

A 3. napirendi pontban a 2019-ben megrendezésre kerülő Study Tour került szóba. A 2 napos Study Tour eseményen kb. 20 újságírónak mutatnák meg a projektmegvalósítás helyszíneit. A projekt partnereknek, mint a látogatók fogadójának helyi ízek kóstoltatása és a hagyományok bemutatása lehet egy program.

 

Fotódokumentáció ITT. 

2018. március 12. Work Shop Projekt megbeszélés:

 

 A Palóc Út Klaszter Egyesület 2018. március 12-én, Balassagyarmaton tartotta meg az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban nyertes, SKHU/1601/1.1/175 számú, Palócland – Hont – Podpolanie című pályázatának első Work Shop projekt találkozóját. Az eseményen a projekt partnerek és a meghívott szakmai szervezetek képviselői vettek részt.

 Az 1. napirendi pont a Szlovák vezető partner kijelöléséről szólt. A vezető kedvezményezett elmondta, hogy 2018. február 19-én, aláírta a pályázat támogatási szerződését (Subsidy Contract). A szlovák vezető partner szerepét a Komunikačné Centrum Detva vállalta el. A közös nyelven történő kommunikációban pedig az Szlovák Nemzeti Múzeum képviselői nyújtanak segítséget.

 A 2. napirendi pont a Nyitó sajtótájékoztató előkészítése volt. A vezető partner 3 sajtótájékoztatót tervez lebonyolítani a megvalósítási időszakban. Egy zárót, egy nyitót és egy köztes sajtótájékoztató a 4. periódusban. A sajtótájékoztató kiadásait a vezető partner fedezi. Az ülésen részt vevők a nyitó sajtótájékoztató helyszínét és idejét az alábbiakban határozták meg:

  Helyszín: Balassagyarmat, Projektek Háza

  Időpont: 2018. április 23. 14:00 óra.

 A 3. napirendi pontban a rendezvények költségét érintő apróbb módosítások kerültek szóba. A Detva-i projekt partner elkészítette a projekt táblát (poster), melyet a projekt partnerek mintának használhatnak. Végezetül a május 15-ig benyújtandó, projekt partneri jelentés került átbeszélésre.

 

Fotódokumentáció ITT.

<< vissza a lap tetejére

 

 

2018. november 24. Mobil applikáció képzés


  A Palóc Út Klaszter Egyesület 2018. november 24-én Salgótarjánban, az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban nyertes, SKHU/1601/1.1/175 számú, Palócland – Hont – Podpolanie című pályázatának egyik projekt eleméről, a mobil applikációról, valamint annak működéséről tartott szakmai bemutatót az érdeklődő szervezetek számára.

  1. napirendi pontban a Guide@Hand applikáció kivitelezői tartottak elméleti oktatást. Az előadás a készülő applikáció kezelési felületéről, valamint az online túraútvonalak létrehozását támogató megfelelő forgatókönyv megírásáról és az egyes forgatókönyv elemek bemutatásáról szólt.

  2. napirendi pontban egy rövid sétára invitáltuk a résztvevőket, melyen egy konkrét útvonal felmérését és egyes navigációs és látványossági pontok rögzítését sajátíthatták el a részvevők.

  3. napirendi pontban az útvonal rögzítését szolgáló adminisztrációs felület került bemutatásra, amely azt szolgálja, hogy a sétán rögzített útvonalat és a hozzá tartozó navigációs és látványossági pontokat lehet felvinni a felületre, továbbá képekkel, videókkal, szöveges és írott kommentárokkal lehet bővíteni a meglévő anyagot.

Fotódokumentáció ITT.  

2018. október 13. Sirok, I. Várfelfutó Verseny


  Sirok egy festői szépségű falu a Mátra és a Bükk találkozásánál a Tarna patak partján fekszik. Lakosainak száma 1700 fő körül mozog. Eger közelsége miatt a fiatalok szívesen költöznek ide, ahol a nyugalom és a vidéki báj találkozik.

  A 2018. október 13-án megrendezett rendezvény helyszíne a Siroki Vár volt. A falu és a vár szintkülönbsége adta az ötletet a várfelfutó verseny megrendezéséhez, amely reméljük, országos rendezvénnyé válik.

