palocut_logo
Palóc út Hagyományőrző utak
http://www.palocut.hu/
 

 

Interreg V-A Slovakia-Hungary Együttműködési Program 

 

Megvalósítási időszak: 2018.01.01. - 2019.12.31.

Projekt címe: Palócföld - Hont - Podpol'anie: Közös hagyományőrző tematikus út kialakítása és látogatóbarát fejlesztése

Projekt száma: SKHU/1601/1.1/175

A projekt teljes elnyert támogatása: 1.301.386,91 EUR

 

Projektben résztvevő partnerek:

- Palóc Út Kulturális Turisztikai Klaszter Egyesület (Vezető kedvezményezett-HU)

- Vanyarc Községi Önkormányzat (HU)

- Hagyományos Értékek Megőrzéséért Alapítvány (HU)

- Slovenské národné múzeum (SK)

- Komunikačné centrum Detva, n.o. (SK)

- Obec Hrušov (SK)

 

A pályázattal kapcsolatban az alábbi tartalmak érhetők el:

1. A PROJEKT ÖSSZEGZÉSE >>

2. SAJTÓTÁJÉKOZTATÓK >>

3. STUDY TOUR >>

4. WORK SHOP PROJEKT MEGBESZÉLÉSEK >>

5. RENDEZVÉNYEK >>

6. 3D IMÁZS FILM >>

7. VÉDJEGY >>

8. TURISZTIKAI CSOMAGAJÁNLATOK >>

9. PROGRAMCSOMAGOK >>

10. ÚTVONAL AJÁNLATOK >>

11. KIADVÁNYOK >>

 

A projekt összegzése:

 

A Magyar-szlovák határtérségben kulturális tematikus útként működő, PUKE, a Podpolanie Kulturális Utat tervező, DC DETVA, a HÉMA, a SZNM, valamint Hrusov, Vanyarc önkormányzatai közös pályázatot nyújtanak be. Közös célunk a térség kulturális hagyományainak és természeti értékeinek jobb kihasználása, új és meglévő attrakciók, tematikus utak fejlesztése és összekapcsolása, fenntartható, családbarát turisztikai termékcsomag létrehozása, az ehhez szükséges szervezeti rendszer fejlesztése, amelyet jelen pályázatban „Palócföld-Hont- Podpol'anie-Hagyományőrző Tematikus Út” munkanéven említünk.

 

Célcsoportok:

1.) Turisták, kiemelten a szomszédos országból látogatók

2.) A terület népessége

 

Kitűzött céljaink–a terület vonzerejének és látogatószám 10%-os növelése érdekében a látogathatóságot megteremtő illetve javító-,

- új funkciókat biztosító beruházásokat hajtunk végre,

- teljessé válik a terület értékeinek feltárása, melyek alapján

- közös kulturális tematikus út létrehozása.

A fejlesztések révén a kínálatban is újszerű elemek jönnek létre.

Nyitott műhelyek, vándorkiállítások, okostérképes alkalmazással új tematikus útvonalak gyalogos, kerékpáros és autós változatban. A kulturális és természeti értékeket összekapcsoló programcsomagok kialakítása. Új állandó kiállításokkal is gazdagodik a terület, valamint 10 nagyrendezvényt szervezünk. 15 játszóudvar hagyományos játékeszközeit és a bicikli kölcsönzés lehetőségét azokra a településre helyezzük el, ahonnan még hiányoznak a család-, és látogatóbarát szolgáltatási elemek.

Közös feladatunk a meglévő attrakciókból piacképes terméket, új és meglévő kínálati elemekből csomagajánlatokat összeállítani: Továbbá a rendezvények összekapcsolása egységes rendezvénysorozattá, új arculat, márkázás, arculattervezés, védjegy-rendszer bevezetése, közös marketing tevékenység, információs pontok kialakítása, print és online marketing, utifilm, kiállítási részvétel, tudományos kutatás, publikálás, tudásátadás egészíti ki a projektet.

 

2019. 12. 17. Sajtóinformáció Alsósztregova ITT.

2019. 04. 10. Sajtóinformáció Kriváň ITT.

2018. 04. 23. Sajtóinformáció Balassagyarmat ITT.

 

<< vissza a lap tetejére

 

2019.12.17. – Alsósztregova, Sajtótájékoztató és Zárórendezvény 

 

  A Palóc Út Turisztikai Egyesület 2019.12.17-én, 10:00 órakor megtartotta az SKHU/1601/1.1/175 számú, Palócland-Hont-Podpolanie című Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programhoz kapcsolódóan a Sajtótájékoztatóval egybekötött Zárórendezvényét, melynek Alsósztregova adott helyet a Madách Kastélyban. Az eseményre a sajtómunkatársak és szakmai szervezet képviselői kaptak meghívást. Az eseményen összesen 26 fő jelent meg.

  Az eseményt 10:00 órakor Jarábik Gabriella múzeumigazgató nyitotta meg. Felvezette a napirendi pontokat és ismertette a nap eseményit. Ezek után átadta a szót Bózvári Józsefnek, a Palóc Út Klaszter Egyesület elnökének, valamint a projekt vezető partnerének. Bózvári József előadásában hallhattuk a közös projekt céljait, és a projekt megvalósításának 2 éve alatt elért eredményeket. Beszélt az elkészült útvonal, program és turisztikai csomagajánlatokról, a mobil applikációról, a 30 db rendezvényről, melyen a palóc út külön standon jelent meg, valamint az 5 db turisztikai kiállításról, ahol a projekt elemei népszerűsítésre kerültek. Az elkészült népi játékok egy részét fotóval illusztrálva mutatta be, de 2 db a helyszínen megtekinthető és kipróbálható volt. Ez által is felhívta a figyelmet a 15 helyszínen kialakított népi játszóudvarokra/játszószobákra. A Palóc Út Klaszter Egyesület 15 db korhű csipkeruhát szervezett be a projektből, melyből 2 db a helyszínen kiállításra került. Ezen kívül több kiadvány is késült, melyből a jelen lévők kaptak 1-1 példányt.

  Bózvári József bemutatta a Hagyományos Értékek Megőrzéséért Alapítvány beruházását, melyet Mátraderecskén és Recsken hajtottak végre a kivitelezők. Mátraderecskén a Népművészeti Ház udvarában egy 5x8 méteres „Palóc Pajta” került kialakításra. A Recski Tájház környezetében lévő alkotóházat újították fel és alakítottak ki egy filagóriát. Mindkét beruházás különböző szakkörök és kézműves foglalkozások helyszínéül szolgál.

  Az előadást Nedeliczki Teréz projekt menedzser folytatta a vanyarci projekt beszámolójáról. Röviden ismertette a Vanyarcon elkészült 3 beruházást. A Patkolt tojások múzeuma és nyitott kézműves műhely épületének teljes körű felújítását, a Dessewffy-kúriában tett belső felújítási munkálatokat, és a szabadtéri színpad fedését.

  Továbbiakban a szlovák partnerek mutatták be projektjeiket. A Szlovák Nemzeti Múzeum képviseletében Dana Veselovská kulturális menedzser ismertette az Alsósztregován a Madách-kastély parkjában tett felújítási munkálatokat.

  A Komunikačné centrum Detva képviseletében Elena Jankovičová direktor elmondta, hogy 30 db népviseleti ruha másolat készült el a projekt keretében, melyet a Detvai Folklór fesztiválon egy divatbemutató keretében mutattak be. 16 db retró kerékpárt sikerült a projekt kapcsán beszerezniük. 2 db könyvet adtak ki, mely a Podpol’anie tradicionális öltözékek és annak változásairól, valamint a Podpol’anie régió népi építészete és szakrális emlékeiről szól. Ezen kívül tematikus utakat hoztak létre, mely gyalogosan, kerékpárral és autóval is látogathatók. Ezeket 35 db információs táblával jelölték.

  Hrušov település részéről Pavel Bendik polgármester Úr ismertette a projektelemeiket. A Honti Parádé helyszínéül szolgáló Művelődési Házban, Amfiteátrumban és Tájházban kisebb felújítási munkálatokat hajtottak végre. A helyi népi hagyományokat egy könyv formájában mutatták be. Valamint egy utifilmet forgattak Hrušov település látványosságairól és a Honti Parádé elnevezésű fesztiválról.

  A Sajtótájékoztatóval egybekötött zárórendezvényt Bózvári József a Palóc Út Klaszter Egyesület elnöke zárta beszédével és két kisfilm bemutatásával. Mindkét filmrészlet a szóban forgó projekt jóvoltából valósult meg. A rendezvényen továbbá lehetőség nyílt az online csipkeverő program kipróbálására, mely szintén a projekt eredménye. Emellett Hodnik Boglárka bemutatta a jellegzetes vanyarci patkolt tojásokat.

  A prezentációk után Jarábik Gabriella körbevezette a rendezvényen megjelenteket a kastélyban, így betekintést nyerhettek a jelenlévők a kastély történetébe és Madách Imre életének egy részébe.

  A napot egy közös vacsora zárta az Aquatermal Szálló éttermében.


Fotódokumentáció ITT.

 


 

2019. április 10. Sajtótájékoztató - Kriváň (Krivány)


  A Palóc Út Klaszter Egyesület 2019. április 10-én, 11:00 órakor, Kriváňban a Duvoux étteremben tartotta meg az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban nyertes, SKHU/1601/1.1/175 számú, Palócland – Hont – Podpolanie című pályázatának időközi sajtótájékoztatóját.

  Az eseményt Kriváň polgármestere nyitotta meg, aki a dinamikusan fejlődő településükről tájékoztatta a jelenlévőket. Ezt követően a szlovák vezető partner KC Detva képviseletében Elena Jankovičová tájékoztatta a jelenlévőket a projektjük állásáról, majd felkérte Bózvári Józsefet, mint a Palóc Út Klaszter Egyesület elnökét és mint a vezető partner törvényes képviselőjét, hogy mutassa be a projekt eddigi eredményeit. Előadásában röviden bemutatta a Palóc Út Klaszter Egyesület életútját, a jelen pályázat előzményeit és az 1 éves megvalósítási időszak alatt megvalósult tevékenységeket, kiegészítve a várható projekt elemekkel. Prezentációja kitért a partnerek eddig elért eredményeire is.

  A pályázatban résztvevő projekt partnerek közös célja, a térség kulturális hagyományainak és természeti értékeinek jobb kihasználása, új és meglévő attrakciók, tematikus utak fejlesztése és összekapcsolása, fenntartható, családbarát turisztikai termékcsomag létrehozása, az ehhez szükséges szervezeti rendszer fejlesztése. A sajtótájékoztatóra a média képviselői és különböző szakmai szervezetek kapnak meghívást. A projekt partnerek, mint előadók bemutatják a Palócland-Hont-Podpolanie című pályázatban vállalt szerepüket és a közös munka várható eredményét.

 

Fotódokumentáció ITT. 

2018. április 23. Sajtótájékoztató - Balassagyarmat:

 

 A Palóc Út Klaszter Egyesület 2018. április 23-án, 14:00 órakor, Balassagyarmaton a Projektek házában tartotta meg az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban nyertes, SKHU/1601/1.1/175 számú, Palócland – Hont – Podpolanie című pályázatának nyitó sajtótájékoztatóját.

 Az eseményt Bózvári József, a Palóc Út Klaszter Egyesület elnöke és mint a vezető partner törvényes képviselője nyitotta meg. Előadásában röviden bemutatta a Palóc Út Klaszter Egyesület életútját, a jelen pályázat előzményeit és a vezető partnernél – a 2 éves megvalósítási időszak alatt – tervezett tevékenységeket.

 A pályázatban résztvevő projekt partnerek közös célja, a térség kulturális hagyományainak és természeti értékeinek jobb kihasználása, új és meglévő attrakciók, tematikus utak fejlesztése és összekapcsolása, fenntartható, családbarát turisztikai termékcsomag létrehozása, az ehhez szükséges szervezeti rendszer fejlesztése. A sajtótájékoztatóra a média képviselői és különböző szakmai szervezetek kapnak meghívást. A projekt partnerek, mint előadók bemutatják a Palócland-Hont-Podpolanie című pályázatban vállalt szerepüket, és a közös munka várható eredményét.

 További előadók: Nedeliczky Terézt, a Vanyarc Községi Önkormányzat projekt menedzsere, Báder Miklósné a Hagyományos Értékek Megőrzéséért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Jarábik Gabriella a Slovenské Národné Múzeum igazgatója, Elena Jankovičová a Komunikačné centrum Detva, n.o. elnöke, és Pavel Bendik polgármester az Obec Hrušov képviseletében.


Fotódokumentáció ITT.

