palocut_logo
Palóc út Hagyományőrző utak
http://www.palocut.hu/
 

 

Pályázó neve:                     Palóc Út Kulturális Turisztikai Klaszter Egyesület

Pályázó címe:                    3100 Salgótarján, Rákóczi út 29. fszt. 5.

Projekt neve:                     „PALÓC ÚTON hazafelé”

Projekt száma:                   2212-MMA-15-P

 

A 2 napos tanulmányúton résztvevők: Palóc Út Klaszter Egyesületi tagok és hozzátartozójuk.

 

A Palóc Út Kulturális Turisztikai Klaszter Egyesület pályázatot nyújtott be a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozatához 2015. június 1-én. A pályázat csökkentett összegű, vissza nem térítendő támogatásban részesült.


Balassagyarmaton a reggeli órákban szálltak fel a Palóc Út Kulturális Turisztikai Klaszter Egyesület „PALÓC ÚTON hazafelé” című projekt keretében megrendezendő Kisgyőri tanulmányút 2 napos programjára utazók. A Lestyán József személyszállító vállalkozó által biztosított autóbusz ezután Szécsényben, Salgótarjánban, Kisterenyén és Egerben fogadta a tanulmányútra jelentkezőket.


A késő délelőtti órákban megérkezett a Palóc Út Klaszter Egyesület delegációja Kisgyőr településére, ahol a polgármesteri hivatalnál Kisgyőr polgármestere Kékedi László úr várt minket. A hivatalban polgármester úr egy kis frissítővel és a település történetével fogadott bennünket. Információt kaptunk a megvalósult támogatásokról és az összefogás eredményességéről. Ezt követte egy kétfogásos ebéd. Az ebéd elfogyasztása után a delegáció elindult bejárni és megismerni Kisgyőr nevezetességeit Kékedi László polgármester úr idegenvezetésével.


Többek között megcsodálhattuk a tölgyfából készült, 4 toronyból és több darabból álló ökumenikus betlehemet. A fából faragott Mária, József és Kisjézus körülvéve az állatokkal szemet gyönyörködtető látványt nyújtott.


Utunk következő állomása a falu közepén található színpad, melynek tetőszerkezete a napot, az életet szimbolizálja. A színpad mellett található a Rákóczi híd, mely a településre jellemző hagyományos motívumokat tartalmazó fa betétekből, oszlopokból áll.


Tovább haladva az Aradi 13 vértanú kopjafájának és sírkeresztjének helyéül szolgáló domboldalhoz értünk.


A verőfényes napsütés nem szegte kedvünket utunk folytatásához és eljutottunk a nyitott műhelyként szolgáló, átalakított csűrbe, melyben Kisgyőr népművészeti örökségéből megmaradt tárgyi emlékek kaptak helyet.


Következő látnivalónál kicsit felfrissülhettünk, hiszen elértük az ivókutat, mely nem csak a hétköznapokon, hanem az ünnepnapokon is fontos szerepet tölt be. A kivételes ünnepnapokon ugyanis a víz helyett bor folyik a kútból.


A hideg víztől felélénkülve elértünk a Kápolna kapujához, a trianoni emlékműhöz és a Köszöntő táblához. Ezeken kívül még többek között az I-II. világháborús emlékmű is megtekintésre, és történetének ismertetésre került.


A napunk utolsó nevezetességének megtekintése a Református templom volt. A templom történetébe Domahidy Gergely lelkész nyújtott betekintést. Beszélt az orgona, a padok származásáról, a régi templomba járási szokásokról, a falakat díszítő idézetek jelentéséről, a templom építéséről, az időközbeni javítási, karbantartási munkálatokról is. Majd közösen egy zsoltárt is elénekeltünk.


A templomi látogatás utána Kisgyőrben elfogyasztottuk a vacsoránkat és átutaztunk Harsányba a szállásunk elfoglalására.


Harsányba érve nem várt nehézségekkel, kellemetlenségekkel találta szembe magát kis csoportunk, ezért a 2 naposra tervezett tanulmányutunk a csoport nagy részének 1 naposra rövidült.


Egy házaspár úgy döntött, hogy a kellemetlenségek ellenére Harsányban tölti az éjszakát és másnap frissen, kipihenten folytatja a megtervezett programot, mely a Harsányi Sópince és Harsányi tó megtekintése volt.

 

A projekt céljának tűztük ki, hogy a példaértékű Kisgyőr település megtekintésén résztvevők csoportját tudatosan célként jelöltük meg, szolgáljon példaként, hogyan lehet wellness és a divat diktálta szabadidős tevékenységek hiánya nélkül is látványos, értékes turisztikai szolgáltatást biztosítani, a gondolkodó településvezetés, értékteremtő mesterek, a környezet, a természet adta lehetőségek kihasználásával.

 

A Kisgyőri tanulmányút minden szempontból példaértékű és tanulságos volt a résztvevők számára. A résztvevő polgármestereknek és kézműveseknek példa értékű és emlék marad a Kisgyőr településén tett látogatás.

 

 

Fotógaléria ide kattintva elérhető.