  Első sorban a környékbeli diákokat szólították meg, de örömmel fogadták az egyéni jelentkezők részvételét is. Több korcsoportban lehetett indulni. A távot sikeresen teljesítők ingyenesen bemehettek a várba és megtekinthették a kiállítást, rövid tájékoztatást kaptak a vár jelenlegi állapotáról, annak pár évvel ezelőtti rekonstrukciójáról.

  Színes programok várták a gyerekeket. Sirok feliratú amuletteket készíthettek, égetett agyag formákat lehetett ceruzával vagy akril festékkel díszíteni. Inkább a fiúk számára lehetett érdekes az Mártaaljai Betyárok bemutatója. Korabeli fegyvereket, eszközöket mutattak be. Ezt a programot a betyár vetélkedő követte, amely inkább erőpróbára emlékeztetett. Olyan feladatok voltak, mint kötélhúzás és gumidobás, természetesen nem volt tétje a versenynek.

  Rendezvényen 198 fő vett részt, az eredményhirdetést követően pedig fáradtan távoztak a résztvevők.

Fotódokumentáció ITT.  

2018. szeptember 29. Herencsény, I. Szüret Feszt


  Herencsény egy 600 lelkes falu, amely a Palócföld szívében, Nógrád megye közepén, a Belső-Cserhát szelíd lankáin fekszik. Herencsény Községet Balassagyarmat, illetve Pásztó irányából lehet megközelíteni.

  Gyönyörű természeti környezetben fekszik, a hagyományait őrző, vendégszerető község folyamatos küzdelmet folytat az elöregedési folyamat ellen. Ez meghatározza az Önkormányzat tevékenységét is. Komoly erőket mozgatunk meg a térség turisztikai vonzerejének növelése és a palóc kultúra ápolása érdekében, ezért Európai Uniós programokban veszünk részt, valamint az idegenforgalomban, a falusi turizmusban rejlő lehetőségeket igyekszünk kihasználni.

  A palóc kultúra ápolásának évenként ismétlődő ünnepe a Herencsényi szüreti felvonulás és bál. A rendezvény szeptember 29.-én, szombaton 15.30-kor kezdődik. A program egy felvonulással indult, amelyen 200 népviseletbe, illetve magyar ruhába öltözött helyi és környékbeli vett részt. A rendezvény látogatottsága meghaladta a 600 főt. A rendezvényen szalmabábú szépségverseny volt, ahol négy szalmabábu került díjazásra, díjazásra kerültek szüret szépei, hat kategóriában lehetett nevezni a versenyre.

 

Fotódokumentáció ITT.  

2018. szeptember 08. Szanda, Kisboldog Nap


  Szandaváralja a Cserhát belsejében, a Szanda-hegy északi lábánál fekszik Legkönnyebben a Balassagyarmat és Aszód közötti főútról Becske és Magyarnándor között lekanyarodva érhető el. A legközelebbi település Terény, mintegy 2 kilométerre északra.

  A rendezvény több évre visszamenőleg kerül megrendezésre, Szűz Mária születésének tiszteletére, mely alkalomból felújításra került néhány éve a közeli erdőben található Mária forrás is.

  A szombati rendezvény délben kezdődött főzőversennyel, melyben helyi és környékbeli csapatok is nevezhettek. 16 órakor kezdődött az Ünnepi szentmise, melyet Ipolyi Károly magyarnándori plébános celebrált, amelyre már szép számmal érkeztek vendégek. Ezt követően kezdődtek a műsorok a szabadtéri színpadon. A szügyi népdalkör és terényi Kalácska hagyományőrző csoport színvonalas, vicces, mulatós műsorával bilincselte le a nézők figyelmét. Az estét fergeteges hangulatú szabadtéri bál zárta.

 

Fotódokumentáció ITT. 

 


 

2018. szeptember 07-08. Noszvaj, Kemencés Nap


  Idén 20. alkalommal került megrendezésre Noszvajon a Kemencés Nap. A rendezvény célja, hogy a település helyi értékeit, hagyományait bemutassa a faluba látogató vendégeknek bevonva a falu lakosságát, civil szervezeteit, valamint, hogy erősítse a falu lakóinak identitását, közösséghez tartozását.

  A rendezvény a Pintér Zoltán Emlék-bortúrával kezdődött a hagyományok szerint pénteken a Szomolyai és a Jókai úti pincesorokon.

  A szombati napon a rendezvény központjában a falu portáin található kemencék állnak, illetve a köréjük szerveződő főzőverseny. Minden a versenyre vállalkozó csapat egy kemencés ételt köteles készíteni.