<< vissza a lap tetejére

 

2019.10.17-18. Study Tour

 

  A Palóc Út Kulturális Turisztikai Klaszter Egyesület 2019. október 17-18-án lebonyolította az Interreg V - A Slovakia-Hungary Együttműködési Program SKHU/1601/1.1/175 pályázati azonosító számú, „Palócland – Hont – Podpolaine: Közös hagyományőrző tematikus út kialakítása és látogatóbarát fejlesztése” című pályázathoz kapcsolódó Study Tour rendezvényét.

  A rendezvényre a meghívót 80 címre küldtük ki, melyek között szerepelt turisztikai szaksajtó, megyei napilapok, női lapok, hírportálok, helyi és országos rádiók, televíziók.

  Meghívásunkra összesen 25 újságíró jelentkezett, de páran az utolsó napokban visszamondták. Végül 22 fő vett részt a tanulmányúton, akik nem a helyi partnereket képviselték. Nagyrészük újságíró volt. Szlovákia oldaláról két fő vett részt a programon.

  Az út zökkenőmentesen sikerült. A helyi partnerek mindenhol nagyon jól felkészültek az újságírók fogadására, vendéglátására, tájékoztatására. A részletes programleírás az alábbiak szerint alakult.

  2019.10.17-én, csütörtökön reggel 7:45-kor Budapesten várta az utasokat a külön buszjárat. A tervezésnek megfelelően a busz 8:00 órakor indult meg a 2 napos tanulmányútra, melynek célja a fentebbi számon és címen nevezett program megvalósult elemeinek és partnereinek bemutatására szolgált.

  A Study Tour első állomása Recsk volt, ahol a Hagyományos Értékek Megőrzéséért Alapítvány projekt partner egyik beruházási elemét tekinthették meg a résztvevők. A Recski Tájház és Palóc Galéria mellett elhelyezett, a projektből megépített filagóriában fogadták a szervezet képviselői a látogatókat. Molnárkalácsot és pálinkát kínáltak a vendégeknek. Az Alapítvány képviseletében Iván Károlyné köszöntötte a programon résztvevőket. Ezt követően Bózvári József a Palóc Út Klaszter Egyesület elnöke mutatta be röviden a szóban forgó projektet. Kovács Ferencné bemutatta a Recski Tájház és Palóc Galériát. Pataki Miklósné vezetésével a látogatók megtekinthették az alkotóházat és a hímzés bemutatót. Ez idő alatt Dsupin Pál szólaltatta meg különleges régi népi hangszerét a dudát, amivel még hangulatosabbá tette a programot. Iván Károlyné a recski program végén mindenkinek emlékül helyi, kézzel szőtt tarisznyákat ajándékozott, a Palóc Út Egyesület pedig minden résztvevőnek hátizsákban összeállított ajándékcsomaggal készült.

  A program következő eleme a Mátraderecskei Népművészeti Ház és Palóc Pajta megtekintése volt, amely szintén a Hagyományos Értékek Megőrzéséért Alapítvány projekt megvalósítási helyszíne. A csoportot a Mátraderecskei Nyugdíjas Kórus fogadta. Az Alapítvány projekt elemét és a Palóc Patját, s annak funkcióját Vidiné Kis Anikó projektmenedzser mutatta be.

  A recski búcsúzást követően a résztvevők Mátraderecskére érkeztek 11:15-re a Népművészeti Házba. A fogadás a Palóc Pajtában történt, ahol a Mátraderecskei Nyugdíjas Kórust mutatták be Vidiné Kis Anikó projektmenedzser vezetésével. 12:30-re már elkészült az ebéd, így a látogatókat helyben készült palóclevessel, macokkal és túrós-lepénnyel kínálták. A mátraderecskei látogatás végén mindenki kapott szőttes könyvjelzőt ajándékba.

  Délután 15:00-ra a csoport megérkezett Alsósztregovára, ahol a polgármester és a Szlovák Nemzeti Múzeum - A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma igazgatója fogadott mindenkit. A Madách - kastély előtti udvaron bemutatkoztak a helyi gyermek folklór-csoport, majd a kastélyban körbevezették a látogatókat, ahol helyi specialitásokkal várták a csoportot. A kastély nagytermében prezentálták a közös projekt alsósztregovai megvalósítását.

  18:00-kor a csapat Hrusovba érkezett, ahol a falu polgármestere fogadta őket. A helyi régi tájházat mutatták be, ahol régi vasalókat lehetett megtekinteni, majd pincelátogatás következett, pálinkakóstolással és kemencében sült kenyér-lepény kóstolóval. A csoportnak tartottak tájékoztatót a projekt hrusovi fejlesztéseiről, és megtekintettek egy útifilm prezentációt Hrušov látványosságairól. A vacsorát követően elfoglalták a szállásokat a vendégek. (http://www.ubylinkarky.sk/).

  2019.10.18-án pénteken, a reggelit követően sétára invitálták a csoportot, a Honti Parádé helyszíneire, majd 10:00 órakor elindultak Vanyarcra.

  A művelődési Háznál fogadták a vendégeket a vanyarciak, ahol a polgármesterasszony Hrncsjár Mihályné köszöntötte őket. Fehérné Marika citerás-énekes előadása tette hangulatossá a napot. Ezt követően az Ősmaradványokat és a Kőzetkiállítást mutatták meg a csoportnak, illetve Hodnik Boglárka tojáspatkoló bemutatóját tekinthették meg. A túra a Tájház és Babamúzeumnál folytatódott ahol tárlatvezetést kaptak a csoport tagjai, majd a hagyományos haluska szaggatást nézhették meg a Művelődési házban.

  A nap további része prezentációkkal folytatódott. A Vanyarci, a Gyetvai és a Palóc Út projektelemei kerültek digitálisan bemutatásra a résztvevőknek.

  A tanulmányút az ebéddel zárult, ahol Vanyarci különlegességekkel kínálták a csoportot (haluska és herőke). Az Study Touron résztvevők kb. 16:00 órakor érkezett vissza Budapestre.

  Az eddigi megvalósult és betervezett megjelenések médiaértéke jóval meghaladja a tanulmányútra befektetett összeget, illetve ezek online megjelenései, még egy ideig tovább növelik az így elért megszólított potenciális vendégek számát.

 

Fotódokumentáció ITT.

<< vissza a lap tetejére

 

2019. december 17. Work Shop Projekt megbeszélés:

 

  A Palóc Út Klaszter Egyesület 2019. december 17-én, Alsósztregován tartotta meg az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban nyertes, SKHU/1601/1.1/175 számú, Palócland-Hont-Podpolanie című pályázatának következő Work Shop projekt találkozóját. Az eseményen a projekt partnerek és a meghívott szakmai szervezetek képviselői vettek részt.

  Az 1. napirendi pontban a projekt partnerek beszámoltak a projektjük zárásáról. A projekt partnerek sikeresen végrehajtották a projektben vállalt tevékenységeket. A mai napon megtartott záró rendezvényt és sajtótájékoztatót sikeresen könyvelték el.

  A 2. napirendi pontban a záró jelentést beszélték át a partnerek, melynek benyújtási határideje jelen esetben nem 15 hanem 30 nap lesz. A vezető partner tájékoztatta a megjelenteket, hogy a projekt megvalósítási idejének hosszabbítását jóváhagyták. Erről hivatalos értesítés érkezett, valamint folyamatban van a támogatási szerződés módosításának aláírása is. A projekt megvalósítási ideje hivatalosan 2020.06.30-val zárul. Addig is a projekt jelentéseket folyamatosan meg kell tennie a vezető partnernek.

  A 3. napirendi pontban a partnerek további együttműködési lehetőségeket vettek fontolóra.

Fotódokumentáció ITT. 

2019. november 21. Work Shop Projekt megbeszélés:

 

  A Palóc Út Klaszter Egyesület 2019. november 21-én, Vanyarcon tartotta meg az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban nyertes, SKHU/1601/1.1/175 számú, Palócland-Hont-Podpolanie című pályázatának következő Work Shop projekt találkozóját. Az eseményen a projekt partnerek és a meghívott szakmai szervezetek képviselői vettek részt.

  Az 1. napirendi pontban a projekt partnerek beszámoltak a projektjük előrehaladásának állapotáról. A vezető partner elmondta, hogy a 4-es számú projekt jelentés 2 részletben lett benyújtva, ugyanis az egyik partner jelentése nem került elfogadásra, és a kapott információk alapján a jelentés jóváhagyása több időt vesz igénybe. Az elmaradt partner jelentésének benyújtásával nem kell újabb periódus zárását megvárni, időközben is be lehet nyújtani.

  A 2. napirendi pontban a vezető partner által szervezett záró rendezvény és sajtótájékoztató megbeszélése zajlott. A partnerek kitűzték az időpontot: 2019.12.17-re, és a helyszínt: Alsósztregova, Madách Kastély. Előzetesen egyeztették a programokat. A vezető partner a megvalósított projektelemei közül a korhű csipkeruhák bemutatását, Útifilm vetítését, Roll Up és pár mobilizálható népi játék ismertetését tervezi. Ezen kívül az online csipkeverő program kipróbálási lehetőségét is biztosítja. A beruházásokat a partnerek prezentációval fogják bemutatni. Az elkészült kiadványokból és promóciós ajándékokból is kedveskedik majd a Palóc Út a megjelenteknek.

  A 3. napirendi pontban a projekt hosszabbításával kapcsolatos információk hangzottak el. A vezető partner tájékoztatta a jelen lévőket, hogy az egyik partner módosítási kérelmet nyújtott be a projekt megvalósításának hosszabbítására. Ezzel kapcsolatban egy személyes konzultációt kellett lefolytatni a Közös Titkársággal. A kérelem még elbírálás alatt van.

 

Fotódokumentáció ITT.

 


 

2019. szeptember 18. Work Shop Projekt megbeszélés:

 

  A Palóc Út Klaszter Egyesület 2019. szeptember 18-án, Salgótarjánban tartotta meg az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban nyertes, SKHU/1601/1.1/175 számú, Palócland-Hont-Podpolanie című pályázatának következő Work Shop projekt találkozóját. Az eseményen a projekt partnerek és a meghívott szakmai szervezetek képviselői vettek részt.

  Az 1. napirendi pontban a projekt partnerek ismertették a saját projektjük állását, az elszámolás körüli tapasztalataikat. A vezető partner összefoglalta az eddig elért eredményeket, és tájékoztatta a jelen lévőket az aktuális projekt jelentés állásáról. A 4-es számú projekt jelentést nem tudták határidőre benyújtani, mert 2 partner jelentése nem került időben elfogadásra. A késedelmet előre egyeztették a Közös Titkársággal.

  A 2. napirendi pontban a közeledő Study Tour szervezéséről egyeztettek a partnerek. A Palóc út külső szakértővel fog szerződést kötni a 2 napos esemény megszervezésére. A partnerek elektronikusan egyeztetett programtervét igyekszünk megvalósítani. A partnerek a helyszínen kitűzték a Study Tour időpontját 2019. október 17-18-ra. A helyszínek: Recsk, Mátraderecske, Alsósztregova, Gyetva, Hrusov, Vanyarc.

  A 3. napirendi pontban a Vanyarci partner számolt be az első szintű ellenőrzés, a településen tett helyszíni szemléjéről. A vezető partner tájékoztatta a partnereket, hogy a magyar első szintű ellenőrzés a Palóc Út Klaszter Egyesületnél szeptember hónapban fog látogatást tenni.

 

Fotódokumentáció ITT.

 


 

2019. április 10. Work Shop Projekt megbeszélés:


  A Palóc Út Klaszter Egyesület 2019. április 10.-én, Kriványban tartotta meg az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban nyertes, SKHU/1601/1.1/175 számú, Palócland – Hont – Podpolanie című pályázatának következő Work Shop projekt találkozóját. Az eseményen a projekt partnerek és a meghívott szakmai szervezetek képviselői vettek részt.

  Az 1. napirendi pontban a projekt partnerek beszámoltak a projektjeik állásáról, a megvalósítás folyamatáról. A megvalósítás első egy évében némi elmaradás tapasztalható a tervezetthez képest.

  A 2. napirendi pontban a vezető partneri jelentés benyújtása került átbeszélésre. A vezető partner tájékoztatta a jelenlévőket a projekt százalékos alakulásáról projekt és partneri szinten.

  A 3. napirendi pontban az idegen nyelvű kiadványok kerültek átbeszélésre. A partnerek megállapodtak abban, hogy segítenek egymásnak a kiadványok nyelvi ellenőrzésében. A Detvai Folkór Ünnepek ideje alatt megrendezésre kerülő következő sajtótájékoztató és kiállításon való megjelenés is átbeszélésre került.

 

Fotódokumentáció ITT.

 


 

2018. november 07. Work Shop Projekt megbeszélés:


  A Palóc Út Klaszter Egyesület 2018. november 07-én Balassagyarmaton, a Projektek házában tartotta meg az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban nyertes, SKHU/1601/1.1/175 számú, Palócland – Hont – Podpolanie című pályázatának következő Work Shop projekt találkozóját. Az eseményen a projekt partnerek és a meghívott szakmai szervezetek képviselői vettek részt.

  Az 1. napirendi pontban a partnerek beszámoltak projektjük jelenlegi állásáról, mely tevékenységek valósultak meg az adott időszakban és amennyiben eltérés volt a tervezett ütemtervhez képest, a késedelem okát is feltárták a jelenlévők számára.

  A 2. napirendi pont a 2. jelentés benyújtásáról és jóváhagyásáról szólt. A projekt partnerek közül már négy partner jelentését jóváhagyták, még további két partner jelentésének a jóváhagyására várnak. A vezető partneri jelentést november 29-ig kell elküldeni, azonban csak akkor nyújtható be ellenőrzésre, ha minden partner jelentését elfogadják.

  A 3. napirendi pontban pedig nyilvános események kerültek megbeszélésre. A detvai partnerek 2018 júliusában megrendezésre kerülő Folklór ünnepek elnevezésű rendezvényre hívják meg a partnereket, hogy vegyenek részt a Szlovák - Magyar udvar elnevezésű kiállításon. A Palóc Út köztes sajtótájékoztatójának a helyszínének az egyeztetése került szóba, amely márciusban, vagy áprilisban fog megvalósulni Szlovákiában a következő Work Shop találkozóval megegyező időpontban.


Fotódokumentáció ITT. 

2018. augusztus 24. Work Shop Projekt megbeszélés:


  A Palóc Út Klaszter Egyesület 2018. augusztus 24-én, Mátraderecskén, a Mofettában tartotta meg az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban nyertes, SKHU/1601/1.1/175 számú, Palócland – Hont – Podpolanie című pályázatának következő Work Shop projekt találkozóját. Az eseményen a projekt partnerek és a meghívott szakmai szervezetek képviselői vettek részt.

  Az 1. napirendi pontban a jelenlévők beszámoltak projektjük jelenlegi állásáról, az egyes tevékenységek kifizetéséről, majd tervezett elszámolásáról. Sajnálatos módon több partner esetében költség átütemezést kell eszközölni, a nem várt problémák miatt.

  A 2. napirendi pont témaköre az augusztus 8-án beadott Vezető Partneri Jelentés volt. A projekt partnerek jelentése alapján a vezető partner kidolgozta és benyújtott a jelentését, valamint az első periódushoz kapcsolódó kifizetési kérelmét.

  A 3. napirendi pontban pedig a következő Work Shop időpontja került megbeszélésre.

Fotódokumentáció ITT.

 


 

2018. július 11. Work Shop Projekt megbeszélés:


A Palóc Út Klaszter Egyesület 2018. július 11-én, Hrušovban tartotta meg az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban nyertes, SKHU/1601/1.1/175 számú, Palócland – Hont – Podpolanie című pályázatának következő Work Shop projekt találkozóját. Az eseményen a projekt partnerek és a meghívott szakmai szervezetek képviselői vettek részt.

Az 1. napirendi pontban a projekt partnerek beszámoltak a projektjeik állásáról, a megvalósítás folyamatáról. A megvalósítás során eltérés jelentkezett az ütemtervhez képest. Ennek oka, a közbeszerzési felület módosulása, valamint a magyar partnerek esetében az előleg megérkezésének csúszása.

A 2. napirendi pontban az Információs és nyilvánossági elemek kerültek megvitatásra. A vezető partner tájékoztatta a projekt partnereket a kötelező kommunikációs elemekről, és a pályázatban vállalt elemek alátámasztó dokumentumairól.

A 3. napirendi pontban a 2019-ben megrendezésre kerülő Study Tour került szóba. A 2 napos Study Tour eseményen kb. 20 újságírónak mutatnák meg a projektmegvalósítás helyszíneit. A projekt partnereknek, mint a látogatók fogadójának helyi ízek kóstoltatása és a hagyományok bemutatása lehet egy program.

 

Fotódokumentáció ITT. 

2018. március 12. Work Shop Projekt megbeszélés:

 

 A Palóc Út Klaszter Egyesület 2018. március 12-én, Balassagyarmaton tartotta meg az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban nyertes, SKHU/1601/1.1/175 számú, Palócland – Hont – Podpolanie című pályázatának első Work Shop projekt találkozóját. Az eseményen a projekt partnerek és a meghívott szakmai szervezetek képviselői vettek részt.

 Az 1. napirendi pont a Szlovák vezető partner kijelöléséről szólt. A vezető kedvezményezett elmondta, hogy 2018. február 19-én, aláírta a pályázat támogatási szerződését (Subsidy Contract). A szlovák vezető partner szerepét a Komunikačné Centrum Detva vállalta el. A közös nyelven történő kommunikációban pedig az Szlovák Nemzeti Múzeum képviselői nyújtanak segítséget.

 A 2. napirendi pont a Nyitó sajtótájékoztató előkészítése volt. A vezető partner 3 sajtótájékoztatót tervez lebonyolítani a megvalósítási időszakban. Egy zárót, egy nyitót és egy köztes sajtótájékoztató a 4. periódusban. A sajtótájékoztató kiadásait a vezető partner fedezi. Az ülésen részt vevők a nyitó sajtótájékoztató helyszínét és idejét az alábbiakban határozták meg:

  Helyszín: Balassagyarmat, Projektek Háza

  Időpont: 2018. április 23. 14:00 óra.

 A 3. napirendi pontban a rendezvények költségét érintő apróbb módosítások kerültek szóba. A Detva-i projekt partner elkészítette a projekt táblát (poster), melyet a projekt partnerek mintának használhatnak. Végezetül a május 15-ig benyújtandó, projekt partneri jelentés került átbeszélésre.

 

Fotódokumentáció ITT.

<< vissza a lap tetejére

 

2019. szeptember 28. – Mihálygerge, Különleges Hangszerek Nemzetközi Találkozója

 

  A Karancs hegység vonulatai között, a szlovák határ mentén fekszik Mihálygerge, az 545 lakosú nógrádi település. Csodálatos hegyei és dombjai a földtörtének 20-22 millió évvel ezelőtti korszakában bekövetkezett vulkáni tevékenység eredményei. A falu vízfolyásai, a Dobroda, az Égerfő és a Lom-patak völgyei teszik változatossá a tájat. A Komra-völgyi víztározó 50 hektáros területe horgászparadicsom.

  A faluban néhány épületén fellelhetők a palóc népi építészet motívumai. A település fő idegenforgalmi látványossága a millenniumi emlékmű, amely Kocsis Előd alkotása. A községben számos egyházi műemlék is található. A jelenlegi római katolikus templom 1926-27-ben épült, amely a liturgikus szertartásokon túl koncertek és más közösségi programok színtere is.

  Mihálygerge számos megyei, országos és nemzetközi rendezvény helyszíne. Minden év júliusában helyszínt ad a Nógrádi Nemzetközi Folklórfesztiválnak.

  Immár 19. alkalommal került megrendezésre a Különleges Hangszerek Nemzetközi Találkozója, melyen a hazaiak mellett szlovák, cseh és lengyel zenészek szólaltatják meg egyedi hangszereiket. A rendezvény célja egyrészt a magyar és a szlovák ún. különleges hangszerek – ritkán használt – részére bemutatkozási lehetőség.

  Ezen a találkozón a népzenét olyan ritkán használt hangszereket szólaltatnak meg, mint a citera, cimbalom, tárogató, duda, gombosharmonika, hegyi hegedű, pásztorsíp, fujera, havasi kürt. Természetesen a zenészek a szóló játék mellett zenekarban is zenélnek a hagyományos prímhegedű, brácsa és nagybőgő mellett.

  A zenei programot gasztro elemekkel egészítették ki, melyben szlovák ételek kóstolóját biztosították.

  Zenés fellépők között szerepelt a Dűvő Zenekar, Kegye János pánsípművész hangversenye és a Karancs Old Boys fesztiválzáró bulija.

 

Fotódokumentáció ITT.  

2019. szeptember 14. - Noszvaj, Kemencés Nap

 

  Noszvajon már 21. alkalommal került megrendezésre a Kemencés Nap. A rendezvény célja, hogy helyi értékeinket, hagyományainkat bemutassuk a faluba látogató vendégeinknek bevonva a falu lakosságát, civil szervezeteit, valamint, hogy erősítsük a falu közösséghez tartozását.

  A rendezvény a Pintér Zoltán Emlék-bortúrával kezdődött a hagyományok szerint pénteken a Szomolyai és a Jókai úti pincesorokon.

  A szombati napon a rendezvény a falu portáin található kemencék köré szerveződő főzőversennyel indult. Ilyenkor a csapatok kemencés ételt kötelesek készíteni. Az idei versenyen 9 csapat indult, a legváltozatosabb alapanyagokat használva menüjükhöz. A három tagú zsűri a Lugas Portának adta a verseny fődíját, a lapátot, kiemelték a helyi ízek megőrzéséért tett erőfeszítéseket.

  A színhelyek közötti közlekedés szafari busz biztosította.

  A Kemencében Készített Ételek Versenyének az ételeit kóstoló vendégek között tombolasorsolást tartottak, amelyhez a díjakat a helyi vállalkozók ajánlották fel.

  A főző verseny mellett gyerekprogramok, színpadi produkciók, kirakodó vásár, utcabál szórakoztatta a vendégeket.

  A gyerekprogramok helyszíne az óvoda volt. A délelőtti órákban a noszvaji Pitypang Hagyományőrző Egyesület tartott táncházat, illetve a Tekergő Bábszínház tartott előadást. Kinti játékok is szórakoztatták a fiatalságot, ugráló vár, trambulin, póni lovaglás, ezen felül még arcfestés, kézműveskedés.  Itt kapott helyet a Hungaricum Játszóház a Nemzeti Művelődési Intézet jóvoltából.

  A De La Motte-kastély udvarán felállított nagy színpadon voltak a programok a helyiek műsorával. Néptáncegyüttesünk, zumba csoportunk és a helyi akrobatikus rock and roll csoport.

  Vendégfellépők között voltak Nagy Barbara és Babócsai Réka, az egri Gárdonyi Géza színház művészei, a Team Rock Band, és a Barrino Latino timbazenekar. A programot a Randevú Zenekar zárta.

 

Fotódokumentáció ITT.  

2019. szeptember 14. – Vanyarc, Haluskafesztivál 

 

  Vanyarc – Nógrád megyében a Cserhát déli részén helyezkedik el. A szlovák nemzetiségű település, lakóinak száma 1207 fő. A lakosság többsége evangélikus vallású, viszont katolikus és baptista imaház is van a településen.

  Kiemelkedő szerepet játszik a Szlovák Tájház-Alkotóház és Viselettörténeti Babamúzeum, mely a múlt század első felére jellemző paraszti életvitel emlékét őrzi. A vanyarci népviselet kicsinyített mását a Viselettörténeti Babamúzeum őrzi.

  Az Evangélikus templom 1799-ben épült. A templom falán helyezték el a hazai nőnevelés úttörőjének, Veres Pálné Beniczky Hermin bronz emléktábláját 1902-ben. A Millenniumi Emlépkapark – 2000-ben készült e, mely egyaránt helyt ad az ezer éves keresztény magyar államiságnak, a vanyarci hősi halottak emlékének, és egyháztörténeti nagyjainak.

  2014 januárjában ünnepélyes keretek között adta át az új Művelődési Ház és Könyvtárt a Községi Önkormányzat a település lakóinak. 2016-ban pedig a Művelődési házban kapott teret egy modern könyvtári szolgáltató tér.

  Az Ősmaradvány és Kőzetkiállítás anyagának 90% -a Vanyarc 10 km-es körzetéből származik, javarészt 11-16 millió évvel ezelőttről.

  Ferenczi Éva Mária patkolt tojásai méltán híresek. 1980-as évek óta űzi ezt a mesterséget. Lánya Hodnik Boglárka, édesanyja nyomdokain járva folytatja ezt a tudományt.

  A település legkiemelkedőbb rendezvénye a Haluskafesztivál, amely már 16 éve kerül megrendezésre. Ezen a napon a régiónkra jellemző táncokkal, viselettel, zenével, kézműves vásárral és különböző kézműves programokkal ismerkedhetnek meg az idelátogatók. 2014-ben a Nógrád Megyei Értéktár Bizottság a „Haluskafesztivál” rendezvényt és a Viselettörténeti babagyűjteményt ’Nógrádikum’ díjjal tüntette ki. 2017-ben pedig Galgautával és Bérrel közösen az un „lyapuskás csepjee” – népviseleti főkötő és kendőgyűjtemény is megkapta a Nógrádikum díjat.