  A főzőverseny mellett gyerekprogramok, színpadi produkciók, kirakodó vásár, utcabál szórakoztatta a vendégeket. A De la Motte-kastély udvarán felállított nagy színpadon 11.30-kor kezdődtek a programok. 

 

Fotódokumentáció ITT.

 


 

2018. szeptember 1. Recsk, Bányász- és Falunap


Felújítási munkálatok alatt már az új feladatokra készülünk

  Szeptember 1.-én a Recski Bányász-és Falunapon a helyi kézimunka szakkör tagjaival, szabadtéri kiállítással és szakmai bemutatókkal, - hímzés, faragás, szalmafonás és szövés gyakorlatának megismertetésével -, vártuk vendégeinket. A recski lakosok és vendégeik közül többen a rendezvény keretében ismerkedtek a nemrég felújított, az ország legöregebb Recski Tájház és Palóc Galériával, amely tisztaszobájával és szabadkéményes konyhájával a XX. század elejének lakáskultúráját, Galériájában az újra-feldolgozott szövött és hímzett palóc tárgyakat mutatja be.

  Örömünkre szolgál, hogy látogatóink  megismerhették az INTERREG V-A Szlovákia Magyarország Együttműködési Program – Palócland – Hont – Podpolanie - pályázat keretében folyó felújítási munkálatokat, amely a jövőben még-inkább a hagyományos értékeink megismertetésének és a tudásátadásnak a helyszíne lehet.

  A találkozások eredményeképpen máris növekedett a Kovács Ferencné helyi népi iparművész által irányítandó hímző szakkörbe jelentkezők száma, amely szakmai közösség  tovább erősíti a helyi hímzés hagyományok  feldolgozását, a tárgyi és szellemi  értékek megismerését és továbbadását.

 

Fotódokumentáció ITT. 

2018. augusztus 24-26. Mátraderecske, Palóc Párnafesztivál


  A több mint 600 éves palóc település a Mátra északi peremén Budapesttől mintegy 120 km-re Heves megyében helyezkedik el. Közkedvelt kiránduló- és gyógyfürdőhely. A község természeti kincsekben gazdag, fekvése szemet gyönyörködtető, levegője tiszta.

  Ebben az évben 12. alkalommal került megrendezésre a Palóc Párnafesztivál Mátraderecskén. 12 évvel ezelőtt olyan céllal kezdtük el ennek a programnak a szervezését, hogy hagyományt szeretnénk teremteni, ami úgy tűnik sikerült.

  A közönség három helyszínen ismerkedhetett meg e nemes kinccsel. Kiállítások és kézműves programok a Népművészeti házban, a Mofetta épületében voltak.

  Pénteken megnyitották a fesztivált a Népművészeti ház udvarán, ahol egy Pajtaátadásra is sor került. Később a Mofettában a kiállításokat nyitotották meg, ahol két kiállítás kapott helyet: „Kard, bajonett és bányászkiállítás” címmel Tóth István helyi lakos munkáiban gyönyörködhettünk, a másik kiállítás a Csillagvirág Népművészeti Egyesület munkáiból állt össze. Este az R-Go -Szikora Róberttel az élen- csinált fergeteges bulit, 9 órától pedig a fiatalságnak kedvezve a 30Y csapott a húrok közé. Este 11-től a Superstation zenekar dalait hallgathatták a rendezvényen részt vevők.

  Szombat délelőtt minden érdeklődő kipróbálhatta a Népművészeti Ház udvarán a szövést, korongozást és a fafaragást is. Délután felvonultak az óvodások, az iskolás gyermekeink, a Hagyományőrző Népdalkör, valamint a Nyugdíjasklubunk tagjai, a recski Nyugdíjas Klub, és a Bodonyi Kenderszer Néptáncegyüttes. A felvonulás közben a Szövőnél táncra perdült a Bodonyi Kenderszer Néptáncegyüttes, és a recski Nyugdíjas Klub is. A délután folyamán a díszpolgári cím átadására került sor. Mátraderecske büszkeségei a gyermektánccsoportok, a Nyugdíjas Klub és az Asszonykórus produkcióit is láthatták a vendégek. Este 6 órától a PG csoport szervezésében az Ezüstbojtár című formabontó és színvonalas produkcióját láthatták. 9 órától a Vad Fruttikkal tombolhatott a közönség, és a tűzijáték után az Univerzal Partyzenekarral tartott az utcabál kifulladásig.