  Az idei Haluskafesztiválon magyar és szlovák folklór csoportok, szólisták léptek fel. A programot színesítette népviseleti bemutató is a csömöri Furmicska Néptáncegyüttes részéről. Volt haluskaevő verseny is. A főzőversenyre pedig 10 település 17 csapata nevezett. A helyi kézművesek a kirakodó vásárban kínálták szebbnél szebb portékáikat. A gyerekeknek csuhébaba készítés, korongozás, népi gyerek játékok, kosaras körhinta, lovaglás és sétatraktorozás biztosította a jókedvet. A rendezvénynek voltak hazai és külföldi látogatói is. A fesztivált évek óta több mint 2000 vendég látogatja.

 

Fotódokumentáció ITT. 

 


 

2019. szeptember 07. - Mátraballa, Palóc étkek fesztiválja

 

  Mátraballa, igazi, felfedezésre váró település, mely a térség turisztikai vérkeringésébe jól beilleszthető. Ma még kevésbé ismert, pedig vonzó lehetőséget, néhány kuriózumot is kínál azoknak, akik időtöltésül Mátraballát választják. Csendjével, nyugalmával feltétlenül ajánlható Mátraballa az egyéni kirándulóknak csakúgy, mint a családoknak. Látnivalói: római katolikus templom, a világháború hősi halottainak emlékműve, paplak, palóc tájház, Solymár József emlékszoba, milleneumi csodaszarvas emlékmű. A községben minden évben sokféle program lehetőséggel várják a látogatókat. Az idén, szeptemberben rendezték meg a „Palóc étkek fesztiválját”.

  Programok széles választékával várták az érdeklődőket a község központjában, a kultúrház udvarán. A főzőállomások sátraiban hagyományos palóc ételek kaptak főszerepet, mint a hagymás tejfölös ganca, melyet ropogósra pirítottak a helyi háziasszonyok. Továbbá a grízes, mákos sulyka, porcukorral megszórva az édesszájú vendégek kedvence volt. A tejfölös nyögvét pirított szalonna kockával már nem a helyi idősebb asszonyok készítették el, hanem a fiatalok egy csoportja, akik szívesen megtanulják és tovább adják a hagyományokat. Ezen kívül más finomságokat is kínáltak még: szarvaspörköltet, töltött káposztát, palóc gulyást, csülkös pacalt, babgulyást, slambucot, halászlét.

  A Palóc Út sátorban hasznos tanácsokat és program lehetőségeket kaptak a vendégek a palócság hagyományairól, kiállításairól, nevezetességeiről, és szervezeteiről, akiknek fontos, hogy ezek az értékek ne tűnjenek el erről a vidékről.

  A nyáron szervezett hagyományőrző táborban a gyerekek megismerhették a régi foglalkozásokat, mint például a szövés, fafaragás, hímzés, csuhéjból készített tárgyak.

  Az ünnepélyes megnyitón a falu polgármestere Dudás Róbert köszöntötte a vendégeket. Ezt követően a kicsiket egy hagyományőrző gólyalábas műsor és az óriásbuborék-show várta. Volt rendőrségi kutyás bemutató és kerékpárverseny is. A fellépők között volt a kisnánai asszonykórus, a recski asszony kórus, a Mátraballai Csodaszarvas Óvoda növendékei, a Szederinda táncegyüttes kamaracsoportja, a Maconka táncegyüttes és Maconkai Rozmaring gyermeknéptánc együttes.

  További szórakozási lehetőségek voltak: műrepülés, „élő csocsó” játék, ugrálóvár, segway, arcfestés. Zenei fellépők között tudhatták Szinetár Dóra művésznőt, Andorai Péter & the Graceband-et, Cserpes Laurát, majd az Universal Party Zenekar gondoskodott a táncolni vágyók jókedvéről. Az est fénypontja pedig a 21:00 órakor megrendezett tűzijáték volt.

 

Fotódokumentáció ITT.  

2019. szeptember 07. - Szilaspogony, Kőleves Fesztivál 


  Szilaspogony 300 lakosú kisközség a Cered, Zabar és általa alkotott háromszögből a délre fekvő település. A Szilas- előtag a helység határában lévő és a Tarnába futó Szilas-patakkal kapcsolatos, és a pogonyi pusztától különbözteti meg a települést. Más vélekedés szerint a pogány szóból ered a falu neve, amit a közelben talált kultikus és használati tárgyak is megerősítenek. 1954-ben kapta meg a falu a Szilaspogony nevet. A falu középpontjába az 1806-1823. között épült római katolikus templom helyezkedik el. A túrázók számára izgalmas kirándulást biztosít a közelben található Kis-kő vulkanikus csúcsa. A szikla különleges formája, bazaltbarlangja, ásványi és környezeti szépsége miatt 1975. óta természetvédelmi terület.

  Hagyományos programként szolgál a „Kőleves Fesztivál”, melyen a település lakosságán kívül, az onnan elszármazottak is jelentős számban vesznek részt. A program fő célja, hogy a település lakói és az onnan származó emberek újra együtt legyenek.

  Az idei rendezvények kb. 100-120 fő vett részt. A rendezvény fő programja a „kőlevesek”megfőzése. 10 csapat nevezett, melyek elkészült ételeit 4 helybéli asszony zsűrizte. Az első helyezést egy szilaspogonyi család nyerte el. A kőlevesek megfőzésének érdekessége, hogy az ételekbe bele kell főzni egy Kis-kőből származó követ.

  2019. évben több fellépő is szerepelt a Fesztivál színpadán, így a Micimackó Óvoda növendékei, Utassy Sisters és Kadlott Károly. Táncos és zenés produkcióval tették színesebbé a rendezvényt. Ezen kívül volt sörivó verseny és kukoricamorzsolás, melyeken részt vettek felnőttek és gyerekek is egyaránt.

 

Fotódokumentáció ITT.  

2019. szeptember 07. - Pásztó, Szőlő - és Bor Ünnep, Szüreti Felvonulás


  A Mátra lábánál fekvő nógrádi kisvárosban, Pásztón körülbelül 9000 lakos él. Fő látnivalói a Szent Lőrinc- plébániatemplom, az Oskolamester háza, a Pásztói Múzeum, a Romkert és a Csohány Galéria. A Pásztóhoz tartozó városrészek Hasznos és Mátrakeresztes, közelebb fekszenek a Mátrához így levegője tiszta, erdős részei, túraútvonalai közkedvelt kirándulóhelyek. A Romkertben egy Varázsvölgyet hoznak létre, ahol renoválva lesz a Szalay-malom, szabadtéri színház és mozi is helyet fog kapni a tervek szerint.

  2019. szeptember 7-én került megrendezésre a 15. Szőlő - és Bor Ünnep és 35. Szüreti Felvonulás Pásztón a könyvtár melletti parkban. Szüreti rendezvényünket minden évben megrendezzük, az évek során Pásztó hagyományává váIt, hogy a rendezvény mindig a szüreti felvonulással kezdődik.

  A felvonulásban részt vettek lovasok, hintókkal és lovas kocsikkal egyaránt. Egyik kocsin a kisbíró foglalt helyet, aki minden megállónál beszédet mondott, elmesélte az egy év alatt történt pásztói eseményeket és pletykákat. Lovasokon kívül felvonultak még gyerekek, népviseletbe öltözött hagyományőrző csoportok és idősek. Ezek közül ki kell emelnem a pásztói Rozmaring Népdalkört és a Muzsla Néptáncegyüttest. A Pásztó büszkeségévé vált Muzsla vitte a felvonulás elején a szőlőkoszorút.

  A Polgármester úr köszöntője után, a Kredenc együttes kezdte a színpadi műsort, melyet a Haraszti Ikrek műsora és a Hagyományőrző csoportok műsorai követett. Itt a nézők megnézhették a Rozmaring Népdalkör és a Jobbágyi Daloskör közös műsorát, majd az Apraja Néptáncegyüttes ezután pedig Tóth Tibor és Beeri Szilvia műsorát. Kiegészítő programok is voltak, mint például borkóstolás, büfé, népi játszótér, póni kocsizás, arcfestés, csillámtetoválás és kézműveskedés. Este felé a programot a Piramis zenekar folytatta, ami nagy sikert aratott, őket pedig a Hidvégi Band követte.  A rendezvényen kb. 600 fő vett részt, a gyerekektől az idősekig minden korosztály talált számára megfelelő programot.

 

Fotódokumentáció ITT.  

2019. augusztus 17. Varsány, Lepényfesztivál

 

  Varsány Nógrád megye északi részén található a Cserhát dombjaival határolt település. Még ma is őrzi elődei hagyományait és kultúráját 1600 lakója. Az idén 800 éves település, első írásos említése 1219-ből származik. Az évforduló tiszteletére több ünnepélyes rendezvény, illetve hagyományteremtő rendezvények is megrendezésre kerültek, így 12. alkalommal a Lepényfesztivál is, ahol főszerepet játszott a híres varsányi túrós lepény. Mindemellett számos varsányi lakos és civil szervezet mutatta be a palóc táj jellegzetes gasztronómiai finomságait.

  A színpadi program a zene, a színház és az operett világába kalauzolta a vendégsereget, emellett körhinta, játszótér, bohóc szórakoztatta a gyermekeket, egész napos kézműves vásár, motoros bemutató, este pedig tüzijáték.

  Fellépők között szerepeltek, Somogyi Katalin operett énekes, Nádas György, Gitáno-Nagy Laci és az RRT SE motoros bemutatója.

  A rendezvény célja, hogy az ide látogatók megismerjék hagyományainkat. A 12 év alatt a rendezvény látogatottsága sokszorosára nőtt, a helyiek mellett az ország különböző pontjáról is érkeztek vendégek. A rendezvény látogatottsága elérte a 800-1000 főt.  A helyi értékek felismerése, meghatározása erősíti a helyiek lokálpatriotizmusát, helyi kötődését. A lepényfesztivál szép példája annak, hogy kulturális intézmények, civil szervezetek, vállalkozók, iskolák együttműködése hogyan valósulhat meg egy közös cél érdekében.  A fesztivál szervezésében kihívást jelent a folyamatos megújulás iránti igény, így a fesztivál egyfajta növekedése.

 

Fotódokumentáció ITT.  

2019. augusztus 10. - Erdőkürt, Palóc ízek fesztiválja

 

  2019. augusztus 10-én Erdőkürt településen került megrendezésre a több éves hagyománnyal rendelkező Palóc Ízek Fesztiválja falunap, mely a község legfőbb éves rendezvénye. Ilyenkor Erdőkürt apraja- nagyja aktívan részt vesz a programokban, s ekkor várják vissza a faluból elszármazott rokonokat, barátokat.

  A programok már augusztus 9-én délután megkezdődtek. A rendezvényt ökumenikus istentisztelet nyitotta meg, melyet Lánchegyi Imre és kísérőinek barokk koncertje követte.

  A rendezvény helyszíne a Művelődési Ház melletti Szabadidőpark volt, ahol a főzőcsapatok köszöntésével kezdődött a rendezvény, augusztus 10-én. Ez követően megkezdődött a sakk és asztaltenisz verseny, melynek nagy hagyománya van Erdőkürtön.

  A Szabadidőparkban „Élő történelem óra” bemutatón lehetett részt venni.  Agócs Zsolt és Grósz Márton az Árpád Nemzetsége hagyományőrző és kézműves csoport tagjai egy jurtát építettek fel, melynek felállítása után íjásztatásra nyílt lehetőség, a hagyományőrzők segítségével bárki kipróbálhatta a tradicionális íjak használatát.

  A gyermekek részére egy játszóketrec volt felállítva ugrálóvárral, illetve a kisebbek részére Babasarok volt kialakítva, ahol mini csúszdás ugrálóvárban játszattak.

  A színpadon Gregus Anikó, a Budapesti Honvéd Együttes művészének „Mese-Zene-Bona” interaktív műsora szórakoztatta a családokat. Ezt követte a Hatvani Bajvívó Oskola hagyományőrző csoport, melynek vezetőjével Simon Tamással mutattak be tradicionális viseleteket és harcmodorokat. Céljuk a 16-17. századi végvári élet és harcmodor bemutatása.

  Koradélutáni órákban az Erdőkürti Polgárőrség Lovasosztaga, akik lovasbemutatóval szórakoztatták a közönséget, illetve az előadást követően lovagoltatásra is volt lehetőség.

  A Palóc Út Klaszter pavilonját erdőkürti népviseletbe öltözött helyi fiatalok képviselték. A népviseleti ruhákat Osztroluczki Edit, textilműves készítette.

 

Fotódokumentáció ITT.  

2019. augusztus 3. – Rimóc, Falunap

 

  A hagyományos Rimóci Falunapot ebben az évben 24. alkalommal tartották meg, a település központjában a „Rendezvénytéren”.

  A program Beszkid János polgármester köszöntőjével kezdődött.

  A salgótarjáni Savaria Alapfokú Művészeti Iskola moderntánc bemutatója nyitotta a produkciók sorát. Őket követte a Rimóci Vadrózsa Cigány Tánccsoport, valamint Bada Melissza és Oláh Paulina éneke. A Falunap hétvégéjén vendégeink voltak a csehországi Rosice és a lettországi Strenči településküldöttségei, akik szintén fellépői voltak a Rimóci Falunapnak.

  Délután a Rosalky (Csehország) asszonykórus énekeit hallgathatták meg a jelenlévők.

  A külföldi fellépők után a helyieké volt a főszerep, a Rimóci Rezesbanda térzenéje után Bangó Alexandra énekelt. 6 órától az egyik csehországi Taranis hagyományőrző lovagkör, amatőr vívó csoport bemutatójával folytatódott a program. A középkori páncélokkal és fegyverekkel felvonuló lovagok előadásukban – melynek címe: „Az örök harc!” – a jó és rossz harcát mutatták be. 7 órától kezdetét vette a tombola sorsolás. Sztárfellépőink Henna és Ferry voltak, utánuk a varsányi Balázs Attila húzta a talpalávalót egészen a tűzijátékig. A tűzijáték után a Jump Rock Band adott egy órás élő koncertet, melyet hajnalig tartó Szabadtéri Party követett Persik, Ben Nyler, Dän Von Fice és Tailor B. DJ-k közreműködésével. Mindemellett a Falunapi forgatagban különböző játékaival a Pollák vidámpark nyújtott szórakozási lehetőséget. Lehetőség volt íjászkodásra, Izolda népi játékainak megtekintésére és kipróbálására.  A helyszínen Környezetvédelmi sátor is látogatható volt. A gyerekeket a Rimóci sátor alatt Kézműves porta is várta, a Sportcsarnokban pedig a Lézerharc-pályán próbálhatták magukat a csapatok, amely a paintball-hoz hasonló, izgalmas szórakozást nyújtott kicsiknek és nagyoknak egyaránt. 

 

Fotódokumentáció ITT. 

 


 

2019. július 26-28. Parád-Parádfürdő, XXXI. Palócnapok

 

  Parád, Észak-Magyarország egyik leglátogatottabb idegenforgalmi helye. A Mátra északi lábánál, a Kékes csúcsának tövében búvik meg. Történelmi múltjához kapcsolódó értékei (Cifra istálló, Károlyi kastély, Erzsébet Park Hotel, Freskó rendezvényterem, Parádfürdői Állami Kórház, Palóc Ház). Az ide látogatók részesei lehetnek a palóc hagyományőrzésnek.

  A többnapos, 1961 óta megrendezésre kerülő Palócnapok a település legnagyobb hagyományőrző programja. A Rendezvény a kulturális élmények, a barátságok kialakulása, az idegenforgalom fellendülése szempontjából is fontos esemény. A rendezvénysorozat célja, a palóc kultúra hagyományőrzésének átörökítése. A település önkormányzata kiemelt figyelmet fordít a palóc múlt értékeinek megőrzésére. Távlati célja, hogy felkeltse az ifjúság érdeklődését a hagyományok megismerése, megőrzése iránt.

  Idén is színes programok várták az érdeklődőket többek közt „Zenés nosztalgia est” majd „Palóc csodák” címmel a parádi Kék Nefelejcs Hímző szakkör és Verebélyi Balázs, Junior Prima díjas recski hímző, a „Palóc szőttes” és „Palócgála” amatőr hagyományőrző csoportok, Palóclakodalmas népi játéka. Sor került még Palócnapi főzőversenyre, ahol az elkészült ételeket az „Étkek utcájában” volt lehetőség megkóstolni. Kicsik számára a Palócföldi játszóudvar nyújtott időtöltést, Joós Tamás énekmondó mesejátékával. A „Kézművesek utcájában” kézzel készült terméket lehetett megvásárolni. Az est folyamán a Szomszédnéni Produkciós Iroda, valamint Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák szórakoztatták a közönséget. A rendezvény utolsó napján palócnapi ünnepi szentmisére került sor, majd „Palócnapi vasárnap délután fúvóshangokkal, valamint standard és latin amerikai formációs táncok bemutatója”-t tekinthették meg az érdeklődők. A napot a szabadtéri színházi előadás zárta. 

 

Fotódokumentáció ITT. 

 


 

2019. július 19. Kalonda, 1. Zarándok Ünnep a Kalondai Palóc Határkeresztnél

 

  Kalonda a Nógrád megyei Ipolytarnóc szomszédságában található. 1238-ban „Kalanda” néven említik először. 1554-ig a Kalondai és Széchenyi család birtoka volt. A 14.-16. században két falura vált szét, melyek a török hódítás után egyesültek. 1828-ban 46 házában 481 lakos élt, akik főként mezőgazdasággal foglalkoztak. Jelenleg 220-an lakják a települést. Szent Imre herceg tiszteletére szentelt római katolikus templomban mely 1854-ben épült, Kalonday György sírköve látható. A templomkertben a kitelepítettek és meghurcoltak emlékműve áll. A helyi falumúzeumban a község történetéről látható kiállítás. A néprajzi múzeumban található kiállítás a korabeli falusi életet mutatja be.

  A rendezvény helyszíne a Kalonda – Ipolytarnóc határátkelőhely, illetve annak udvara, valamint a 2 település közötti közút volt. Az egykori határátkelőhely épülete mellett 2018 májusában felállított Palóc Határkeresztet 75 településről adományozott faanyagból ácsolta össze az Ipoly völgye palócsága, és állította fel ünnepi keretek között. Ennek méltó megemlékezése volt az idén megrendezett 1. Zarándok Ünnep a Kalondai Palóc Határkeresztnél című rendezvény, melyen közel 700-an vettek részt nem csak Magyarországról és Szlovákiából, de még az EU országaiból is. A rendezvény szimbolikusan a két település között valósult meg, bizonyítva és kiemelve a sokéves együttműködést. Fő programpontja volt az élőlánc kialakítása, amely szimbolizálja a térségben élők határtalan összetartozását a múltban, jelenben és a jövőben is. A rendezvényt Ipolytarnócon egy szentmise nyitotta meg, majd Kalondán folytatódott az ünnepi műsor. A napot az Omega Revival együttes élő koncertje zárta.

  A rendezvény közösségi sikere rendkívül nagy volt, mert az Élőlánc felkeltette azok figyelmét is, akik nem voltak a helyszínen, de a hírekből értesültek az eseményről.

Fotódokumentáció ITT.  

2019.07.12-14. Folklór Ünnep (Detva)


  Az Interreg V-A Slovakia-Hungary Együttműködési Program „Palócland – Hont - Podpolanie: Közös hagyományőrző tematikus út kialakítása és látogatóbarát fejlesztése” című, SKHU/1601/1.1/175 számú pályázat keretén belül valósult meg a Palóc út Klaszter Egyesület képviseletének a megjelenése a Detvai Folklór Ünnepen (Folklórne slávnosti pod Pol’anou v Detve). A rendezvény Detván került megrendezésre 2019. 07. 12 – 14. között.

  A megnyitón főleg a már hagyományossá vált szlovák folklór bemutatásán, turisztikai kínálatukon volt a fő hangsúly a szórakoztatás mellett. A hagyományos szlovák gasztronómiát felvonultató szolgáltatók jelentek meg és számos tárgyalkotó is kínálta portékáját. A szervezők gondoskodtak minden életkor számára a szabadidő, a kulturális szórakoztató, ismeretnyújtó programok megszervezéséről. A fotókiállítások, hagyományőrző eszközbemutatók, a népi ügyességi játékok, a Janosik féle fafaragás művészetét szemléltető lehetőség mellett, sikerült bemutatni a palóc népi kultúrát is. A Palóc Út standján bemutatásra kürült Kiss Tünde viseletkollekciója, Fáyné Tornóczky Judit helyi lekvár, szörpkészítményei, a CRUXX Kft. termékei, kiajánlásra került számos szabadidős, gasztronómiai, szállás és turisztikai helyi termék Palócföldön. Szemléltetésre került a hagyományos viseletkollekció Bocsi Éva népi iparművész babáival. 

Fotódokumentáció ITT.  

2019. július 06. Dejtár, Falunap


  Dejtár Nógrád megye északi részén az Ipoly folyó völgyében helyezkedik el, mely határtelepülés Szlovákiával. Lakossága 1300 fő. Idegenforgalmi és turisztikai szempontból jó a terület elhelyezkedése, mivel az Ipoly folyó a falu határában folyik. Az oda vezető út a Duna-Ipoly Nemzeti Park része, így természetvédelmi terület. A madárkilátó a Páskom-legelő tanösvény területén megtalálható nádasban fellelhető madárfajok életébe enged betekintést. 8 km-re található az M2-es út mely a fővárosból, a 15 km-re található Parassapuszta határátkelőhöz vezet. Ezen adottságok miatt a község vezetése a régen laktanyaként működő épületét Ifjúsági szálláshelynek alakíttatta át, ezzel is teret engedve a turistáknak, hogy megismerjék a környéket.

  A Falunapi rendezvény immár 19 éve kerül megrendezésre a településen a helyi és környékbeli lakosok nagy örömére. Hagyományaikhoz híven a Sportpálya adott otthont idén is az eseménynek, mivel jellegéből adódóan körülkerített, biztonságos a gyermekek számára is.

  Idén megnyert pályázatnak köszönhetően megépült műfüves focipálya ünnepélyes átadásával, és labdarúgó bajnoksággal vette kezdetét a Falunapi program. Délután az iskolások és óvodások alkotó háza kapta a főszerepet, ahol bohócok, henna-festő és kisállat simogató, illetve az Euro jumping is jelen volt. Vendég előadó Molnár Orsi volt. A Polgármester úr jóvoltából meghirdették a Tiszta Udvar Rendes Ház elnevezésű projektet, mellyel a Legszebb Konyhakertek elismerést is megnyerhették a település gondozott portái. Helyi fellépők is szórakoztatták a közönséget, úgy mint az Általános Iskolások színköre, Csupaszív Cigány folklór, és az Aerobik Team. Sztárvendégként Fresh Andit, illetve Szőke Richárdot és testvérét Diánát látták vendégül. Az éjszakát tűzijáték nyitotta meg, majd hajnalig DJ Bodó zenélt. A mintegy kb 750 résztvevő lelkesen látogatta a különböző standokat, és vett részt a különböző műsorokon.  


Fotódokumentáció ITT. 

 


 

2019. július 06. Herencsény, Palóc Búcsú és Falunap


  Herencsény egy alig 600 fős lelkes kis falu a Palócföld szívében a Belső-Cserhát szelíd lankái között. A gyönyörű természeti környezetben fekvő, hagyományait ápoló, vendégszerető község folyamatos küzdelmet folytat az elöregedési folyamat ellen, a népessége megmaradásáért. Az Önkormányzat komoly erőket mozgat meg a térség turisztikai vonzerejének növelése céljából a palóc kultúra ápolása, építészeti és tárgyi emlékeink megőrzése érdekében.

  Főbb helyi látványosságok az 1943 óta természetvédelmi területként számon tartott Arethusa-forrás, a XVIII. századból származó nevezetes műemléke, a Nepomuki Szent János-szobor, az 1300-as években épült római katolikus templom, valamint a XIV. századból származó, gótikus stílusú Haraszti pusztai templom. Legújabb kori látnivaló a 2005-ben felállított Palócok Vigyázó Keresztje a hozzá tartozó barlang kápolnával, búcsújáró hely.

  A falu polgármesteri hivatala a volt Lisznyai-kúria helyén működik, melyről egy márványtábla emlékezteti az odalátogatókat.

  A palóc kultúra ápolásának évenként ismétlődő ünnepe a Herencsényi Palóc Búcsú és Falunap. 2019. július 06-án szombaton 09.30-kor fogadták az 50-60 gyalogbúcsúst, akik Varsányból, Rimócról és Nógrádsipekről jöttek. 10.00-től gyülekező volt a szabadtéri színpadnál, majd elkezdődött az Ünnepi szentmise, amelyet egy újmisés fiatal atya celebrált. 12.00-kor ebéd következett. 13.00-kor volt az ünnepi megnyitó. 13.30-kor pedig kezdődött a szórakoztató műsor. Felléptek óvodások, iskolások, hagyományőrző csoportok, együttesek és táncosok. A napot egy szabadtéri bál zárta le. A rendezvényt látogatók, nézők száma meghaladta a 700 főt. A rendezvényt süteménysütő verseny, kispályás labdarúgás és Multimédia lézer show színesítette.

 

Fotódokumentáció ITT. 