  Vasárnap szentmisével zártuk a Fesztivált.

 

Fotódokumentáció ITT.

 


 

2018. augusztus 24. Mátraderecske, Palóc Pajta átadása

 

Ahol a népzene, néptánc és a tárgyalkotó népművészet a Palócföld hagyományokban gyökerező értékeit jeleníti meg

  Az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési program részeként megvalósult mátraderecskei Palóc Pajta átadását a Palóc Párnafesztivál program keretében, a Hagyományos Értékek Megőrzéséért Alapítvány szervezésében ünnepelték a Csillagvirág Népművészeti Egyesület kézművesei.

  A helyi hagyományos palóc párnavégek feldolgozását a derecskei Kis Miklósné népi iparművész vezetésével a szövők, a sátorlepedők motívumainak alkalmazását Pataki Miklósné a Népművészet Mestere irányításával a hímzők, a palóc viseleteket Kolumbán Zsuzsanna a Népművészet Mestere babáin mutatták be.

  A fazekasságban alkalmazott formák megismertetését Fazekas Lajos, a Népművészet Mestere, a faragás motívumainak bemutatását Veres László népi iparművész vállalta. A látogatók megismerkedhettek az eredeti szűrminták készítésének folyamatával is.

  A rendezvényt a Mofetta galériájában megrendezett kiállítás tette színesebbé, ahol az újratervezett, mai tárgy-együttesek kaptak helyet.

  A helyi értékek bemutatását, a közösségek partneri összefogását Szőnyiné Tóth Zsuzsanna, a Mofetta Igazgatója, az alkotók kimagasló tehetségét F Tóth Mária nyugalmazott főtanácsos méltatta.

  A Népművészeti Ház pihenő parkjában mindkét nap, - a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, - színes, a Palócföld értékeit megjelenítő, - népzenei, néptánc műsorral és kézműves bemutatókkal várták a vendégeket. Nagy sikerrel mutatták be a hagyományos és feldolgozott táncaikat a barkóföldi Szabad Szombat Táncegyüttes és a bodonyi Kenderszer Néptánccsoport tagjai, hagyományos palócföldi dallamokat ismerhettünk meg a Mátraderecskei Asszonykórustól, népdalfeldolgozásokat a Mátrai Visszhangok Vegyeskarának feldolgozásában. Novák Pál és Cseh János palócföldi muzsikája nagy sikerrel zárta a Népművészeti Ház Palóc Pajta műsoros programját, amelyben több száz látogató gyönyörködhetett.


Fotódokumentáció ITT. 

2018. augusztus 17-18. Erdőkürt, Kürt Községek Találkozója, Falunap

 

  2018. augusztus 17-18-án Erdőkürt település adott otthont a több éves hagyománnyal rendelkező Palóc Ízek Fesztiválja falunap keretin belül a „Kürt Községek Nemzetközi Találkozója” rendezvénynek. A falunap a község legfőbb éves rendezvénye, ahol Erdőkürt apraja-nagyja aktívan részt vesz a programokban, s ilyenkor várják vissza a faluból elszármazott rokonokat, barátokat. A meghívott „kürti” településekről kb. 50 fős delegációk érkeztek, így a meghívott vendégekkel, a helybéliekkel, az ide látogató érdeklődőkkel együtt kb. 800-100 főre jelent meg a rendezvényen.

  A programok már augusztus 17-én délután megkezdődtek. Az erdőkürti Evangélikus templomban 17:00 órai kezdettel a vallások közötti megbékélés jegyében ökumenikus istentiszteletre gyűltek össze a vendégek. A vacsora után a Művelődési Ház udvarán levő szabadtéri színpadon az acsai Csibaj banda muzsikált és táncházat tartottak minden érdeklődőnek.

  Augusztus 18-án a falunapi találkozót reggel 9:00-kor a futballmérkőzések megnyitásával kezdték, majd egy kellemes sétával folytatták, bemutatva a vendégeknek a falut. Megkoszorúzták a település közepén található emlékművet, melyet az I. és II. világháborúban elesettek emlékére állított a falu lakossága.