 


 

2019. június 30. Terény, Palóc Falunap


  Terény Nógrád megyében, a Cserhát hegység lábánál található hátrányos helyzetű kisközség. Lakosainak száma 370 fő. A településen katolikusok és evangélikusok (szlovák nemzetiségűek) élnek. A faluban működik önkormányzati kirendeltség, óvoda-konyha, házi orvosi és védőnői szolgálat, alsó tagozatos általános iskola.

  A lakosság a néphagyományait hűen ápolja. A 240 lakóházból 105 régi parasztház őrzi a népi építészet jellegzetességeit. A Terényhez tartozó Kiskérpusztán töltötte gyermekéveit Szent-Györgyi Albert, Nobel-díjas tudós.

  Látnivalók: Orsósmagnó Múzeum, Evangélikus és Katolikus (műemlék) templom, Csipkemúzeum, Tájház, Szőlősor, Harangláb, Szent-Györgyi Albert szobor, Jurta Horgásztó, Szabadtéri Színpad. Itt halad keresztül a Kék-túra útvonal. Lakossági és civil tulajdonban kb. 250 szálláshelyen tudnak megpihenni az ideérkező turisták.

  Idén első alkalommal került megrendezésre Terényben a Palóc Falunap 2019. június 30-án, vasárnap. Az esemény több helyszínen zajlott. 9:30-tól a Tájház, ingyenesen látogatható volt. A Tájházba látogatók az őseink tárgyi hagyatékával ismerkedhettek meg. A gyerekek és felnőttek részére egyaránt kínált kikapcsolódást a 10:30-tól kezdődő Pesti Zenés Színpad zenés előadása a „Barangolás a mesék birodalmában” címmel. 12:00 órától a Szabadtéri Színpadnál a palóc népviseletünkből és régi szőttesekből készített kiállítást tekinthették meg az érdeklődők.

  A rendezvény ideje alatt a Palóc Út sátra tárt karokkal fogadta a rendezvényre látogatókat. Információt nyújtott a helyi és környékbeli látnivalókról, a helyi szokásokról. A helyi népviselet pedig élőben került bemutatásra. A rendezvényre látogatók száma kb. 500 fő volt.

Fotódokumentáció ITT

 


 

2019. június 9. Sirok, Pünkösd Vasárnap


  Sirok község a Mátra keleti szélén található, története az 1300-as évekig követhető vissza. Lakosainak száma mintegy 1800  fő. Legnagyobb turisztikai vonzereje a 296 m magas riolittufa hegyen álló Siroki Vár. A vár legrégebbi története a 7.-8. századig nyúlik vissza. Az idők folyamán rengetegszer cserélt gazdát, fontos stratégiai szerepe volt a törökök térhódításának idején, majd állapota az 1900-as évek elejéig folyamatosan romlott, lakhatatlanná vált. 2002-ben kezdődtek lépések a vár illetve az oda vezető út állapotának javítására, majd 2010-2012-közt került sor egy nagy beruházás által az alsó vár teljes rekonstrukciójára. 1996-ban került sor az első várjátékokra, ami 20 évig 2 napos volt. 2017 óta Siroki Pünkösdi Vasárnap vette át a helyét, egy napos rendezvényként, pünkösd vasárnapján.

  A Siroki Pünkösdi Vasárnap 2019-ben harmadik alkalommal került megrendezésre. A várnyakon délelőttől késő délutánig folyamatos programokkal, látnivalókkal várják a látogatókat. Mind e mellett a várban egész nap megtekinthető a kiállítás és bejárható a vár valamint a környéke, a Barát és Apáca sziklák valamint a törökasztal.

  A Bene Íjászai, A Szent Sebestyén Számszeríjász Társaság és a Szittya Lovasíjászok a nap folyamán többször is fellépnek a várnyakon. A repülőgépes bemutató 3 könnyű szerkezetes repülőgép köteléke, az egyikben a helyi születésű (BOEING) repülőgép- pilóta (nem mellesleg a Travel Service Légitársaság repülési igazgatója) Szakács Gábor. A Mátrai Betyárok közreműködnek a látogatók jó hangulatát biztosítani, de a vetélkedőknél is helyt állnak. Évről évre erős emberek vetélkedője, íjászverseny ( a Számszeríjászok közreműködésével) és ügyességi vetélkedők színesítik a fellépők sorát és mozgatják meg a látogatókat is.

  Népi játszótér, körhinta, mászófal, gyöngyfűzés, korongozás, bőr díszmű és bőr ékszerek készítése, tűzzománc minden évben részei a rendezvénynek. Kerámiafestés és mézeskalács díszítés is volt idén. 

 

Fotódokumentáció ITT.  

2019. június 02. Ludányhalászi, Zenei Est


  Ludányhalászi Budapesttől mintegy 90 km-re Nógrád megye északi szegletében, az Ipoly folyó teraszán helyezkedik el. A falu a folyó széles völgyének szélére, árvízmentes magaslatra épült. A világörökség részeként megismert Hollókő és az Európa diplomás ipolytarnóci ősleleteket összekötő közlekedési út vonalán, - Szécsény várostól 5 km-re – találunk rá a közel 6 km hosszú falura, ami ezzel Közép – Európa leghosszabb faluja. Több kis település fuzionálásával jött létre Ludányhalászi. A települést 1820-ban Alsóludány és Felsőludányként emlegeti a történelem.

  A III. alkalommal megrendezett Ludányhalászi Zenei Est színhelye a Ludányhalászi községben található Sportpálya volt. A 10:30-tól kezdődő szentmise előtt és után Kamara zenei előadás tette színesebbé, érdekesebbé a napot. A Szent András nagytemplomban celebrált, Ludányhalászi szabadságáért 100 évvel ezelőtti hősi halált haltak és Ludányhalászi lakosaiért felajánlott szentmise méltón folytatta a hősökre való megemlékezést. Az est fő színtere a Ráday Gedeon Általános Iskolában, valamint a sportpálya területére felállított színpadra helyeződött át. 16:00 órától az érdeklődők író-olvasó találkozón vehettek részt Végh József Lászlóval.

  Az est további része a könnyűzenéé volt. A színpadon egymást követték a méltán népszerű zenekarok. Nyitásként a szlovákiai Vilkéről érkezett „EDDA Majdnem” elnevezésű zenekar adott elő az EDDA Művek dalaiból. 17:00 órától Sipos F. Tamás mutatott be néhány nagyszerű számot immár több mint 30 éves énekesi pályafutásából.

  A fellépők a szomszédos falvakból és városokból is vonzották a nézőközönséget. Különösen nagy érdeklődést keltett a Bikini, melyre konvojba érkezetek autóval az érdeklődők.

Fotódokumentáció ITT. 

 


 

2019. május 01. Felsőtárkány, IV. Retro Majális


  Felsőtárkány Heves megyében, Eger szomszédságában található település, amely a kb. 3600 fős lakosságával nem tartozik a legkisebbek közé. Felsőtárkányt a Bükk nyugati kapujának is nevezik, hiszen a településnek nincs szomszédja, utána a Bükk hegység gyönyörű vidéke következik és tényleg, a községen átfutó főút mintegy kapuként szolgál a túrázni igyekvőknek. Számos túra-tanösvény is innen indul.

  Negyedik alkalommal került megrendezésre Felsőtárkányban a Retro Majális.  A rendezvényen felidéztük a még nem olyan régi idők klasszikusainak számító felvonulást, ahol különböző helyi és környékbeli csoportok vonulnak végig a településen, népviseletbe, vagy egyéb humoros, ötletes jelmezbe öltözve, transzparenssekkel, a műfajnak megfelelő zenei kísérettel.

  A felvonulást követően a tóparti fedett rendezvénytéren folytatódott a program, ahol színes színvonalas színpadi produkciókat láthat a közönség, majd egy neves művész (Szandi) produkciójával zártuk a napot. A rendezvényen kirakodóvásár és vidámpark is működött.

  Több mint harminc felvonuló csoport vett részt a felvonuláson több mint 3000 látogató vett részt a programban, nem csak környékbeli településekről látogattak el az érdeklődők, hanem távolabbi településekből is.

 

Fotódokumentáció ITT. 

 


 

„MENJÜNK VILÁGGÁ…!” Utazási kiállítás (Miskolc) 2019. 03. 08 – 09.

 

  Az Interreg V-A Slovakia-Hungary Együttműködési Program „Palócland – Hont - Podpolanie: Közös hagyományőrző tematikus út kialakítása és látogatóbarát fejlesztése” című, SKHU/1601/1.1/175 számú pályázat keretén belül valósult meg a Palóc Út Klaszter Egyesület képviseletének a megjelenése a „MENJÜNK VILÁGGÁ…!” Utazási kiállításon. A rendezvény Miskolcon valósult meg 2019. 03. 08 – 09. között.

  A standra elhelyezésre kerültek a reklám- és kiállítási anyagok (Bocsi Éva palóc viseletes babái, fazekasok munkái, hímzett népi termékek, helyi termékek). A projekt támogatásával készült korhű csipkeruhák és a Palóc Út 3D imázs film is bemutatásra került.

  A kiállítás díszvendége a Kanári szigetek voltak, az ünnepélyes megnyitón is a turisztikai kínálatukon volt a hangsúly. Számos más kiállítóval lehetett találkozni (Szeged, Makó és Felvidékről Kassa képviseletével). A záró rendezvényen a Kanári Szigetek voltak középpontban, azt követően ebéd és szórakoztató műsor következett.

  90 kiállító jelent meg a kiállításon, valamint 5 000 volt a kiállítás látogatottsága.

 

Fotódokumentáció ITT.  

TOUREX Idegenforgalmi Kiállítás és Vásár (Kecskemét) 2019. 03. 01 – 02.

 

  Az Interreg V-A Slovakia-Hungary Együttműködési Program „Palócland – Hont - Podpolanie: Közös hagyományőrző tematikus út kialakítása és látogatóbarát fejlesztése” című, SKHU/1601/1.1/175 számú pályázat keretén belül valósult meg a Palóc Út Klaszter Egyesület képviseletének a megjelenése a TOUREX Idegenforgalmi Kiállítás és Vásáron. A rendezvény Kecskeméten valósult meg 2019. 03. 01 – 03. között.

  A standra elhelyezésre kerültek a reklám- és kiállítási anyagok (Kiss Tünde csuhé és gyékényfonó munkái, Bocsi Éva palóc viseletes babái, fazekasok munkái, hímzett népi termékek, helyi termékek). A projekt támogatásával készült Palóc Út 3D imázs film is bemutatásra került. A kiállítást egy magányszemély szervezte ezért egy kisebb rendezvényről volt szó.

  A rendezvényre összesen 17 kiállító érkezett a Mátra – Bükk TDM volt a díszkiállító, valamint 3 ezer fő volt a kiállítás látogatottsága.


Fotódokumentáció ITT.  

Debreceni Utazási Vásár 2019 (Debrecen) 2019. 03. 01 – 03.

 

  Az Interreg V-A Slovakia-Hungary Együttműködési Program „Palócland – Hont - Podpolanie: Közös hagyományőrző tematikus út kialakítása és látogatóbarát fejlesztése” című, SKHU/1601/1.1/175 számú pályázat keretén belül valósult meg a Palóc Út Klaszter Egyesület képviseletének a megjelenése a Debreceni Utazási Vásáron. A rendezvény a debreceni Kölcsey Központban valósult meg 2019. 03. 01 – 03. között.

  A standra elhelyezésre kerültek a reklám- és kiállítási anyagok (Bocsi Éva palóc viseletes babái, fazekasok munkái, hímzett népi termékek, helyi termékek). A projekt támogatásával készült korhű csipkeruhák és a Palóc Út 3D imázs film is bemutatásra került.

  A rendezvény díszvendége Ciprus volt, így a nyitó és záró rendezvényt ők biztosították. Folyamatos színpadi műsorokkal szórakoztatták a közönséget. A kiállítás ideje alatt a látogatók között ajándékokat sorsoltak ki, melyeket a kiállítók ajánlottak fel. A kiállítók egymás standját is értékelték, el lehetett nyerni a legszebb standért járó díjat.

  A rendezvényre több országból érkezett összesen 55 kiállító, valamint 8 ezer fő volt a kiállítás látogatottsága. A Hajdú-bihari Hírmondó utazási mellékletében megjelent a Palóc Út hirdetése.

Fotódokumentáció ITT.  

Utazás Kiállítás (Budapest, Hungexpo) 2019. 02. 21 – 24. 

 

  Az Interreg V-A Slovakia-Hungary Együttműködési Program „Palócland – Hont - Podpolanie: Közös hagyományőrző tematikus út kialakítása és látogatóbarát fejlesztése” című, SKHU/1601/1.1/175 számú pályázat keretén belül valósult meg a Palóc Út Klaszter Egyesület képviseletének a megjelenése a Budapesti Utazás Kiállításon. A rendezvény a Hungexpóban került megrendezésre 2019. 02. 21 – 24. között.

  A standra elhelyezésre kerültek a reklám- és kiállítási anyagok (Bocsi Éva palóc viseletes babái, fazekasok munkái, hímzett népi termékek, helyi termékek). A folyamatos információnyújtás mellett hímzési és csipkeverési bemutatóval is színesítettük a képviseletünket. A projekt támogatásával készült korhű csipkeruhák és a Palóc Út 3D imázs film is bemutatásra került. Terényi Fáy család jutalomsorsolást hirdetett, amely regisztrációhoz volt kötött. Számos külországból érkező kiállító is bemutatkozott, Szlovákia, Kanári szigetek, a díszvendég pedig Algéria volt.

  A rendezvényen 30 országból érkezett 300 kiállító, valamint 35 ezer volt a kiállítás látogatottsága.

Fotódokumentáció ITT.  

2018. december 15. Kalonda, Játsz a tűzzel!


  2018. December 15-én Kalondán és az Ipolytarnóci határátkelőhelyen megrendezésre került a Játssz a tűzzel elnevezésű rendezvény. A rendezvény a 2007-es schengeni határnyitás 11. évfordulója alkalmúból került megrendezésre. A nemzetközi rendezvényre 35 magyar és szlovák településből érkezett hozzávetőlegesen 380 érdeklődő.

  A Kalonda és Ipolytarnóc határátkelőhelyen szervezett programok 16 órától 19 óráig tartottak, ahol panelbeszélgetés tartottak a korabeli közéleti szereplőkkel az 1996-os határnyitásról és a 2007-es schengeni határnyitásról. A beszélgetést a Nincs határ! – látványos tűzelemekkel tarkított műsor követte, majd a kívánságlampionok felengedésre kerültek.

  19 órától vette kezdetét Kalondán a Palóc Múzeum és Közösségi Házban és Kalondai kultúrházban a kulturális és népművészeti program, amely egészen éjfélig tartott. Az érdeklődőknek táncoktatást tartottak, amelyet a palóc táncház követett, valamint a múzeum kiállítási anyagát is megtekinthették a résztvevők. A köztéri adventi koszorú újabb gyertyáját is meggyújtásra került.


Fotódokumentáció ITT 

2018. november 24. Mobil applikáció képzés


  A Palóc Út Klaszter Egyesület 2018. november 24-én Salgótarjánban, az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban nyertes, SKHU/1601/1.1/175 számú, Palócland – Hont – Podpolanie című pályázatának egyik projekt eleméről, a mobil applikációról, valamint annak működéséről tartott szakmai bemutatót az érdeklődő szervezetek számára.

  1. napirendi pontban a Guide@Hand applikáció kivitelezői tartottak elméleti oktatást. Az előadás a készülő applikáció kezelési felületéről, valamint az online túraútvonalak létrehozását támogató megfelelő forgatókönyv megírásáról és az egyes forgatókönyv elemek bemutatásáról szólt.

  2. napirendi pontban egy rövid sétára invitáltuk a résztvevőket, melyen egy konkrét útvonal felmérését és egyes navigációs és látványossági pontok rögzítését sajátíthatták el a részvevők.

  3. napirendi pontban az útvonal rögzítését szolgáló adminisztrációs felület került bemutatásra, amely azt szolgálja, hogy a sétán rögzített útvonalat és a hozzá tartozó navigációs és látványossági pontokat lehet felvinni a felületre, továbbá képekkel, videókkal, szöveges és írott kommentárokkal lehet bővíteni a meglévő anyagot.

Fotódokumentáció ITT.  

2018. október 13. Sirok, I. Várfelfutó Verseny


  Sirok egy festői szépségű falu a Mátra és a Bükk találkozásánál a Tarna patak partján fekszik. Lakosainak száma 1700 fő körül mozog. Eger közelsége miatt a fiatalok szívesen költöznek ide, ahol a nyugalom és a vidéki báj találkozik.

  A 2018. október 13-án megrendezett rendezvény helyszíne a Siroki Vár volt. A falu és a vár szintkülönbsége adta az ötletet a várfelfutó verseny megrendezéséhez, amely reméljük, országos rendezvénnyé válik.

  Első sorban a környékbeli diákokat szólították meg, de örömmel fogadták az egyéni jelentkezők részvételét is. Több korcsoportban lehetett indulni. A távot sikeresen teljesítők ingyenesen bemehettek a várba és megtekinthették a kiállítást, rövid tájékoztatást kaptak a vár jelenlegi állapotáról, annak pár évvel ezelőtti rekonstrukciójáról.

  Színes programok várták a gyerekeket. Sirok feliratú amuletteket készíthettek, égetett agyag formákat lehetett ceruzával vagy akril festékkel díszíteni. Inkább a fiúk számára lehetett érdekes az Mártaaljai Betyárok bemutatója. Korabeli fegyvereket, eszközöket mutattak be. Ezt a programot a betyár vetélkedő követte, amely inkább erőpróbára emlékeztetett. Olyan feladatok voltak, mint kötélhúzás és gumidobás, természetesen nem volt tétje a versenynek.

  Rendezvényen 198 fő vett részt, az eredményhirdetést követően pedig fáradtan távoztak a résztvevők.

Fotódokumentáció ITT.  

2018. szeptember 29. Herencsény, I. Szüret Feszt


  Herencsény egy 600 lelkes falu, amely a Palócföld szívében, Nógrád megye közepén, a Belső-Cserhát szelíd lankáin fekszik. Herencsény Községet Balassagyarmat, illetve Pásztó irányából lehet megközelíteni.

  Gyönyörű természeti környezetben fekszik, a hagyományait őrző, vendégszerető község folyamatos küzdelmet folytat az elöregedési folyamat ellen. Ez meghatározza az Önkormányzat tevékenységét is. Komoly erőket mozgatunk meg a térség turisztikai vonzerejének növelése és a palóc kultúra ápolása érdekében, ezért Európai Uniós programokban veszünk részt, valamint az idegenforgalomban, a falusi turizmusban rejlő lehetőségeket igyekszünk kihasználni.

  A palóc kultúra ápolásának évenként ismétlődő ünnepe a Herencsényi szüreti felvonulás és bál. A rendezvény szeptember 29.-én, szombaton 15.30-kor kezdődik. A program egy felvonulással indult, amelyen 200 népviseletbe, illetve magyar ruhába öltözött helyi és környékbeli vett részt. A rendezvény látogatottsága meghaladta a 600 főt. A rendezvényen szalmabábú szépségverseny volt, ahol négy szalmabábu került díjazásra, díjazásra kerültek szüret szépei, hat kategóriában lehetett nevezni a versenyre.

 

Fotódokumentáció ITT.  

2018. szeptember 08. Szanda, Kisboldog Nap


  Szandaváralja a Cserhát belsejében, a Szanda-hegy északi lábánál fekszik Legkönnyebben a Balassagyarmat és Aszód közötti főútról Becske és Magyarnándor között lekanyarodva érhető el. A legközelebbi település Terény, mintegy 2 kilométerre északra.

  A rendezvény több évre visszamenőleg kerül megrendezésre, Szűz Mária születésének tiszteletére, mely alkalomból felújításra került néhány éve a közeli erdőben található Mária forrás is.

  A szombati rendezvény délben kezdődött főzőversennyel, melyben helyi és környékbeli csapatok is nevezhettek. 16 órakor kezdődött az Ünnepi szentmise, melyet Ipolyi Károly magyarnándori plébános celebrált, amelyre már szép számmal érkeztek vendégek. Ezt követően kezdődtek a műsorok a szabadtéri színpadon. A szügyi népdalkör és terényi Kalácska hagyományőrző csoport színvonalas, vicces, mulatós műsorával bilincselte le a nézők figyelmét. Az estét fergeteges hangulatú szabadtéri bál zárta.

 

Fotódokumentáció ITT. 

 


 

2018. szeptember 07-08. Noszvaj, Kemencés Nap


  Idén 20. alkalommal került megrendezésre Noszvajon a Kemencés Nap. A rendezvény célja, hogy a település helyi értékeit, hagyományait bemutassa a faluba látogató vendégeknek bevonva a falu lakosságát, civil szervezeteit, valamint, hogy erősítse a falu lakóinak identitását, közösséghez tartozását.

  A rendezvény a Pintér Zoltán Emlék-bortúrával kezdődött a hagyományok szerint pénteken a Szomolyai és a Jókai úti pincesorokon.

  A szombati napon a rendezvény központjában a falu portáin található kemencék állnak, illetve a köréjük szerveződő főzőverseny. Minden a versenyre vállalkozó csapat egy kemencés ételt köteles készíteni.

  A főzőverseny mellett gyerekprogramok, színpadi produkciók, kirakodó vásár, utcabál szórakoztatta a vendégeket. A De la Motte-kastély udvarán felállított nagy színpadon 11.30-kor kezdődtek a programok. 

 

Fotódokumentáció ITT.

 


 

2018. szeptember 1. Recsk, Bányász- és Falunap

 

  Szeptember 1.-én a Recski Bányász-és Falunapon a helyi kézimunka szakkör tagjaival, szabadtéri kiállítással és szakmai bemutatókkal, - hímzés, faragás, szalmafonás és szövés gyakorlatának megismertetésével -, vártuk vendégeinket. A recski lakosok és vendégeik közül többen a rendezvény keretében ismerkedtek a nemrég felújított, az ország legöregebb Recski Tájház és Palóc Galériával, amely tisztaszobájával és szabadkéményes konyhájával a XX. század elejének lakáskultúráját, Galériájában az újra-feldolgozott szövött és hímzett palóc tárgyakat mutatja be.

  Örömünkre szolgál, hogy látogatóink  megismerhették az INTERREG V-A Szlovákia Magyarország Együttműködési Program – Palócland – Hont – Podpolanie - pályázat keretében folyó felújítási munkálatokat, amely a jövőben még-inkább a hagyományos értékeink megismertetésének és a tudásátadásnak a helyszíne lehet.

  A találkozások eredményeképpen máris növekedett a Kovács Ferencné helyi népi iparművész által irányítandó hímző szakkörbe jelentkezők száma, amely szakmai közösség  tovább erősíti a helyi hímzés hagyományok  feldolgozását, a tárgyi és szellemi  értékek megismerését és továbbadását.

 

Fotódokumentáció ITT. 

2018. augusztus 24-26. Mátraderecske, Palóc Párnafesztivál


  A több mint 600 éves palóc település a Mátra északi peremén Budapesttől mintegy 120 km-re Heves megyében helyezkedik el. Közkedvelt kiránduló- és gyógyfürdőhely. A község természeti kincsekben gazdag, fekvése szemet gyönyörködtető, levegője tiszta.

  Ebben az évben 12. alkalommal került megrendezésre a Palóc Párnafesztivál Mátraderecskén. 12 évvel ezelőtt olyan céllal kezdtük el ennek a programnak a szervezését, hogy hagyományt szeretnénk teremteni, ami úgy tűnik sikerült.

  A közönség három helyszínen ismerkedhetett meg e nemes kinccsel. Kiállítások és kézműves programok a Népművészeti házban, a Mofetta épületében voltak.

  Pénteken megnyitották a fesztivált a Népművészeti ház udvarán, ahol egy Pajtaátadásra is sor került. Később a Mofettában a kiállításokat nyitotották meg, ahol két kiállítás kapott helyet: „Kard, bajonett és bányászkiállítás” címmel Tóth István helyi lakos munkáiban gyönyörködhettünk, a másik kiállítás a Csillagvirág Népművészeti Egyesület munkáiból állt össze. Este az R-Go -Szikora Róberttel az élen- csinált fergeteges bulit, 9 órától pedig a fiatalságnak kedvezve a 30Y csapott a húrok közé. Este 11-től a Superstation zenekar dalait hallgathatták a rendezvényen részt vevők.

  Szombat délelőtt minden érdeklődő kipróbálhatta a Népművészeti Ház udvarán a szövést, korongozást és a fafaragást is. Délután felvonultak az óvodások, az iskolás gyermekeink, a Hagyományőrző Népdalkör, valamint a Nyugdíjasklubunk tagjai, a recski Nyugdíjas Klub, és a Bodonyi Kenderszer Néptáncegyüttes. A felvonulás közben a Szövőnél táncra perdült a Bodonyi Kenderszer Néptáncegyüttes, és a recski Nyugdíjas Klub is. A délután folyamán a díszpolgári cím átadására került sor. Mátraderecske büszkeségei a gyermektánccsoportok, a Nyugdíjas Klub és az Asszonykórus produkcióit is láthatták a vendégek. Este 6 órától a PG csoport szervezésében az Ezüstbojtár című formabontó és színvonalas produkcióját láthatták. 9 órától a Vad Fruttikkal tombolhatott a közönség, és a tűzijáték után az Univerzal Partyzenekarral tartott az utcabál kifulladásig.