  A rendezvény három helyszínen zajlott, ahol mindenki megtalálhatta a neki kedvére való programot. A Sportpályán került megrendezésre a Kürti Polgármesterek Vándorserlege labdarúgó torna. A Művelődési Ház melletti Szabadidőparkban hagyományőrző bemutatók, a gyerekek részére felállított ugrálóvár, körhinta várta az érdeklődőket, de itt biztosítottak helyet a szabadtéri sütés-főzésre. A Művelődési Ház udvarán álló színpadon zajlottak az egész napos kulturális programok. Az esti tűzijáték után a hajnalig tartó bálban a talpalávalót a Palócok együttes szolgáltatta.

 

Fotódokumentáció ITT. 

2018. augusztus 11. Erdőkövesd, Erdőkövesd Challenge

 

 Erdőkövesd kis palóc falu a Tarna-patak jobb partján települt, jelenleg 650 fő a lélekszáma. Észak és kelet felől erdős dombok övezik, biztosítva a jó levegőt, a szép természeti környezetet, a túrázás, a lovaglás és vadászat lehetőségét.

 Az Erdőkövesd Challenge elnevezésű rendezvény a település sportpályáján került megrendezésre, innen indultak immár nyolcadik alkalommal a sportot szerető résztvevők a 25 km-es és az 50 km-es teljesítmény túrára, valamint terepfutó és MTB versenyre Erdőkövesd és Váraszó települések mezei- és erdei útjain kijelölt útvonalon, valamint 10 km-es túrán vehettek részt a legfiatalabbak az erdőkövesdi mezőkön, erdő borította dombokon.

 A szervezők már az előző este fogadták a sátorozókat, illetve a Petőfi úton falusi vendéghely várta az érdeklődőket.

 A Palóc Út információs sátorban helyi népviseletben fogadta az érdeklődőket Halláné Icuka, aki nagy szeretettel ajánlotta a kiadványokat, népszerűsítette a Palóc Utat az ország számos térségéből idelátogatóknak. A sátor palóc jellegét jelenítették meg Szekeresné Gizella néni helyi lakos által saját kezűleg készített palóc népviseletű babák, szőttesek, terítők és kázsmérkendők is.

 A túrán összesen 147 fő regisztrált résztvevő volt, amelyből 44 fő választotta az 50 km-es távot, 81 fő a 25 km-est, illetve 22 fő ifjonc birkózott meg a 10 km-es távval.

Fotódokumentáció ITT.

 


 

2018. augusztus 4-5. Felsőtárkány, Rétesnapok


 Felsőtárkány Heves megyében, Eger szomszédságában található település, ami a kb. 3600 fős lakosságával nem a legkisebbek közé tartozik. Felsőtárkányt a Bükk nyugati kapujának is nevezik, hiszen a településnek nincs szomszédja, utána a Bükk hegység gyönyörű vidéke következik és tényleg, a községen átfutó főút mintegy kapuként szolgál a túrázni igyekvőknek. Számos túra-tanösvény is innen indul.

 2011-ben egy teljesen újonnan épült Faluház került átadásra, ami eleve közösségi térként került megépítésre és elrendezését tekintve teljesen alkalmas kisebb-nagyobb programok szervezésére, lebonyolítására. Rendezvény helyszíneként funkcionál még a 2010-ben felújított ún. „Harangozóház”, ami a Tájháznak ad otthont. A Tájház rendszeres helyszíne a hagyományőrző jellegű programjainknak (pl. Hagyományőrző Húsvét, Falusi Forgatag, ill. az utóbbi időben a „Közösségek Hete” programjainak). Felsőtárkány egyik legszebb szabadtéri rendezvényhelyszíne a Tópart, ahol már eleve a természet volt a rendező. Évről évre itt kerül megrendezésre a „Felsőtárkányi Rétesnapok” is.

 A Rétesnapok ötlete a helyi Nyugdíjas Klub lelkes tagjaitól indult több, mint 15 évvel ezelőtt. Kiindulási alapja a helyi hagyományos ételkülönlegesség, a sós-túrós rétes volt. Az elmúlt évben ez az étel helyet kapott a Helyi Értéktárban is. A sós-túrós rétes mellett adta magát az édes túrós rétes, ill. a kínálat kiegészítésre került még az almás rétessel is.

 

 A réteskészítést egész nap színpadi programok kísérik. A Felsőtárkányi Hagyományőrző Közalapítvány néptánc csoportjai állandó szereplői a rendezvénynek mindkét napon.

 

Fotódokumentáció ITT.