  Vasárnap szentmisével zártuk a Fesztivált.

 

Fotódokumentáció ITT.

 


 

2018. augusztus 24. Mátraderecske, Palóc Pajta átadása

 

Ahol a népzene, néptánc és a tárgyalkotó népművészet a Palócföld hagyományokban gyökerező értékeit jeleníti meg

  Az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési program részeként megvalósult mátraderecskei Palóc Pajta átadását a Palóc Párnafesztivál program keretében, a Hagyományos Értékek Megőrzéséért Alapítvány szervezésében ünnepelték a Csillagvirág Népművészeti Egyesület kézművesei.

  A helyi hagyományos palóc párnavégek feldolgozását a derecskei Kis Miklósné népi iparművész vezetésével a szövők, a sátorlepedők motívumainak alkalmazását Pataki Miklósné a Népművészet Mestere irányításával a hímzők, a palóc viseleteket Kolumbán Zsuzsanna a Népművészet Mestere babáin mutatták be.

  A fazekasságban alkalmazott formák megismertetését Fazekas Lajos, a Népművészet Mestere, a faragás motívumainak bemutatását Veres László népi iparművész vállalta. A látogatók megismerkedhettek az eredeti szűrminták készítésének folyamatával is.

  A rendezvényt a Mofetta galériájában megrendezett kiállítás tette színesebbé, ahol az újratervezett, mai tárgy-együttesek kaptak helyet.

  A helyi értékek bemutatását, a közösségek partneri összefogását Szőnyiné Tóth Zsuzsanna, a Mofetta Igazgatója, az alkotók kimagasló tehetségét F Tóth Mária nyugalmazott főtanácsos méltatta.

  A Népművészeti Ház pihenő parkjában mindkét nap, - a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, - színes, a Palócföld értékeit megjelenítő, - népzenei, néptánc műsorral és kézműves bemutatókkal várták a vendégeket. Nagy sikerrel mutatták be a hagyományos és feldolgozott táncaikat a barkóföldi Szabad Szombat Táncegyüttes és a bodonyi Kenderszer Néptánccsoport tagjai, hagyományos palócföldi dallamokat ismerhettünk meg a Mátraderecskei Asszonykórustól, népdalfeldolgozásokat a Mátrai Visszhangok Vegyeskarának feldolgozásában. Novák Pál és Cseh János palócföldi muzsikája nagy sikerrel zárta a Népművészeti Ház Palóc Pajta műsoros programját, amelyben több száz látogató gyönyörködhetett.


Fotódokumentáció ITT. 

2018. augusztus 17-18. Erdőkürt, Kürt Községek Találkozója, Falunap

 

  2018. augusztus 17-18-án Erdőkürt település adott otthont a több éves hagyománnyal rendelkező Palóc Ízek Fesztiválja falunap keretin belül a „Kürt Községek Nemzetközi Találkozója” rendezvénynek. A falunap a község legfőbb éves rendezvénye, ahol Erdőkürt apraja-nagyja aktívan részt vesz a programokban, s ilyenkor várják vissza a faluból elszármazott rokonokat, barátokat. A meghívott „kürti” településekről kb. 50 fős delegációk érkeztek, így a meghívott vendégekkel, a helybéliekkel, az ide látogató érdeklődőkkel együtt kb. 800-100 főre jelent meg a rendezvényen.

  A programok már augusztus 17-én délután megkezdődtek. Az erdőkürti Evangélikus templomban 17:00 órai kezdettel a vallások közötti megbékélés jegyében ökumenikus istentiszteletre gyűltek össze a vendégek. A vacsora után a Művelődési Ház udvarán levő szabadtéri színpadon az acsai Csibaj banda muzsikált és táncházat tartottak minden érdeklődőnek.

  Augusztus 18-án a falunapi találkozót reggel 9:00-kor a futballmérkőzések megnyitásával kezdték, majd egy kellemes sétával folytatták, bemutatva a vendégeknek a falut. Megkoszorúzták a település közepén található emlékművet, melyet az I. és II. világháborúban elesettek emlékére állított a falu lakossága.

  A rendezvény három helyszínen zajlott, ahol mindenki megtalálhatta a neki kedvére való programot. A Sportpályán került megrendezésre a Kürti Polgármesterek Vándorserlege labdarúgó torna. A Művelődési Ház melletti Szabadidőparkban hagyományőrző bemutatók, a gyerekek részére felállított ugrálóvár, körhinta várta az érdeklődőket, de itt biztosítottak helyet a szabadtéri sütés-főzésre. A Művelődési Ház udvarán álló színpadon zajlottak az egész napos kulturális programok. Az esti tűzijáték után a hajnalig tartó bálban a talpalávalót a Palócok együttes szolgáltatta.

 

Fotódokumentáció ITT. 

2018. augusztus 11. Erdőkövesd, Erdőkövesd Challenge

 

 Erdőkövesd kis palóc falu a Tarna-patak jobb partján települt, jelenleg 650 fő a lélekszáma. Észak és kelet felől erdős dombok övezik, biztosítva a jó levegőt, a szép természeti környezetet, a túrázás, a lovaglás és vadászat lehetőségét.

 Az Erdőkövesd Challenge elnevezésű rendezvény a település sportpályáján került megrendezésre, innen indultak immár nyolcadik alkalommal a sportot szerető résztvevők a 25 km-es és az 50 km-es teljesítmény túrára, valamint terepfutó és MTB versenyre Erdőkövesd és Váraszó települések mezei- és erdei útjain kijelölt útvonalon, valamint 10 km-es túrán vehettek részt a legfiatalabbak az erdőkövesdi mezőkön, erdő borította dombokon.

 A szervezők már az előző este fogadták a sátorozókat, illetve a Petőfi úton falusi vendéghely várta az érdeklődőket.

 A Palóc Út információs sátorban helyi népviseletben fogadta az érdeklődőket Halláné Icuka, aki nagy szeretettel ajánlotta a kiadványokat, népszerűsítette a Palóc Utat az ország számos térségéből idelátogatóknak. A sátor palóc jellegét jelenítették meg Szekeresné Gizella néni helyi lakos által saját kezűleg készített palóc népviseletű babák, szőttesek, terítők és kázsmérkendők is.

 A túrán összesen 147 fő regisztrált résztvevő volt, amelyből 44 fő választotta az 50 km-es távot, 81 fő a 25 km-est, illetve 22 fő ifjonc birkózott meg a 10 km-es távval.

Fotódokumentáció ITT.

 


 

2018. augusztus 4-5. Felsőtárkány, Rétesnapok


 Felsőtárkány Heves megyében, Eger szomszédságában található település, ami a kb. 3600 fős lakosságával nem a legkisebbek közé tartozik. Felsőtárkányt a Bükk nyugati kapujának is nevezik, hiszen a településnek nincs szomszédja, utána a Bükk hegység gyönyörű vidéke következik és tényleg, a községen átfutó főút mintegy kapuként szolgál a túrázni igyekvőknek. Számos túra-tanösvény is innen indul.

 2011-ben egy teljesen újonnan épült Faluház került átadásra, ami eleve közösségi térként került megépítésre és elrendezését tekintve teljesen alkalmas kisebb-nagyobb programok szervezésére, lebonyolítására. Rendezvény helyszíneként funkcionál még a 2010-ben felújított ún. „Harangozóház”, ami a Tájháznak ad otthont. A Tájház rendszeres helyszíne a hagyományőrző jellegű programjainknak (pl. Hagyományőrző Húsvét, Falusi Forgatag, ill. az utóbbi időben a „Közösségek Hete” programjainak). Felsőtárkány egyik legszebb szabadtéri rendezvényhelyszíne a Tópart, ahol már eleve a természet volt a rendező. Évről évre itt kerül megrendezésre a „Felsőtárkányi Rétesnapok” is.

 A Rétesnapok ötlete a helyi Nyugdíjas Klub lelkes tagjaitól indult több, mint 15 évvel ezelőtt. Kiindulási alapja a helyi hagyományos ételkülönlegesség, a sós-túrós rétes volt. Az elmúlt évben ez az étel helyet kapott a Helyi Értéktárban is. A sós-túrós rétes mellett adta magát az édes túrós rétes, ill. a kínálat kiegészítésre került még az almás rétessel is.

 

 A réteskészítést egész nap színpadi programok kísérik. A Felsőtárkányi Hagyományőrző Közalapítvány néptánc csoportjai állandó szereplői a rendezvénynek mindkét napon.

 

Fotódokumentáció ITT.

 


 

2018. augusztus 4. Rimóc, Falunap

 

 A 2018. augusztus 4-én, szombaton megrendezett Rimóci Falunap most is az 1750 fős település központjában, az iskola és a sportcsarnok közötti „Rendezvénytéren” került megvalósításra. A műsort a településen élő Golyán Gréta nyitotta meg, aki azokat a rimóci népdalokat énekelte el, melyekkel sikeresen szerepelt megyei és országos népdaléneklő versenyeken is. Grétit a szécsényi székhelyű Palóc Néptáncegyüttes bemutatója követe, akik több blokkal is felléptek a Rimóci Falunapon. A programok között szerepelt a Rimóci Vadrózsa Cigány Tánccsoport előadása is, akik a hagyományos cigány tánc mellett énekekkel is szórakoztatták a jelenlévőket. Őket követően léptek a színpadra a Mihálygergéről érkező Csini-Tini Mazsorett Csoport tagjai, akik szintén több műsorszámot, különféle táncokat mutattak be. A táncos műsort a szintén helyi fellépő, Bangó Alexandra éneke színesítette, aki a Hooligans - Legyen valami című slágerét énekelte a közönségnek.

 A falunapi program második részét a község polgármestere, Beszkid János köszöntője indította. A polgármester urat Miki-Niki és a Csinibabák egy órás fergeteges retro Rock n’ Roll show-ja követett, majd este héttől a főszerep a Rimóci Rezesbandáé és a Rimóci Hagyományőrző Együttesé volt, akik a rimóci hagyományokat őrzik és adják tovább a település fiataljainak. A Hangszedők zenekar élő koncertje után vette kezdetét a tűzijáték. Ezután Szabadtéri Party vette kezdetét, mely reggelig tartott.

 

 A Rimóci Falunap résztvevőinek száma ebben az évben 1000 fő körül mozgott, a délutáni órákban még kevesebb volt az érdeklődő, mely betudható volt a meleg, napos időjárásnak, azonban az esti órákra a szép számú résztvevő közönséggel megtelt a tér. A Palóc Út Facebook oldalán élőben jelentkezünk a Falunap helyszínéről, 19:17-től körülbelül 20 percben, majd 21:42-től több mint 11 percben.

Fotódokumentáció ITT. 

2018. július 28. Iliny, Derelye Fesztivál és Falunap

 

 Iliny egy szép kis település, fekvése és régi parasztházai és természeti értékei csalogatják ide a turistákat. A falu  a második világháború után változott sokat, ekkor épültek ki az infrastruktúrák, útjai új burkolatot kaptak és új házak is épültek. Az új idők, új lendületet adtak Ilinynek, Önkormányzata lett és a közösség összekovácsoló ereje arra ösztönözte a lakókat, hogy falu fejlődésében maximálisan kivegyék a részüket. 2008-tól testvértelepülési kapcsolatokat építget Európa szerte, 7 testvértelepülése van Ilinynek ezek a következők: Szlovákia - Szlovákgyarmat, Leszenye, Ipolyszécsénke, Lengyelország - Blizin, Lettország - Lizums, Olaszország - Alpago, Csehország - Vlachovice.

 Évről évre falunappal egybekötött derelye fesztivál kerül megrendezésre. Ezen a rendezvényen minden ország készít derelyét, amellett megmutatja saját gasztronómiai ételkülönlegességeit is. A főzés mellett a kulturális műsorokban is aktívan részt vesznek a testvértelepülések. Így történt ez 2018.07.28-án is nagyszabású rendezvény volt, ami már nemzetiségi fesztiválnak is betudható.

 Egy vándorfakanál indult útjára 10 évvel ezelőtt, amelyet tavaly a Szlovák Leszenyi község önkormányzata nyert el. Ebben az évben a cseh testvértelepülésünk vitte el a fakanalat. A szilvalekváros derelyével és saját készítésű széna levesével nyerték el a zsűri tetszését. A rendezvényen nagyon sokan voltak, 500 fő feletti létszámot regisztráltunk. A derelye fesztivál programjaiban számos híres fellépő is szerepelt, akik fokozták a jó hangulatot. A rendezvény összességében nagyon jól sikerült, hiszen az idelátogatók ehettek igazán különleges ételeket, ihattak és kóstolhattak finom borokat és természetesen mulathattak hajnalig.


Fotódokumentáció ITT.

<< vissza a lap tetejére