 


 

2018. augusztus 4. Rimóc, Falunap

 

 A 2018. augusztus 4-én, szombaton megrendezett Rimóci Falunap most is az 1750 fős település központjában, az iskola és a sportcsarnok közötti „Rendezvénytéren” került megvalósításra. A műsort a településen élő Golyán Gréta nyitotta meg, aki azokat a rimóci népdalokat énekelte el, melyekkel sikeresen szerepelt megyei és országos népdaléneklő versenyeken is. Grétit a szécsényi székhelyű Palóc Néptáncegyüttes bemutatója követe, akik több blokkal is felléptek a Rimóci Falunapon. A programok között szerepelt a Rimóci Vadrózsa Cigány Tánccsoport előadása is, akik a hagyományos cigány tánc mellett énekekkel is szórakoztatták a jelenlévőket. Őket követően léptek a színpadra a Mihálygergéről érkező Csini-Tini Mazsorett Csoport tagjai, akik szintén több műsorszámot, különféle táncokat mutattak be. A táncos műsort a szintén helyi fellépő, Bangó Alexandra éneke színesítette, aki a Hooligans - Legyen valami című slágerét énekelte a közönségnek.

 A falunapi program második részét a község polgármestere, Beszkid János köszöntője indította. A polgármester urat Miki-Niki és a Csinibabák egy órás fergeteges retro Rock n’ Roll show-ja követett, majd este héttől a főszerep a Rimóci Rezesbandáé és a Rimóci Hagyományőrző Együttesé volt, akik a rimóci hagyományokat őrzik és adják tovább a település fiataljainak. A Hangszedők zenekar élő koncertje után vette kezdetét a tűzijáték. Ezután Szabadtéri Party vette kezdetét, mely reggelig tartott.

 

 A Rimóci Falunap résztvevőinek száma ebben az évben 1000 fő körül mozgott, a délutáni órákban még kevesebb volt az érdeklődő, mely betudható volt a meleg, napos időjárásnak, azonban az esti órákra a szép számú résztvevő közönséggel megtelt a tér. A Palóc Út Facebook oldalán élőben jelentkezünk a Falunap helyszínéről, 19:17-től körülbelül 20 percben, majd 21:42-től több mint 11 percben.

Fotódokumentáció ITT. 

2018. július 28. Iliny, Derelye Fesztivál és Falunap

 

 Iliny egy szép kis település, fekvése és régi parasztházai és természeti értékei csalogatják ide a turistákat. A falu  a második világháború után változott sokat, ekkor épültek ki az infrastruktúrák, útjai új burkolatot kaptak és új házak is épültek. Az új idők, új lendületet adtak Ilinynek, Önkormányzata lett és a közösség összekovácsoló ereje arra ösztönözte a lakókat, hogy falu fejlődésében maximálisan kivegyék a részüket. 2008-tól testvértelepülési kapcsolatokat építget Európa szerte, 7 testvértelepülése van Ilinynek ezek a következők: Szlovákia - Szlovákgyarmat, Leszenye, Ipolyszécsénke, Lengyelország - Blizin, Lettország - Lizums, Olaszország - Alpago, Csehország - Vlachovice.

 Évről évre falunappal egybekötött derelye fesztivál kerül megrendezésre. Ezen a rendezvényen minden ország készít derelyét, amellett megmutatja saját gasztronómiai ételkülönlegességeit is. A főzés mellett a kulturális műsorokban is aktívan részt vesznek a testvértelepülések. Így történt ez 2018.07.28-án is nagyszabású rendezvény volt, ami már nemzetiségi fesztiválnak is betudható.

 Egy vándorfakanál indult útjára 10 évvel ezelőtt, amelyet tavaly a Szlovák Leszenyi község önkormányzata nyert el. Ebben az évben a cseh testvértelepülésünk vitte el a fakanalat. A szilvalekváros derelyével és saját készítésű széna levesével nyerték el a zsűri tetszését. A rendezvényen nagyon sokan voltak, 500 fő feletti létszámot regisztráltunk. A derelye fesztivál programjaiban számos híres fellépő is szerepelt, akik fokozták a jó hangulatot. A rendezvény összességében nagyon jól sikerült, hiszen az idelátogatók ehettek igazán különleges ételeket, ihattak és kóstolhattak finom borokat és természetesen mulathattak hajnalig.


Fotódokumentáció ITT.

<< vissza a lap tetejére